SZTE Info

Jubileumi juhásztalálkozó az MGK-n

Több ezren voltak kíváncsiak április 26-án az SZTE Mezőgazdasági Kara által szervezett hagyományos Szent György-napi juhásztalálkozóra és -versenyre. Az immár huszonötödik alkalommal megrendezett eseményen az ország minden részéből érkezett diákok mérték össze elméleti és gyakorlati tudásukat.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Hagyományosan Szent György napján hajtották ki az állatokat a legelőre, és sokáig ezt az időpontot tartották a tavasz kezdetének. A tradíciók előtt tisztelegve szervezik meg már több mint két évtizede a juhászversenyt és -találkozót, két éve új helyszínen, a Takács Ferenc Képző Központban.

juhasz2009A versenyre az ország minden részéből érkezett diákok a reggelt egy írásbeli feladatsor kitöltésével kezdték. A harmincpontos tesztlapon számot kellett adniuk a juhtartással, -gondozással kapcsolatban tanultakról. A juhásztalálkozót kilenc órakor a hagyományoknak megfelelően a rendező Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar dékánja, Bodnár Károly nyitotta meg.

Ezt követték a gyakorlati feladatok, melyeknek fontos részük volt a fajtaismeret. A több ezer érdeklődő a versenyzők elméleti és gyakorlati feladatainak teljesítése során a juhászat ősi hagyományainak megismerésével együtt kulináris élményeket is kapott, hiszen a szigorúan szakmai alapokon nyugvó juhászverseny mellett a pörköltfőzők is illatos és ízletes mérkőzést vívtak egymással. Az ország minden részéből érkezett csapatoknak a megfelelő pontszám eléréséhez még egy vendégváró terített asztalt is be kellett mutatniuk.

A találkozónak otthont adó központ kertjében népi iparművészek, szakmai kiállítók mutatkoztak be. Itt volt a Mezőgazdasági Kar standja is, ahol állatprém-felismerő játékkal, rejtvénnyel, ügyességi teszttel, színezővel, állatpreparátumokkal várták a gyerekeket. Az évek óta nagy sikert arató interaktív standnál a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával ismét óriás 'Védett állatok' posztert, írószereket lehetett nyerni. A központ épületében Varga András hódmezővásárhelyi fotóművész az alföldi táj megkapó pillanatait megörökítő képeiből rendeztek kiállítást.
 
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *