Bezár

Hírarchívum

Az SZTE TIK nyerte a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat

Az SZTE TIK nyerte a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat

2009. április 28.
2 perc
2009. április 23-án a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja a magyar egyetemek között elsőként nyerte el a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat. A bevezetett zöldprogramnak köszönhetően havi szinten 1-1,5 millió forintos megtakarítást vár az intézmény vezetősége, mely éves szinten 3-5%-os energia felhasználási javulást jelent a 25 ezer négyzetméteres Központban.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A KÖVET Egyesület által a fenntartható gazdálkodás jegyében meghirdetett 2009-es Zöld Iroda Versenyben a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Igazgatósága – elsőként a magyar egyetemek között – elnyerte a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat nonprofit kategóriában. A 2009. február 2. és április 3. között négy kategóriában megrendezett versenyben az egyes irodák feladata az volt, hogy a Zöld Iroda Kézikönyv szempontjait figyelembe véve környezet és emberbarát irodákat alakítsanak ki.

Az SZTE TIK Igazgatósának célja – a verseny szellemével összhangban – az energiafelhasználás hatékonyságának növelése és zöld rendezvények kialakítása, de fontosnak tartják a dolgozók és a látogatók környezet- és energiatudatos magatartásának erősítését is. A zöld kampánnyal párhuzamosan a központban műszaki fejlesztéseken keresztül is növelték az energiahatékonyságot, így például energiatakarékos, úgynevezett ledes világítótestekkel világítják a helyiségeket, és az épület melegvíz ellátását is 90%-ban napkollektorok segítségével biztosítják.
A dolgozókat, látogatókat – az eddigi gyakorlathoz hasonlóan – a jövőben is ösztönözik a papírhasználat csökkentésére, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az irodaszerek és személyhigiéniás kellékek zöld beszerzése. A TIK vezetősége továbbá a számítógépek, nyomtatók és irodai berendezések használatára zöld protokollt alakított ki, amely szigorúan szabályozza az elektronikus berendezések használatát.

„Nagyon büszkék vagyunk a díjra, de még büszkébbek a tényleges eredményekre, hiszen az intézkedéseknek nagymértékben csökkentik a környezeti terhelést. A program egyben pozitív példát mutatott a munkatársaknak abban a tekintetben is, hogy ilyen zöldprogramok indítása alternatívája a megszorításoknak: a zöldprogram bevezetett intézkedéseitől havi szinten 1-1,5 milliós megtakarítást várunk, mely éves szinten 3-5%-os energiafelhasználási javulást jelent a 25 ezer négyzetméteres Központban” – hangsúlyozta Erdélyi Evelyn kongresszusi központvezető.

Szóljon hozzá a hírhez!


 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek