SZTE Info

Energia és egészség

Az EDF Energia Hungaria Kft. 10 millió forintos adománya tette lehetővé az SZTE Sebészeti Klinika ötödik műtőjének és intenzív osztályának klimatizálását.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Lázár György egyetemi tanár, a klinika vezetője a beruházás szeptember 21-i átadásakor elmondta, az energetikai cég támogatásának köszönhetően immár az intézmény összes műtője klimatizált, s a hatágyas intenzív osztályon is korszerű és takarékos rendszer biztosítja a hűtését. A fejlesztés nem csak a dolgozók és a páciensek komfortját növeli, de az ellátás biztonságát is javítja.
A szegedi egészségügyi integrációt követően két részlegen működő százharminc ágyas klinikán évente több mint négyezer műtétet végeznek el.
Christophe Espert, a villamosenergia-kereskedő cég ügyvezető igazgatója elmondta, az EDF Energia Hungaria Kft. számára a most elkészült beruházás a harmadik program, amelyben ötvözték a társadalmi felelősségvállalást és az energiahatékonyságot. Tavaly a békéscsabai Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet központi klimatizáló rendszerének felújítását finanszírozták, idén nyáron pedig az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika hűtési rendszerének kialakítását támogatták 20 millió forinttal.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.