SZTE Info

Új szívkatéteres labor az SZTE-n

Az ország legkorszerűbb szív-katéteres laboratóriumát adták át április második hetében a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központjában. Az összesen 600 millió forintos beruházással kialakított új egységben évente több száz életmentő beavatkozást végeznek majd el.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Sebészeti Klinika alagsorában egy az egészségügyi integráció nyomán felszabadult épületrészben példás gyorsasággal és minőségben kialakított labornak kiemelt szerepe lehet a szívbetegségek gyógyításában, különösen a heveny szívinfarktusos páciensek kezelésében. A Kardiológiai Központ invazív kardiológiai részlegén évente ötezer beteg szívkatéterezését végzik el, melyből kétezer esetben katéteres műtéti beavatkozás is szükséges. Az utóbbinak körülbelül fele heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy fenyegető infarktus miatt sürgős beavatkozás, így közvetlen vagy közvetett életmentő műtét. E feladat maradéktalan ellátásához járul hozzá az új szívkatéteres laboratórium felépítése.

szivkateter
Fotó: Segesvári Csaba
Pál Attila, a klinikai központ elnöke a részleg átadásán elmondta, az összesen 600 millió forintos beruházással elkészült egységnek köszönhetően a várólista az eddigi hat hónapról hat hétre csökken, ezzel értelmetlen haláleseteket lehet megelőzni. A professzor hangsúlyozta, az elmúlt egy esztendő során végrehajtott mintegy egymilliárd forintos fejlesztésnek – többek között egy korszerű
elektrofiziológiás labor kialakításának – köszönhetően az egyetem e területen európai színvonalon is versenyképes diagnosztikai és terápiás szolgáltatást tud nyújtani a dél-alföldi régió 1,3 millió lakosának.

A fejlesztés révén egy tizenkét éves műszert cserélhettek le. A szívkatéteres berendezés mellett vásároltak számos kiegészítő eszközt, egyebek mellett egy sok ezer beteg felvételeit tárolni, valamint gyorsan visszajátszani képes képtároló szervert, s kialakítottak új orvosi dolgozószobákat, leletező és konzultációs, valamint továbbképzésre szolgáló helyiségeket is.
 
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 19.
  10:00 - 13:00
  A Kar és a gyógyszerészképzés bemutatása, laborlátogatás
 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20