SZTE Info

Az MRK Elnökségének Nyilatkozata a 2009. évi egészségügyi finanszírozás drámai alakulásáról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége mélységes aggodalommal követi a 2009. évi egészségügyi (gyógyító-megelőző) finanszírozás alakulását és a 2010. évi költségvetés tervezett egészségügyi fejezetének számait. Aggodalmunk oka - az egészségügy iránt érzett elkötelezettségen túl - az a tény, hogy a hazai egészségügyi szolgáltatásokban a négy egyetem Klinikai Központjai (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) meghatározó módon vesznek részt. A négy egyetem alapvető jelentőségű szerepet tölt be a magyar felsőoktatásban, de a kutatás-fejlesztés-innováció folyamatában is. Az érintett régiók gazdaságának fejlettségéhez a Klinikai Központok munkahelyek biztosításával, s másodlagosan az egészségipar fenntartásával, valamint a munkaerő egészségének helyreállításával járulnak hozzá. A gyógyító-megelőző betegellátásban az egyetemek jelentik mindenütt a világon a progresszív ellátás csúcsát. A hazai intézmények nemzetközi összefüggésben is jelentős feladatot vállalnak fel, elég, ha csak a több ezer náluk tanuló külföldi orvostanhallgató hatására gondolunk.
 
A 2009. évi egészségügyi finanszírozás lehetetlen helyzetbe hozta a Klinikai Központokat, s ezáltal a négy egyetemet is. A gyógyító-megelőző kassza csökkentése oda vezetett, hogy az év utolsó harmadában még az első félévhez képest is 75-80%-os áron tervezik a betegellátás szolgáltatásait finanszírozni.
 
Ez az egyetemeken összességében mintegy 5 milliárd forint hiány felhalmozását eredményezi.
 
A Klinikai Központok nem rendelkeznek a túléléshez szükséges tartalékkal, mivel azokat már felélték. A finanszírozás 2009. és 2010. évi tervezetei ellehetetlenítik az orvosképzést végző és a betegellátás csúcsán munkálkodó, egyben felelősségteljesen gazdálkodó egyetemeket. Hatása nemcsak a romló betegellátásban lesz érezhető, de negatívan befolyásolja az egészségipart is, amely ma már több mint 8%-kal emeli a GDP értékét. Meggátolja továbbá a PÓLUS, és más NFÜ által kiemelten támogatott egyéb programok időben történő szerződéskötését és megvalósítását, és külön aggasztó, hogy veszélyezteti a szükséges önerő biztosítását, amely a programok megvalósítását kockáztathatja.
 
A fentiek alapján az MRK Elnöksége támogatja:
 • a Magyar Kórházszövetség,
 • az Egyetemi Klinikák Szövetsége,
 • a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület,
 • az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete,
 • és a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátás Szövetsége közös, 2009. szeptember 16-án elfogadott állásfoglalását.

A Magyar Rektori Konferencia elvárja, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya azonnali intézkedéssel - mintegy 5 milliárd forint plusz forrás bevonással - stabilizálja az egyetemi Klinikai Központok 2009. évi finanszírozását.
 
A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége nyomatékosan felhívja a felelősen gondolkozó döntéshozókat, parlamenti képviselőket arra, hogy az egyetemi betegellátás komplex helyzetét és hatásait figyelembe véve ne hozzanak olyan döntést, amelynek hatásai már rövidtávon is káros hatásúak az egészségügyre, a felsőoktatásra, a felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira, a hazai egészségiparra, s ezáltal az egész nemzetgazdaságra.
 
Jelen nyilatkozatunkat megküldjük:
 
Magyar Köztársaság Miniszterelnökének,
Parlament Elnökének,
Parlamenti Pártok Frakcióvezetőinek,
Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága Elnökének,
Oktatási Bizottság Elnökének,
valamint közzétesszük a Magyar Rektori Konferencia honlapján is: www.mrk.hu

Budapest, 2009. szeptember 22.


 
MRK Elnökség nevében:
Prof. Dr. Szabó Gábor
Elnök
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében