SZTE Info

Egyiptomi egyetemmel kötött szerződést az SZTE

Prof. Dr. Szabó Gábor rektor december 7-én együttműködési megállapodást írt alá az egyiptomi, kairói Ain Shams University vezetőjével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megállapodás értelmében a két fél támogatja a szegedi és a kairói intézmény közötti akadémiai, tudományos, technikai és kulturális kapcsolatok fejlesztését, többek között akadémiai csereutazások, közös tudományos kutatási projektek, szakmai gyakorlati program, technikai együttműködések révén.

Segítik az oktatók, kutatók és az adminisztratív dolgozók csereutazásait, ami a tudományos és oktatási tapasztalatcserét szolgálja. Fontos célok továbbá, hogy lehetővé tegyék a vendégoktatást, közös kutatási projektek lebonyolítását, közös konferencia-részvételeket. Emellett természetesen arra törekednek, hogy biztosítsák a hallgatók számára s szakmai gyakorlati vagy közös diploma-témavezetési programot.

Az utazási költségeket minden esetben a küldő fél állja. A fogadó biztosítja a szállást, a helyi közlekedést, az orvosi ellátást és napidíjat.

A technikai együttműködés lényege, hogy az egyes intézmények rendelkezésére álló erőforrásokat (így a könyvtári állományt, a laboratóriumokat és a stúdiókar, az oktatási és technikai segédgyűjteményeket stb.) megnyissa a partner részére.

A megállapodás itt olvasható

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.