SZTE Info
megnyito

Elindult az Egyetemi Tavasz

A VI. Egyetemi Tavasz programsorozata idén április 20-a és május 15-e között ismét rengeteg programmal és érdekességgel várja közönségét.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára kiírt fotópályázat anyagából rendezett kiállítással hétfőn 17 órakor a József Attila Tanulmányi és Információ Központban kezdetét veszi a 6. Egyetemi Tavasz május 15-ig tartó programja: a bő háromhetes rendezvénysorozat alatt ötven helyszínen több mint kétszáz kulturális, sport-, ismeretterjesztő és tudományos program várja a város és az egyetem polgárait.

Az Egyetemi Tavasz idejére esik többi kari nap, sportrendezvények és számos tudományos-ismeretterjesztő előadás. Az SZTE Kulturális Iroda idén igyekezett nagy hangsúlyt fektetni olyan események megszervezésére, ahol a hallgatók tehetségüket, tudásukat és eredményeiket tudják bemutatni.

„Külön felhívnám a figyelmet” – hangsúlyozta Tajti Gabriella, a főszervező SZTE Kulturális Iroda vezetője – „hogy április 29-én a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében a drámapályázat első helyezettjének művét felolvasószínház keretében mutatják be a színház színészei Bodolay Géza rendezésében. Mivel a rektori hivatal elköltözött a Dugonics téri épületből, a komolyzenei koncerteket a Katolikus Ház dísztermében tartjuk, többek között Pukánszky Béla rektorhelyettes és Dombiné Kemény Erzsébet közös hangversenyét. Az Egyetemi Tavaszhoz kapcsolódik a gitárfesztivál is.”
Tajti Gabriella kiemelte még a Radnóti-évhez kapcsolódó programokat, többek között a várostörténeti sétát, amelyre más nagyon-nagy az érdeklődés; valamint Bálint András estjét, a Tiszap-ART Televízió dokumentumfilmjét és a szavalóversenyt.

„Nagy örömünkre idén a Gazdaságtudományi Kar épületét is bevonhattuk a programokba, itt Marton Árpád fotókiállítását Koczor György építész nyitja meg, aki a GTK épületének felújítását tervezte. Május 7-én pedig egész napos rendezvénysorozatot szervezünk Nap napja címmel, ahol számos program közepette a Kísérleti Fizikus Tanszékcsoport egy olyan távcsövet fog bemutatni, amin az égitestet lehet vizsgálni” – mondta az iroda vezetője.

Emellett a Kulturális Iroda és a Belvárosi mozi számos filmbemutatót szervez közösen, a Millenniumi kávéházban pedig a dzsessz-, folk- és rockkoncerteket élvezheti a közönség.
Az Egyetemi Tavasz részletes programja a http://www.u-szeged.hu/etavasz oldalon érhető el.

Szekeres Nikoletta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében