SZTE Info
SZTE JATIK

Tavaszi Szél Konferencia - 2009.

Tavaszi Szél elnevezéssel rendeztek konferenciát 2009. május 21-24-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
Az évente megrendezésre kerülő program hagyományosan teret biztosít a fiatal hazai kutatók számára, hogy tudományterületenként külön szekciókban neves hazai egyetemi előadók vezetésével tartsák meg kutatásterületükhöz kapcsolódó előadásukat. Az idei konferenciát május 21-én, csütörtökön 17 órakor Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és dr. Kocsis Miklós, a DOSZ elnöke nyitotta meg.
 
A megnyitót követő kerekasztal beszélgetés fő témája a következő volt: A doktori képzés Magyarországon a doktoranduszok szemével. A találkozó alkalmával meghallgatták a szlovákiai és romániai doktoranduszok beszámolóját és elhangzottak a doktori képzések átalakítására vonatkozó javaslatok is. A beszélgetésen részt vett Prof. Dr. Szabó Gábor az SZTE rektora és Dr. Klukovits Lajos az SZTE Doktori Intézetének igazgatója, az eseményt celebrálta Dr. Kocsis Miklós a DOSz elnöke.
 
A fiatal kutatók számára szervezett négy napos konferencián a gazdaságtudományok, az agrártudományok, a műszaki tudományok, a vallás- és jogtudományok, a társadalomtudományok, és a hadtudomány területén kilenc szekcióban, 66 doktorandusz hallgatótól hangzottak el előadások.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.