SZTE Info

Régi technikák reneszánsza

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
Immár hetedjére rendezték meg Szegeden a Nemzetközi Super 8mm filmfesztivált szeptember 11. és 14. között. A szervezők kitettek magukért a versenyfilmek vetítésén kívül volt sok egyéb program is: világrekord-beállítástól (az egyszerre vetítő gépek száma) kezdve kiállításokon és tévéjáték-bajnokságon át a koncertekig és a videokonferenciáig.

Minden évben kicsit többet próbálunk kihozni a rendezvényből” – nyilatkozta Rózsa Péter, a főszervezők egyike. „Igyekszünk bekapcsolni a társművészeteket is; a fontos az, hogy minél több embert tudjunk megmozgatni, és megismertetni velük a super 8 technikát.”
Hogy mi is az a super 8mm? Ez a kevesek által ismert fogalom azt a keskenyfilm-formátumot takarja, amely nagyon népszerű volt a ’60-’80-as években a professzionális filmgyártásban éppúgy, mint a családi videók készítésénél. Felhasználása ma reneszánszát éli Magyarországon is – ezt mutatja az is, hogy évről évre nagyobb az érdeklődés a szegedi fesztivál iránt.
Idén első ízben a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott a rendezvényhez: előadásokat, beszélgetést és vetítést szerveztek a Bölcsészettudományi Kar épületében. A Keskenyfilmek szélesvásznon címet viselő összeállításra sokan látogattak el a hétfő délutáni időpontban: a szervezők amellett, hogy szakmai beszélgetésre invitálták az érdeklődőket, egy vetítéssel egybekötött előadást is tartottak, ahol a super 8 múltjáról, jelenéről, jövőjéről, valamint magáról a super 8-as mozgalomról is meséltek.
A magukat „ügyeletes emlékmentők”-nek nevező Szokol Szilárd és Rózsa Péter elmondása alapján a kezdeti cél egyrészt az volt, hogy a „super 8-as” szubkultúrát közelebb hozzák a fiatalokhoz, másrészt pedig, hogy összegyűjtsék és rendszerezzék az összes fellelhető, szegedi kötődésű, ezzel a technikával készült felvételt – amatőrt és profit egyaránt.
A fesztivál inkább az előbbire helyezi a hangsúlyt, hiszen a központi esemény a super 8mm-re forgatott filmek versenye volt. Ennek a Grand Café mozi és kávézó adott otthont, és itt tartották a közös videokonferenciát a londoni Straight 8 Filmfesztivállal is. A szomorkás, esős idő nem törte le a fesztiválozók kedvét: jó – szinte családias – hangulatban telt el mindhárom este.
Az eredményhirdetés ideje szombat este jött el: a legjobb film a Csempelevél lett, a legjobb magyar film pedig az Aranypart. Előbbi letölthető a fesztivál honlapjáról: www.super8mm.hu. Aki pedig kedvet érez arra, hogy segítse a szegedi Super 8-as mozgalom munkáját akár saját alkotásaival, akár azzal, hogy részt vesz korábbi filmek gyűjtésében, rendszerezésében, archiválásában, ne tétovázzon. Mert – ahogy ők mondják – „egy közkincs felmutatása” a cél!

Tóth Ilona
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.