SZTE Info

Tudományos diákköri elismerések az SZTE oktatóinak és hallgatóinak

Az áprilisi sikeres OTDK-szereplés nyomán a Szegedi Tudományegyetem 6 hallgatója nyerte el a Pro Scientia Aranyérmet, 9 oktató pedig Mestertanár Aranyérem kitüntetést vehet majd át.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács hagyományosan elismerésekkel jutalmazza az OTDK-versenyek legjobbjait, illetve felkészítőiket. A tanács döntésének értelmében a 2009-es esztendőben az SZTE 6 hallgatója nyerte el a Pro Scientia Aranyérmet, 9 oktató pedig a Mestertanár Aranyérem díjban részesül. Utóbbi kategóriában az SZTE 9 érme messze kiemelkedik az országos mezőnyből (második a Debreceni Egyetem 6, harmadik az ELTE 5 kitüntetettel), ami pedig a Pro Scientia Aranyérmeket illeti, 6 jutott Szegedre az országosan kiosztott 45-ből, ami a bronzérmes helyhez elég a hazai egyetemek versenyében.

A díjak átadására 2009. november 10-én 10 órakor kerül sor Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben részesülhet az a fiatal, aki tanulmányai során és az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és arról pályamunkák, előadások vagy irodalmi, művészeti és tudományos alkotások formájában számot adott. Az aranyérem tehát nem egy-egy konferencián bemutatott előadást, pályamunkát ismer el, hanem a hallgatói összteljesítmény alapján a kiemelkedő egyéniséget. A díjat egyetemünk következő diákjai nyerték el 2009-ben: Janacsek Karolina (BTK, pedagógiai, pszichológiai, közművelődési és könyvtártudományi szekció), Némedi Márk (ÁJTK, állam- és jogtudományi szekció), Pataj Zoltán (TTIK, kémiai és vegyipari szekció), Szabari Margit Veronika (ÁOK, orvos- és egészségtudományi szekció), Szalisznyó Lilla (BTK, humán tudományi szekció), Udvari Beáta (GTK, közgazdaság-tudományi szekció).

A Mestertanár Aranyérem kitüntetéssel mindazon oktatók és kutatók jobb megbecsülése és ösztönzése a cél, akik az egyetemisták és a főiskolások kötelező tananyag elsajátításán túlmutató, tudományos diákköri, szakkollégiumi vagy egyéb önképzési formában megvalósuló tudományos tevékenységének elősegítéséért, kibontakoztatásáért és elismeréséért témavezetőként és a tudományszervezés terén éveken át kiemelkedően eredményes, áldozatos munkát végeztek. Az SZTE oktatói közül az idén a következő szakemberek nyerték el a díjat: Bari Ferenc egyetemi tanár (ÁOK, orvos- és egészségtudományi szekció), Csendes Tibor egyetemi tanár (TTIK, informatikatudományi szekció), Dékány Imre egyetemi tanár (TTIK, kémiai és vegyipari szekció), Kovács Kornél tszv. egyetemi tanár (TTIK, biológia szekció), Krisztin Tibor tszv. egyetemi tanár (TTIK, fizika, földtudományok és matematika szekció), Lengyel Imre intézetvezető egyetemi tanár (GTK, közgazdaság-tudományi szekció), Papp Katalin egyetemi docens (TTIK, tantárgypedagógiai és oktatástechnológiai szekció), Vajda Zoltán egyetemi docens (BTK, humán tudományi szekció), Zentainé Kollár Andrea egyetemi docens (BTK, humán tudományi szekció).
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében