SZTE Info
DSC_4160R_2

Kormánygarancia az ELI-projektnek

Megadja a kormány az angol elnevezése alapján ELI-nek hívott lézerkutató-központ létrehozásához és fenntartáshoz szükséges garanciát – jelentette be szombati szegedi látogatásán Bajnai Gordon kormányfő.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A miniszterelnök a tudományos nagyberuházás tervezett helyszínén, az öthalmi egykori orosz laktanyában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a projekt nemcsak Szeged, hanem az egész ország szempontjából óriási jelentőségű, s ennek megfelelően a teljes magyar diplomáciai kar azon dolgozik, hogy a szegedi és prágai helyszínnel beadott közös pályázat sikeres legyen.

Prof. Dr. Szabó Gábor rektor hangsúlyozta, az, hogy a város a kutatóközpont potenciális helyszíneként szóba került, elsősorban a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó kiváló lézerfizikusok és a más tudományterületeken dolgozó kutatók munkájának eredménye, de mindemellett szükség volt a város és a kormány támogatására is.
Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének professzora, a projekt tudományos vezetője közölte, a központ létrehozására alakított tizenhárom országból álló konzorcium vezetői jövő hét közepén hozhatnak előzetes döntést a beruházás helyszínéről.

A tervek szerint a mintegy 100 milliárd forintba kerülő központ egyik – rendkívül rövid, attoszekundumos lézerimpulzusokat előállítani képes – része Szegeden, másik – egymásután több nagy energiájú nyalábot generáló komponense – pedig Prágában épülne meg. Ezzel párhuzamosan mind a két helyen elindulnak azok a kutatások, melyek a beruházás harmadik megalapozásához szükségesek.

A professzor hangsúlyozta, a cseh-magyar közös pályázat sikere az unió történetében is mérföldkő lenne, mert ekkora tudományos beruházás eddig még nem került újonnan csatlakozott tagországba.
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.