SZTE Info

Az SZTE a legjobb négyszáz egyetem között

Továbbra is tartja előkelő pozícióját a nemzetközi felsőoktatási rangsorban a Szegedi Tudományegyetem. A sanghaji Jiao Tong University által évente elkészített nemzetközi rangsor idén is a világ legjobbjai közé sorolta a szegedi intézményt.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Továbbra is mindössze két magyar felsőoktatási intézmény kapott helyet az egyik legismertebb nemzetközi felsőoktatási rangsorban. A sanghaji Jiao Tong University Felsőoktatásért Intézete idei felmérésében a Szegedi Tudományegyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel holtversenyben – megtartva tavalyi pozícióját – a 303-401. helyen áll, ami azt jelenti, hogy az intézményt a világ 300-400 legjobb egyeteme között tartják számon. Az európai felsőoktatást tekintve az egyetem még előkelőbb helyezést ért el: a kontinens listáján a 126-170. helyen tartják számon.

Az eredmény azért is kiemelkedő, mert a rangsor készítői kimondottan az oktatási és oktatói minőséget, valamint az egyetemek kutatási teljesítményét veszik alapul. Az oktatási minőséget a Nobel- és Fields-díjas tudósokkal mérik, míg az oktatói minőséget a nemzetközileg is nagy presztízsű folyóiratokban megjelent publikálások és az idézettség jelentik.

A világranglistát egyébként három amerikai egyetem, a Harvard University, a Stanford University és a University of California, Berkeley vezeti. A legjobb európai felsőoktatási intézményként Cambridge a negyedik helyen áll.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.