SZTE Info

Diplomaosztó a SZTE Mérnöki Karán

Több mint száz hallgató veheti át a felsőfokú végzettséget tanúsító okiratot 2009. december 19-én 10 órakor a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának mérnökavató-diplomaosztó ünnepségén Szegeden, a Megyeháza dísztermében. A 109 hallgató gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, élelmiszermérnök, valamint mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök BSc végzettséget, valamint vállalkozó-menedzser mérnök főiskolai végzettséget szerzett.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A diplomaosztó ünnepségen Senator Honoris Causa egyetemi kitüntető címet adományoznak Professzor Cornel Antal egyetemi tanárnak, a Nagyváradi Egyetem rektorának. Prof. Cornel Antal 1957. december 30-án született. Diplomáját a Bukaresti Műszaki Egyetem Repülőmérnöki Karán repülőmérnök szakon szerezte 1982-ben. Érdeklődési köre és tudományos tevékenysége a repülőmérnöki területek mellett a geotermikus energia felhasználásának kutatására is kiterjedt, e témában többek között Izlandon és Portugáliában is folytatott kutató tevékenységet. PhD fokozatát 1999-ben a Nagyváradi Egyetemen szerezte. 1989-től a Nagyváradi Egyetem Geotermiai Kutatócsoportjának tagja, majd az Energia Mérnöki Karon oktató, docens, később egyetemi tanár. 2000 és 2004 között a Nagyváradi Egyetem tudományos titkára, 2004-től 2007-ig rektorhelyettese. Az Egyetem Rektorának 2007-ben választották meg. Prof. Cornel Antal kiemelkedő szerepet vállal a Szegedi Tudományegyetem és a Nagyváradi Egyetem közötti kapcsolat és együttműködés erősítésében és elmélyítésében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.