Bezár

Hírarchívum

Jubileumi juhásztalálkozó az MGK-n

Jubileumi juhásztalálkozó az MGK-n

2009. április 28.
2 perc
Több ezren voltak kíváncsiak április 26-án az SZTE Mezőgazdasági Kara által szervezett hagyományos Szent György-napi juhásztalálkozóra és -versenyre. Az immár huszonötödik alkalommal megrendezett eseményen az ország minden részéből érkezett diákok mérték össze elméleti és gyakorlati tudásukat.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Hagyományosan Szent György napján hajtották ki az állatokat a legelőre, és sokáig ezt az időpontot tartották a tavasz kezdetének. A tradíciók előtt tisztelegve szervezik meg már több mint két évtizede a juhászversenyt és -találkozót, két éve új helyszínen, a Takács Ferenc Képző Központban.

juhasz2009A versenyre az ország minden részéből érkezett diákok a reggelt egy írásbeli feladatsor kitöltésével kezdték. A harmincpontos tesztlapon számot kellett adniuk a juhtartással, -gondozással kapcsolatban tanultakról. A juhásztalálkozót kilenc órakor a hagyományoknak megfelelően a rendező Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar dékánja, Bodnár Károly nyitotta meg.

Ezt követték a gyakorlati feladatok, melyeknek fontos részük volt a fajtaismeret. A több ezer érdeklődő a versenyzők elméleti és gyakorlati feladatainak teljesítése során a juhászat ősi hagyományainak megismerésével együtt kulináris élményeket is kapott, hiszen a szigorúan szakmai alapokon nyugvó juhászverseny mellett a pörköltfőzők is illatos és ízletes mérkőzést vívtak egymással. Az ország minden részéből érkezett csapatoknak a megfelelő pontszám eléréséhez még egy vendégváró terített asztalt is be kellett mutatniuk.

A találkozónak otthont adó központ kertjében népi iparművészek, szakmai kiállítók mutatkoztak be. Itt volt a Mezőgazdasági Kar standja is, ahol állatprém-felismerő játékkal, rejtvénnyel, ügyességi teszttel, színezővel, állatpreparátumokkal várták a gyerekeket. Az évek óta nagy sikert arató interaktív standnál a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával ismét óriás 'Védett állatok' posztert, írószereket lehetett nyerni. A központ épületében Varga András hódmezővásárhelyi fotóművész az alföldi táj megkapó pillanatait megörökítő képeiből rendeztek kiállítást.
 
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek