Bezár

Hírarchívum

Nyito_KJA-Number-00371

A Chardonnay és a Cabernet a favorit – ismét koccinthatunk az „egyetem borával”

A Chardonnay és a Cabernet a favorit – ismét koccinthatunk az „egyetem borával”

2025. július 14.
6 perc

Kihirdették a „Vinum Academiae et Universitatis” bor és pezsgő választás eredményét. Ezzel a 2025. július 10-i ünnepi alkalommal összesen 17 pincészet 61 borának a versenye zárult le az MTA Szegedi Akadémiai Területi Bizottság székházában. Végül 17 kategóriában 10 borászat kapott elismerést a tudósoktól.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fehér- és a vörösborokat külön-külön napon, 2025. június 12-én és 17-én kóstolták a szegedi tudósok az MTA Szegedi Területi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában. Összesen 17 pincészet 61 bora versengett a „Vinum Academiae et Universitatis” kitüntető címért.

 1_KJA-Number-6442_j

A borbírálatban a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK) dolgozó professzorok és akadémikusok közül többen is részt vettek. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

A tudósok borai

– Tizenharmadik alkalommal szerveztük meg a SZAB-SZTE borversenyét, az Ezerjó Borkereskedés vezetői – Tánczos Györgyi és Eperjesi Péter – első közreműködésével. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem egyes karai is csatlakoztak az eseményhez. 17 pincészet 61 bora versenyzett a „VINUM ACADEMIAE ET UNIVERSITATIS” címért – tájékoztatta a nyilvánosságot Tóth Gábor professor emeritus (SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar). A SZAB, az SZBK és az SZTE közös, a borkultúrát népszerűsítő rendezvényét a kezdetektől szervező egyetemi tanár elmondta: a 13. éve életre hívott programot hagyománykövető és új részletek színesítik.

 2_KJA-Number-6538_j

Hagyomány, hogy „prémium” és „rendezvény” kategóriába sorolják a „Vinum Academiae et Universitatis” címre pályázó fehér-, illetve vörösborokat.

 

3_KJA-Number-9842_j

A „Vinum Academiae et Universitatis” borverseny eredményét 2025. július 10-én hirdették ki az MTA Szegedi Területi Bizottság székházában. A sajtótájékoztató kezdetén Vilmányi Márton, a SZAB titkára (balról); Tóth Gábor professzor emeritus, a borbírálat vezetője (középen); valamint Krisztin Tibor, a SZAB elnöke (jobbról) még egyeztetett a részletekről. Fotó: Kovács-Jerney Ádám


Ajándékként átadható a prémiumkategóriás fehérbor a „Holdvölgy Vision Tokaji Száraz 2021” címkéjű nedű a Moonvalley Wines Kft.-től. A 2025-ös SZTE-SZAB borbírálat lezárulta után, Rendezvénykategóriában a Schieber Borászat Chardonnay Selection 2023” nyert.

 Takler_KJA-Number-9961

Három kategóriában is nyert a Takler Borbirtok. Az ügyvezető Takler András (középen) vette át a „Vinum Academiae et Universitatis” prémiumkategóriás vörösborért járó oklevelet. Krisztin Tibor SZAB-elnöktől (balról) és Tóth Gábortól, a borbírálat vezetőjétől (jobbról). A Takler „Cabernet Franc 2020” két egyetemi kart is meghódított, mert ez a nedű vált az SZTE BTK és az SZTE SZAOK vörösborává. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

A díjnyertes borokat „megalkotó” borászatok vezetőinek, képviselőinek az okleveleket Krisztin Tibor akadémikus, a SZAB elnöke és Tóth Gábor professzor adta át.

A vörösborok versenyében „prémiumnak” számít a Takler Borbirtoktól a „Primarius Syrah 2019”. Az egyetemi és más rendezvényekre ajánlott vörösbor a Schieber Borászat „Turul 2019” nevű itala.

Szoke_pinceszet_KJA-Number-9954

Három borával is sikert ért el ifj. Szőke Mátyás (középen). A Szőke pincészet fehérborai közül a „Pinot Gris 2024” az SZTE BTK, míg vörösborai közül a „Cabernet Sauvignon 2021” az SZTE BTK és az SZTE GYTK borává vált. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

Versenyben a pezsgő

– Az előző borversenyhez hasonlóan, idén is lehetett prémium kategóriás pezsgővel is nevezni – emelte ki a „Vinum Academiae et Universitatis” borverseny egyik újdonságát Tóth Gábor professzor a borkultúra népszerűsítését célzó verseny eredményét ismertető sajtótájékoztatón.

KJA-Number-0065_-_pezsgos

A Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem prémium pezsgője a Koch Borászat „Chardonnay Brut 2023” nevű itala. A különleges elismerést rögzítő oklevelet – a borászat alapítója, a szegedi egyetemhez is kötődő Koch Csaba lánya – Koch Pálma vette át Krisztin Tibortól . Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

A megmérettetésre több olyan borászat is jelentkezett, amely az elmúlt évtizedben még nem vett részt a „Vinum Academiae et Universitatis” címért indított versenyen.

 Borbiralat_j_KJA-Number-9855

 


Hat egyetemi kar borai

Az SZTE hat egyetemi kara is választott olyan bort magának, amelyet a következő borbírálatig az adott egyetemi egység saját borának tekint és népszerűsít.

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR borai: a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokról a „Gróf Degenfeld Organic Muscat Blanc 2023”, illetve a Szőke Pincészettől a „Cabernet Sauvignon 2021”.

A Szőke Pincészettől a „Pinot Gris 2024”, illetve a Takler Borbirtokról a „Cabernet Franc 2020” lett a SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZET- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR bora.


KJA-Number-0055_-_SZTE_GYTK_borai

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR borai: a Maison aux Pois borászattól a „Sauvignon Blanc 2024”, illetve a Szőke Pincészettől a „Cabernet Sauvignon 2021”. A sajtótájékoztatón ifj. Szőke Mátyás borász (balról); az SZTE GYTK dékánja, Szakonyi Zsolt egyetemi tanár, valamint a Maison aux Pois tulajdonosa, Kulcsár Gábor borász. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

Az Ezerjó Borkereskedés képviselői vették át a Schieber Borászat három oklevelét, amelyet a „Chardonnay Selection 2023” nyert. Ez a fehérbor vált a „Vinum Academiae et Universitatis” címmel rendezvényborrá, valamint az SZTE ETSZK és az SZTE SZAOK borává.

Egyetlen bort emelt ki magának a kínálatból a SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR, mert a Schieber Borászattól a „Chardonnay Selection 2023” nevű nedűt választotta.

SZTE_MGK_bora_KJA-Number-0050

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR favoritja a Petrény Winery cégtől a „Chardonnay Battonage 2022”. A borbírálat eredményhirdetése után Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja, valamint Petrény Norbert borász. Fotó: Kovács-Jerney Ádám


A Schieber Borászat „Chardonnay Selection 2023” és a Takler Borbirtok „Cabernet Franc 2020” nevű italára voksolva mindkét kategóriában választott ”leg”-et magának a SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT ORVOSTUDOMÁNYI KAR.

 

 

Az SZBK borai

A „XIII. Vinum Academiae et Universitatis” választásra nevező 17 borászatnak Krisztin Tibor akadémikus mondott köszönetet.

A SZEGEDI BIOLÓGIAI KUTATÓKÖZPONT borai: a Maison aux Pois cégtől a „Maison aux Pois Furmint 2022”, illetve a Tűzkő Birtokról a „Kékfrankos Válogatás 2022”.

A mádi Maison aux Pois cég két fehérborával ért el sikert: a „Sauvignon Blanc 2024” az SZTE GYTK, míg a „Furmint 2022” az SZBK italai között kapott kitüntetett helyet. Az okleveleket Kulcsár Gábor tulajdonos gyűjtötte be.

Borszakertok_KJA-Number-0040

Borszakértők és tudósok a „Vinum Academiae et Universitatis” címet célzó versenyt lezáró eredményhirdető sajtótájékoztatón, 2025. július 10-én az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában . Fotó: Kovács-Jerney Ádám


A borászatok közül az egyik „leg” a Schieber Borászat, mert a „Chardonnay Selection 2023” fehérborukat három egyetemi egység is magáénak választotta. Szépen szerepelt 2-2 választással a Szőke Pincészet és a Takler Birtok Cabernetje.

A szőlőfajták közül a Chardonnay öt, míg a Cabernet négy említéssel vált favorittá.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Kovács-Jerney Ádám

A nyitó fotón : A „XIII. Vinum Academiae et Universitatis” választásra nevező 17 borászat közül 10 kapott elismerést a tudósoktól. A SZAB székház-beli sajtótéjékoztatón 7 borászat képviselője jelent meg, állt Krisztin Tibor SZAB-elnök és (mellette jobbról) Tóth Gábor professzor, a borbírálat vezetője mellé. Fotó: Kovács-Jerney Ádám


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek