SZTE Info

Számos továbbképzési területtel bővült a Szent-Györgyi Napok programja

Az orvostudomány számos területének továbbképzési fórumaként egyhetesre bővült a Szegedi Tudományegyetem három egészségügyi karának hagyományos ünnepi rendezvénye, a Szent-Györgyi Napok, amely idén 2009. november 7. és 14. között kerül megrendezésre.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A korábbi évekhez hasonlóan – azonban három nap helyett egy héten keresztül - mutathatják be a részvevők az orvostudomány számos különböző területén feltárt legújabb eredményeket az SZTE Szent-Györgyi Napok Szervező Bizottsága által szervezett rendezvénysorozaton 2009. november 7. és 14. között.
A Szent-Györgyi Napok, túl az Általános Orvostudományi-, a Gyógyszerésztudományi- és a Fogorvostudományi Kar Központi Ünnepségén, a posztgraduális továbbképzés fóruma. A rendezvénysorozat keretében a regionális kereteket is meghaladó, országos belgyógyászati kötelező szintentartó továbbképző tanfolyam mellett háziorvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti továbbképző kurzusok is indultak. Első alkalommal szerepel a programok között a Diczfalusy Emlékülés és az azt követő szülészeti- és nőgyógyászati továbbképző tanfolyam is. Hagyományosan kerül megrendezésre azonban a Richter Tudós Klub, melynek keretében idén az Alzheimer-kór kezeléséről hangzanak el előadások.
2009. november 13-án a Központi Ünnepségen a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint a három kar dékánja röviden beszámol az elmúlt év eredményeiről, majd átadásra kerülnek a karok díjai és kitüntetései és az Általános Orvostudományi- és Gyógyszerésztudományi Kar Jubileumi Diplomái. E nap délutánján kerül megrendezésre a Szent-Györgyi Napok Központi Tudományos Ülése is.

További információ:

Bittner Péter Privy Council Communications Tel.: 06-20-665-0386
Hegedűs Mariann, PR referens Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Tel.: 62-546-896

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

A Szegedi Tudományegyetemet, mint az ország egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézményét évek óta a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon. Az egyetemen közel 30 ezer egyetemi hallgató 13 képzési terület, 36 képzési ágában 4 osztatlan képzési szak (orvos, fogorvos, gyógyszerész, jogász), 87 alapképzési és 113 mesterképzési szak valamint 34 felsőfokú szakképzési szak közül választhat. Az intézményben 19 doktori iskola működik. A Szegedi Tudományegyetemen 2219 oktató – köztük 18 akadémikus, 129 akadémiai doktor és 946 PhD fokozattal rendelkezik – felkészült munkája eredményeképpen kiemelkedően magas szinten folyik az oktatás, és nemzetközi szinten is elismert az intézmény tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége. Mindezeknek és az intézmény pezsgő kulturális életének köszönhetően az egyetem a Dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.