Bezár

Hírarchívum

SZTE-s küldöttség járt Kínában

SZTE-s küldöttség járt Kínában

2009. november 16.
2 perc
Kínába, a Xi’an Jiaotong Egyetemre látogatott el nemrégiben a Szegedi Tudományegyetem küldöttsége Prof. Dr. Kiricsi Imre kutatás-fejlesztési és innovációs rektorhelyettes vezetésével.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kínába látogatott küldöttség megérkezésének másnapján részt vett a „The World-wide QIN Businessmen Congress” kongresszus délelőtt zajló előadásain. A délutáni szekcióban egyetemünk három fővel (Prof. Dr. Kiricsi Imre egyetemi tanár, Dr. Gyulai Roland egyetemi docens és Dr. Szabad Gábor egyetemi tanársegéd) megbeszélést folytatott Li Xiaohui-val, a Xi’an Jiaotong Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójával, valamint a Neurológiai Klinika vezetőjével, Yong Liu professzorral. A megbeszélésen az SZTE képviselői bemutatták a szegedi universitast, annak k+f+i tevékenységét, és meghallgatták a vendéglátók tájékoztatását.

A következő napon a háromtagú küldöttség ellátogatott a Jiaotong Egyetem Northwestern Hospital oktatókórházának bőrgyógyászati részlegébe. Itt fogadta őket Sheng-Xiang Xiao professzor, a kórház bőrgyógyászati részlegének vezetője. A professzor bemutatta az egyetemi kórház járó- és fekvőbeteg-ellátó, valamint oktató-, kutatótevékenységét. A kórház éves szinten több mint 300 ezer beteget lát el. Eszközparkja elmarad a magyar kórházak átlagos felszereltségétől, ugyanakkor számos modern lézerterápiás készülékkel, illetve egy UVB-panellel rendelkeznek. Emellett kínai fejlesztésű fényterápiás eszközök, lézerkészülék klinikai tesztelését is végzik. A járóbetegek ellátása két részlegben folyik, az egyik az általános bőrgyógyászati ambulanciának megfelelő részleg, a másik a speciális, elsősorban fény- és lézerterápiás részleg.

Az általános részlegen, ami a kórház új, egy éve átadott épületében kapott helyet, 14 kezelőben végeznek vizsgálatokat. Itt található a bőrgyógyászati részleg saját gyógyszertára is, ahol a modern nyugati orvoslás bőrgyógyászati készítményei mellett a tradicionális kínai gyógyászat szerei is megtalálhatóak.

A fekvőbetegek ellátása külön részlegben, a kórház régi épületében zajlik. Itt a betegellátás feltételei jelentősen elmaradnak a magyarországi viszonyoktól, elsősorban a higiéniai viszonyok tekintetében. A betegek elhelyezése 3-4 ágyas kórtermekben történik.

A bőrgyógyászati részlegen rezidensek és szakorvos-jelöltek képzése mellett intenzív kutatómunka is folyik. A kutatások középpontjában a ritka betegségek vizsgálata és genetikai kutatások állnak. A munka színvonalát a számos rangos nemzetközi lapban (British Journal of Dermatology, Journal of Investigative Dermatology, Journal of the European Academy of Dermatology) közölt publikáció jelzi.

A rezidensek közül többen érdeklődtek a lézeralkalmazások felől, és jelezték szándékukat arra, hogy meglátogatnák a Szegedi Tudományegyetemet, tanulmányozandó az itt folyó gyakorlatot. A kórház orvosai hasonlóan professzorukhoz érdeklődtek az együttműködés lehetőségei iránt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek