SZTE Info
rektor

Belgrádban járt az SZTE rektora

Csaknem hatvan ország felsőoktatási vezetői találkoztak Belgrádban április 2-5. között, hogy megvitassák a felsőoktatás aktuális trendjeit: az innovációs aktivitás, a technológiatranszfer és az egyetemek kapcsolatát és a bolognai folyamat jelenlegi helyzetét.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén a szerb főváros adott otthont a World University President Summit nevű rendezvénynek, a világ felsőoktatási vezetői találkozójának. A rendezvényen 57 ország több száz résztvevővel képviseltette magát. A Magyar Rektori Konferenciát (MRK) Szabó Gábor, az MRK társelnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dubéczi Zoltán főtitkár képviselte. A konferencia célja az innovációs aktivitás, a technológiatranszfer, a felsőoktatás és a sport kapcsolata, illetve a bolognai folyamat helyzetének megvitatása volt.

A rektorok és elnökök gyűlésén a Magyar Rektori Konferenciát Szabó Gábor, az MRK társelnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dubéczi Zoltán főtitkár képviselte. Szabó Gábor élénk érdeklődést kiváltó előadásában rámutatott, hogy – az akadémiai rangsorok szerint – a Szegedi Tudományegyetem nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa egyik vezető felsőoktatási intézménye is. A 30 000 hallgatót – köztük 1700 külföldit – képző intézmény nemzetközi elismertségét a széles körű nemzetközi felsőoktatási és munkaadói kapcsolatrendszerének, állandó megújulási képességének és az infrastruktúrája folyamatos fejlesztésének is köszönheti.

A konferencián Hudecz Ferenc, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora a Bologna Process – Experiences and Challenges elnevezésű szekció levezető elnökeként vett részt. Hudecz Ferenc a Duna-menti Rektori Konferencia (DRC) elnökeként továbbá tájékoztatást adott a konferencia résztvevői számára a DRC céljairól, felépítéséről és működési módjáról is.

A találkozón továbbá előadást tartott Martin L. Perl, az 1995. év fizikai Nobel-díjasa, a Stanford University professzora, Bozidar Djelic, a szerb kormány kutatásért és technológiai fejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettese, valamint Zarko Obradovic oktatási miniszter is.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.