SZTE Info

Akadémiai Nívódíj ÁOK-s szakembereknek

Akadémiai Nívódíjjal tüntették ki 2009-ben a „Klinikai szív-elektrofiziológia és aritmológia” című átfogó, az idei esztendőben megjelent könyvet.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Akadémiai Nívódíjjal tüntették ki 2009-ben a „Klinikai szív-elektrofiziológia és aritmológia” című átfogó (1120 oldalas), az idei esztendőben megjelent könyvet, amelynek két főszerkesztője (Dr. Fazekas Tamás egyetemi magántanár és Dr. Papp Gyula kutatóprofesszor, akadémikus), továbbá több szerzője (Prof. Dr. Csanádi Miklós, Prof. Dr. Fazekas Tamás, Dr. Lengyel Csaba, Prof. Dr. Papp Gyula, Prof. Dr. Rudas László, Dr. Sághy László, Dr. Sepp Róbert, Prof. Dr. Varró András) is a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának munkatársa.

Idén ez volt az egyetlen orvostudományi témájú könyv, amely Akadémiai Nívódíjban részesült. A díjat a Magyar Tudományos Akadémián, az ez évi tudomány napi ünnepség keretében adták át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.