SZTE Info
DSC_2748_2

Minden eddiginél sikeresebb felvételi az SZTE-n

Az eredményesen pótfelvételizőkkel együtt több mint 9200 elsőéves hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemen.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Sikeresen zárta az augusztus végén befejeződött pótfelvételi időszakot is a Szegedi Tudományegyetem: a korábban felvett 7925 hallgató és a 221 keresztféléves diák mellett az előzetes várakozásokhoz képest jóval nagyobb számú, újabb 1073 elsős nyert felvételt a vidék legnépszerűbb felsőoktatási intézményébe. A pótfelvételi során valamennyi kar tovább tudta növelni hallgatói létszámát. A legtöbben az Állam- és Jogtudományi, illetve a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra kerültek be: 257, illetve 251 fő, de a Bölcsészettudományi Kar is 187 új gólyát fogadhat.

A tavalyihoz képest 33%-kal több hallgató jutott be pótfelvételivel az SZTE-re: 2008-ban 804-en jártak sikerrel. Összességében is páratlanul eredményes, országos szinten is kiemelkedő felvételi időszakot tudhat maga mögött az egyetem: a 2008-ban tanulmányait megkezdő 7357 elsőssel szemben most szeptembertől 9219 újdonsült szegedi egyetemista ül a padokba, ami 25%-os növekedést jelent. Mindez rekordnak számít a Szegedi Tudományegyetem történetében, soha még ennyi elsős diákot nem fogadhatott az intézmény.

A legtöbb elsős egyébként a Természettudományi és Informatikai Karra (2257 fő), a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra (2021 fő), valamint a Bölcsészettudományi Karra (a Budapesti Médiaintézettel együtt 1888 fő) nyert felvételt.
A Szegedi Tudományegyetem ünnepélyes tanévnyitójára szeptember 5-én (szombaton) 10 órai kezdettel kerül sor a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.