Bezár

Hírarchívum

DSC_4160R_2
Kormánygarancia az ELI-projektnek

Kormánygarancia az ELI-projektnek

2009. szeptember 26.
2 perc
Megadja a kormány az angol elnevezése alapján ELI-nek hívott lézerkutató-központ létrehozásához és fenntartáshoz szükséges garanciát – jelentette be szombati szegedi látogatásán Bajnai Gordon kormányfő.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A miniszterelnök a tudományos nagyberuházás tervezett helyszínén, az öthalmi egykori orosz laktanyában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a projekt nemcsak Szeged, hanem az egész ország szempontjából óriási jelentőségű, s ennek megfelelően a teljes magyar diplomáciai kar azon dolgozik, hogy a szegedi és prágai helyszínnel beadott közös pályázat sikeres legyen.

Prof. Dr. Szabó Gábor rektor hangsúlyozta, az, hogy a város a kutatóközpont potenciális helyszíneként szóba került, elsősorban a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó kiváló lézerfizikusok és a más tudományterületeken dolgozó kutatók munkájának eredménye, de mindemellett szükség volt a város és a kormány támogatására is.
Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének professzora, a projekt tudományos vezetője közölte, a központ létrehozására alakított tizenhárom országból álló konzorcium vezetői jövő hét közepén hozhatnak előzetes döntést a beruházás helyszínéről.

A tervek szerint a mintegy 100 milliárd forintba kerülő központ egyik – rendkívül rövid, attoszekundumos lézerimpulzusokat előállítani képes – része Szegeden, másik – egymásután több nagy energiájú nyalábot generáló komponense – pedig Prágában épülne meg. Ezzel párhuzamosan mind a két helyen elindulnak azok a kutatások, melyek a beruházás harmadik megalapozásához szükségesek.

A professzor hangsúlyozta, a cseh-magyar közös pályázat sikere az unió történetében is mérföldkő lenne, mert ekkora tudományos beruházás eddig még nem került újonnan csatlakozott tagországba.
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek