Bezár

Hírarchívum

Az SZTE elsőéves külföldi hallgatóinak eskütétele

Felesküdtek az SZTE eszményeire az elsőéves nemzetközi hallgatók

Felesküdtek az SZTE eszményeire az elsőéves nemzetközi hallgatók

2024. szeptember 06.
4 perc

Vidám bulival zárult csütörtökön este a Szegedi Tudományegyetem újonnan felvett külföldi hallgatóinak eskütétele. A Dugonics téren megjelent többszáz nemzetközi hallgatót Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, valamint a karok dékánjai, nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetői köszöntötték. Az egyetem többéves hagyománya szerint idén is a tanulmányok megkezdését segítő START ösztöndíjakat adtak át az SZTE külföldi elsőéveseinek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE-n idén kezdő freshman-ek, elsőéves külföldi hallgatók eskütételére gyűlt össze szeptember 5-én a Szegedi Tudományegyetem többszáz nemzetközi hallgatója a rektori hivatal épülete előtt a Dugonics téren. Az eskütétel hagyományosan a külföldi hallgatók köszöntésére és segítésére rendezett orientációs napok záróeseménye. A Szegedi Tudományegyetemre az idei adatok szerint 1200 külföldi hallgató iratkozott be.

A Szegedi Tudományegyetem külföldi hallgatói az eskütételen

A Szegedi Tudományegyetem külföldi hallgatói az eskütételen. Fotó: Schindler Krisztián

Esküjük előtt az SZTE nevében Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes köszöntötte a külföldi elsőéveseket.
- Önök ma egy igazán sokszínű közösség tagjai lettek, amelyben az a közös, hogy mindenek fölé helyezi a tudást és a fejlődést. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ennyi különböző országból származó diákunk van, a hallgatók mintegy 20 százaléka külföldről, 130 országból érkezik. Egyetemünk nemzetközileg elismert csúcsegyetem. A 2024-es Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor szerint a Szegedi Tudományegyetem Magyarország legjobb egyeteme, és kiváló nemzetközi hálózatok, például az EUGLOH, az Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségügyért (European University Alliance for Global Health) tagja. Biztos vagyok benne, hogy az itt megszerzett tudás számos lehetőség előtt nyit ajtót az önök szakmai életében, és nagyban hozzájárul majd a személyes fejlődésükhöz is. Élvezzék az egyetemünkön töltött idő minden pillanatát! – fordult Prof. Dr. Zakar Péter a nemzetközi hallgatók csoportjához.

Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszönti a freshman-eket

Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszönti a freshman-eket. Fotó: Schindler Krisztián

A hallgatókkal szemközt a Szegedi Tudományegyetem karait képviselő vezető oktatók sorakoztak fel az eskü fogadására: Prof. Dr. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja, Dr. Bodnár Gábor, az SZTE Gazdaságtudományi Kar dékánjának oktatási ügyekért felelős megbízottja, Prof. Dr. Peták Ferenc, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar angol nyelvű képzési beiskolázásért felelős dékáni megbízottja, Prof. Dr. Baráth Zoltán, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja, Prof. Dr. Sárosi József, az SZTE Mérnöki Kar dékánja, Dr. Sávai-Matuska Ágnes, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánhelyettese, Prof. Dr. Szakonyi Zsolt, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, Dr. Döbör András, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja, Dr. Szalai Anikó, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánjának nemzetközi kapcsolatokért felelős megbízottja, Prof. Dr. Horváth Dezső, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja.

A karok képviselői felsorakoztak az eskü fogadására.

A karok képviselői felsorakoztak az eskü fogadására. Fotó: Schindler Krisztián

Az ünnepségen tanulmányaik megkezdésének segítésére START ösztöndíjakat adtak át az egyes karok legkiválóbb eredményeivel rendelkező külföldi hallgatóinak. Az ösztöndíjat Arshia Amanlou (Irán) SZAOK, Sanzhar Kazakstan (Kazahsztán) TTIK, Laura Mkrtchyan (Örményország) GTK, Zanha Razik (India) FOK, Hugo Luarca Fernández (Spanyolország) BBMK, Sevilay Celebi (Törökország) BTK, Mavy Amir Khairy Tawfeles Gress (Egyiptom) SZAOK, Reut Ben Ami (Izrael) MGK és Beatrice Onoriode Ofowena (Nigéria) ÁJTK nyerte el.

Az idei év elsős START ösztöndíjas külföldi hallgatói

Az idei év elsős START ösztöndíjas külföldi hallgatói. Fotó: Schindler Krisztián

Az eskütételen érezhető volt, hogy az elsőévesek fontos időszakra készülnek a Szegedi Tudományegyetemen. Az amúgy vidámság közepette várakozó hallgatók ünnepélyessé váltak, ki-ki kultúrája szerint szívére tett vagy esküre emelt kézzel tett fogadalmat az egyetem veritas, virtus, libertas eszményeire. Az eskü szövegét Amira Namouchi és Homayoun Safarpour után ismételték.

Az elsős külföldi hallgatók eskütétele

Az elsős külföldi hallgatók eskütétele. Fotó: Schindler Krisztián

Az eskü után némi makacskodással beindult egy konfettiágyú, az emeletről kék-sárga papírszeletkéken jókívánságok és az SZTE különlegességét idéző szentenciák repültek a hallgatók felé. Ezután következett a kivetített online kvízjáték 133 külföldi hallgató részvételével. Kiderült belőle, hogy ha a hallgatók azt még nem is mind tudják, hogy Szeged vajon a napfény avagy a macskák városa-e, az viszont már mindenkinek megy, hogy az SZTE multikulturális egyetem, tagja a EUGLOH-nak, és professzora, Karikó Katalin orvosi Nobel-díjas.

Timothy Yaw Acheampong elindította zenéit

Timothy Yaw Acheampong elindította zenéit.

Buli a Dugonics téren

Buli a Dugonics téren. Fotó: Schindler Krisztián

A szökőkút előtt elkészült a hagyományos csoportkép, és az ünnepség ekkorra átadta a helyét a hallgatók vidám ismerkedésének. Mire az idei DJ, az SZTE GTK ghánai születésű munkatársa, Timothy Yaw Acheampong elindította zenéit, már minden együtt volt egy újabb emlékezetes Dugonics téri bulihoz.

Panek Sándor

A borítóképen: Az SZTE elsőéves külföldi hallgatóinak eskütétele a Dugonics téren. Fotó: Schindler Krisztián

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek