Bezár

Hírarchívum

Javul a szívritmuszavarban szenvedők ellátása

Javul a szívritmuszavarban szenvedők ellátása

2008. szeptember 09.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az ország legkorszerűbb kardiológiai elektrofiziológiai laboratóriumát adták át kedden az SZTE II. számú Belgyógyászati Klinikáján. A mintegy 200 millió forintos beruházásnak köszönhetően javul a szívritmuszavarban szenvedő betegek ellátása, és rövidül a várólista.

Forster Tamás, a klinika vezetője elmondta, az új laboratóriumnak köszönhetően ezentúl egymástól elkülönítve tudják elvégezni a szívritmuszavarban szenvedő betegek számára szükséges sürgősségi
műtéteket és az előre tervezhető beavatkozásokat. Ennek köszönhetően javul a szakmai színvonal, egyszerűbbé válik a munkaszervezés, és akár felére csökkenhet a jelenleg hathetes várólista.
A laboratóriumot a klinika épületében – rekordgyorsasággal, öt hét alatt – a Medirex Zrt. alakította ki, a korszerű berendezéseket is a cég biztosítja, ennek fejében az SZTE havi mintegy négymillió forintos bérleti díjat fizet.
Sághy László egyetemi adjunktus hozzátette, kevés olyan strukturális szívrendellenesség van, amelynek ne lenne tünete a szívritmuszavar, mely azonban önálló betegségként is előfordul. A szívinfarktuson átesett betegek 20-40 százalékánál jelentkezik például a ritmuszavar valamilyen formája. A laborba érkező páciensek egy része azonnali életmentő beavatkozást igényel, állapotuk pacemaker vagy automata defibrillátor beültetésével javítható csak, másik részük akár évtizedek óta is együtt élhet a ritmuszavarral, esetükben elsősorban a probléma okának a felderítése, illetve ha szükséges megszüntetése a cél.
Szegeden nyolc esztendeje alakították ki az ország első szív-elektrofiziológiás központját, az új labor elkészültéig azonban egy helyen végezték a sürgősségi és a tervezhető beavatkozásokat. Évente mintegy 1200 beteget látnak el, elsősorban a Dél-Alföldről, de mivel bizonyos beavatkozásokat az országban csak itt tudnak elvégezni, érkeznek páciensek távolabbról is.
A laborban öt állandó orvos és ugyanennyi asszisztens dolgozik. Mivel az egység az Európai Szívritmuszavar Társaság egyedüli képzőközpontja Kelet-Közép-Európában, folyamatosan folyik itt két-három hazai vagy külföldi szakember oktatása is, akik szintén részt vesznek a gyógyításban.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek