SZTE Info
GTK_KSH

35 ország tudósai vizsgálták a világ gazdasági és társadalmi folyamatait

A társadalmi és gazdasági folyamatok elemzéséről a maga nemében egyedülálló méretű nemzetközi konferenciát szervezett a Szegedi Tudományegyetem és a Központi Statisztikai Hivatal 2009. november 19-21. között, melynek Központunk adott otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A tudományos találkozón közel 35 ország tudományos életének képviselői vettek részt, körülbelül 200 előadás hangzott el, többek között a gazdasági válság, a bűnözés és a népszámlálási adatok statisztikai vizsgálatáról.

A több mint 200 nemzetközi és hazai szaktekintély mellett Dr. Belyó Pál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a KSH jövőbeni elnöke is részt vett.

Társadalmi és Gazdasági Folyamatok elemzésének módszertani kérdései

című nemzetközi tudományos konferencián, melyet a Szegedi Tudományegyetemen és a KSH közösen szervezett 2009. november 19. és 21. között.

A rendezvény a maga nemében egyedülálló, hiszen ekkora méretű nemzetközi, statisztikai, módszertani konferencia még nem volt Magyarországon. A tudományos találkozóra 3 kontinens közel 35 országából érkeztek az előadók, a résztvevők 60 százaléka pedig külföldi. A napjaink fontosabb gazdasági és társadalmi folyamatait megvitató konferencián többek között szó esett a gazdasági válság, a bűnözés, a népszámlálási adatok, a vásárlók viselkedésének és a közvélemény-kutatás statisztikai vizsgálatáról is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.