SZTE Info

Új szívkatéteres labor az SZTE-n

Az ország legkorszerűbb szív-katéteres laboratóriumát adták át április második hetében a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központjában. Az összesen 600 millió forintos beruházással kialakított új egységben évente több száz életmentő beavatkozást végeznek majd el.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Sebészeti Klinika alagsorában egy az egészségügyi integráció nyomán felszabadult épületrészben példás gyorsasággal és minőségben kialakított labornak kiemelt szerepe lehet a szívbetegségek gyógyításában, különösen a heveny szívinfarktusos páciensek kezelésében. A Kardiológiai Központ invazív kardiológiai részlegén évente ötezer beteg szívkatéterezését végzik el, melyből kétezer esetben katéteres műtéti beavatkozás is szükséges. Az utóbbinak körülbelül fele heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy fenyegető infarktus miatt sürgős beavatkozás, így közvetlen vagy közvetett életmentő műtét. E feladat maradéktalan ellátásához járul hozzá az új szívkatéteres laboratórium felépítése.

szivkateter
Fotó: Segesvári Csaba
Pál Attila, a klinikai központ elnöke a részleg átadásán elmondta, az összesen 600 millió forintos beruházással elkészült egységnek köszönhetően a várólista az eddigi hat hónapról hat hétre csökken, ezzel értelmetlen haláleseteket lehet megelőzni. A professzor hangsúlyozta, az elmúlt egy esztendő során végrehajtott mintegy egymilliárd forintos fejlesztésnek – többek között egy korszerű
elektrofiziológiás labor kialakításának – köszönhetően az egyetem e területen európai színvonalon is versenyképes diagnosztikai és terápiás szolgáltatást tud nyújtani a dél-alföldi régió 1,3 millió lakosának.

A fejlesztés révén egy tizenkét éves műszert cserélhettek le. A szívkatéteres berendezés mellett vásároltak számos kiegészítő eszközt, egyebek mellett egy sok ezer beteg felvételeit tárolni, valamint gyorsan visszajátszani képes képtároló szervert, s kialakítottak új orvosi dolgozószobákat, leletező és konzultációs, valamint továbbképzésre szolgáló helyiségeket is.
 
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.