Több ezren voltak kíváncsiak április 26-án az SZTE Mezőgazdasági Kara által szervezett hagyományos Szent György-napi juhásztalálkozóra és -versenyre. Az immár huszonötödik alkalommal megrendezett eseményen az ország minden részéből érkezett diákok mérték össze elméleti és gyakorlati tudásukat.
Hagyományosan Szent György napján hajtották ki az állatokat a legelőre, és sokáig ezt az időpontot tartották a tavasz kezdetének. A tradíciók előtt tisztelegve szervezik meg már több mint két évtizede a juhászversenyt és -találkozót, két éve új helyszínen, a Takács Ferenc Képző Központban.
A versenyre az ország minden részéből érkezett diákok a reggelt egy írásbeli feladatsor kitöltésével kezdték. A harmincpontos tesztlapon számot kellett adniuk a juhtartással, -gondozással kapcsolatban tanultakról. A juhásztalálkozót kilenc órakor a hagyományoknak megfelelően a rendező Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar dékánja, Bodnár Károly nyitotta meg.
Ezt követték a gyakorlati feladatok, melyeknek fontos részük volt a fajtaismeret. A több ezer érdeklődő a versenyzők elméleti és gyakorlati feladatainak teljesítése során a juhászat ősi hagyományainak megismerésével együtt kulináris élményeket is kapott, hiszen a szigorúan szakmai alapokon nyugvó juhászverseny mellett a pörköltfőzők is illatos és ízletes mérkőzést vívtak egymással. Az ország minden részéből érkezett csapatoknak a megfelelő pontszám eléréséhez még egy vendégváró terített asztalt is be kellett mutatniuk.
A találkozónak otthont adó központ kertjében népi iparművészek, szakmai kiállítók mutatkoztak be. Itt volt a Mezőgazdasági Kar standja is, ahol állatprém-felismerő játékkal, rejtvénnyel, ügyességi teszttel, színezővel, állatpreparátumokkal várták a gyerekeket. Az évek óta nagy sikert arató interaktív standnál a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával ismét óriás 'Védett állatok' posztert, írószereket lehetett nyerni. A központ épületében Varga András hódmezővásárhelyi fotóművész az alföldi táj megkapó pillanatait megörökítő képeiből rendeztek kiállítást.
F. J.