SZTE Info

A Grezsa Ferenc-pályázat végeredménye

Az írásbeli és a szóbeli forduló alapján kialakult a végeredmény a IV. Grezsa Ferenc-pályázaton. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Modern Magyar Irodalmi Tanszéke egykori tanszékvezető professzorának tiszteletére hozta létre a Grezsa Ferenc-díjat.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A beérkezett hét pályaműből a legtöbb pontot kapott öt pályázó szerepelt a szóbeli fordulón, amelyet 2009. május 6-án tartottak a BTK Kari Tanácstermében. Az írásbeli értékelése és a szóbeli forduló előadásai alapján összesített eredmény:

I. helyezett – Grezsa Ferenc-díj:

Bobok Anna: Labirintus-általános. Krasznahorkai László A Théseus-általános című kisregényének néhány mitológiai vonatkozásáról

III. helyezettek: (II. díjat a tanszék nem adott ki)

Tóth Kata: Transztextuális szexualitás, avagy a neonként ragyogó zokni esete Judittal és nőtársaival Orbán János Dénes verseiben

Vajna Gyöngyi Judit: Játék a szavakkal, avagy mire képes a nyelv? (Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán: A test angyala.)
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.