SZTE Info

„Te vagy jelen, te tudsz segíteni!!!” - Alapfokú életmentő tanfolyam az SZTE-n

A hirtelen szívhalál hazánkban az egyik leggyakoribb, a fiatalabb, aktív korosztályt is érintő halálok. A keringésmegállás folyamata az idejében, korán megkezdett újraélesztéssel visszafordítható. A kórházon kívül bekövetkező hirtelen szívhalál esetén az életmentés lehetősége annak a kezében van, aki jelen van és tud segíteni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A most induló JESZ pályázat célja a társadalom szemléletváltozásának elősegítése, annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk önmagunkért és társainkért, így csökkentve a hirtelen szívhalál bekövetkezésének gyakoriságát. Ezért is lett a program jelmondata: „Te vagy jelen, te tudsz segíteni!” 

A mintaprogram legfontosabb eleme a laikus életmentés elsajátításának népszerűsítése, társadalmasítása. Ennek egyik eszköze a közép- és felsőfokú oktatási intézmények oktatási programjába történő integrálás, a másik pedig a nyilvános helyeken a laikus elsősegélynyújtók számára is hozzáférhető félautomata defibrillátorok telepítése.

Az SZTE ÁOK és az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a JESZ 2009 pályázati program keretében lehetőséget kapott 1 darab fél automata defibrillátor (AED) nyilvános helyen történő elhelyezésére (amely november hónapban kihelyezésre került a József Attila Tanulmányi és Információs Központban),

illetve lehetősége van 200 önkéntes diák kiképzésére életmentő elsősegély nyújtási ismeretek és a defibrillátor kezelése terén.

A tanfolyam 2 x 4 vagy 1 x 8 órában kerül megtartásra (helyszín: SZTE SZGYAKK AITI Intenzív Terápiás Osztály – Új Klinikai Tömb, 1. emelet), december 7-11 napja között.

A program megvalósításához érdeklődő diákokat keresünk. Oktatóink a diákok igénye szerint igyekezni fognak rugalmasan alkalmazkodni a többség számára megfelelő időponthoz.

A jelentkezéseket és az email címeket a következő címre legyenek szívesek küldeni: simon@medea.szote.u-szeged.hu .

További információ és felvilágosítás kérhető: Simon Orsolya (simon@medea.szote.u-szeged.hu, (54)50-32).

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.