SZTE Info
tik2

Tavaszi Szél Konferencia az SZTE-n

A Doktoranduszok Országos Szövetsége Május 21-24. között 12. alkalommal rendezi meg hagyományos éves konferenciáját, melynek idei házigazdája a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Tavaszi Szél konferencia hagyományosan teret biztosít a fiatal hazai kutatók számára, hogy tudományterületenként külön szekciókban neves hazai egyetemi előadók vezetésével tartsák meg kutatásterületükhöz kapcsolódó előadásukat. Az idei konferenciát május 21-én, csütörtökön Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és dr. Kocsis Miklós, a DOSz elnöke nyitotta meg.

A fiatal kutatók számára szervezett konferencia keretében a gazdaságtudományok, az agrártudományok, a műszaki tudományok, a vallás- és jogtudományok, a társadalomtudományok, és a hadtudomány területén hangzanak el előadások 66 doktorandusz hallgatótól. A konferencia kilenc szekciójának előadásait a szervezők kiadványkötetben is publikálják.

Dr. Kocsis Miklós, a DOSz elnöke elmondta: "Az idei konferencia különösen fontos számunkra, mert a megnyitóján került sor a DOSz Publikációs Pályázatának eredményhirdetésére is. A publikációs pályázattal nem titkolt szándékunk volt, hogy fórumot teremtsünk a doktori képzés elméleti és gyakorlati jellegű problémáinak megvitatására. A megszületett pályaművek és szakértői publikációk egyben a doktori képzés egészének felülvizsgálatát, megújulását célzó írások, a tanulmánykötetet diszkusszió alapnak tekintjük."

A Publikációs pályázatra írott cikkeket, illetve poszter-összefoglalókat az Országos Doktori Tanács által kijelölt lektorok, az MTA Bolyai János Ösztöndíjasok Akadémiai Klubjának tagjai, valamint a szövetség által felkért professzorok lektorálták.

A Tavaszi Szél Konferencia együttműködői: a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Doktori Bizottsága és az Országos Doktori Tanács.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.