Bezár

Hírarchívum

Nyito_osztondij_KJA-8593

14 szegedi kutató kapta meg az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat

14 szegedi kutató kapta meg az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat

2024. szeptember 05.
2 perc

„Teljesítmény-központú, magas presztízsű, országos.” Ezekkel a jelzőkkel jellemezhető az 1997-ben alapított MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. A rangos támogatást 14 fiatal szegedi kutató, köztük a Szegedi Tudományegyetem 11 munkatársa nyerte el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítése a célja az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjnak. Idén a 792 érvényes pályázó közül 160 személy (20%) részesült támogatásban. A pályázók 35 százaléka nő. Ez az arány a támogatott kutatók között is – adta hírül az mta.hu. Az ösztöndíjat elnyert 14 szegedi tudós 57 százaléka nő.

A támogatást független, szakmailag és tudományos szempontból autonóm, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által az MTA köztestületi keretei között létrehozott kuratórium ítélte oda nyilvános pályázati rendszerben.

A 2024 szeptemberére tervezett ünnepélyes díjátadóra hivatalos lesz a Szegedi Tudományegyetem 11 munkatársa is. Az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatásával folytathatja kutatómunkáját az SZTE kötelékébe tartozó Berend Gábor (nyelvtudomány), Budai Judit (kondenzált anyagok fizikája), Budai-Szűcs Mária (gyógyszerészet), Csatlós Erzsébet (állam- és jogtudomány), Fráter Márk Tibor (orvostudomány), Horváth Edit (mezőgazdasági biotechnológia), Major Balázs (elektromágnesség), Pápa Zsuzsanna (elektromágnesség), Tamás Ágnes (történettudomány), Tóth Barbara Éva (gyógyszerészet), Varga Gábor (anyagtudomány és műszaki kémia).

Az SZTE új Bolyai-ösztöndíjasai 27 százaléka bölcsészet- vagy jogtudománnyal foglalkozik. Például az SZTE Állam- és Jogtudományi Karról Csatlós Erzsébet pályázatának címe: Az automatikus döntéshozatal és a klasszikus eljárásjogi garanciák a digitális térben az indokolási kötelezettség prizmáján keresztül.

Ugyancsak 27 százalék az egészségtudománnyal foglalkozók aránya. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karról két kutató részesült támogatásban.

2024_bolyai_SZTE_GYTK_j

Az SZTE GYTK-ról Budai-Szűcs Mária témája a komplex támadáspontú nanoformák a parodontitis lokális kezelésében. Tóth Barbara Éva a hagyományos, illetve a komplementer és alternatív medicina várandósság alatti alkalmazásának jellegzetességeit és hatásait a várandós és a születendő gyermek egészsége szempontjából vizsgálja.

A fizika és a műszaki kémia világához kötődik az SZTE új Bolyai-ösztöndíjasai 36 százaléka.

Az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpontból Dvorácskó Szabolcs (biokémiai és molekuláris biológia), Harmati Mária (immunológia), Merényi Zsolt (genetika) kapott 3 éves támogatást kutatási programjához.

A 45 évnél fiatalabb tehetséges kutatók anyagi támogatására idén 25. alkalommal lehetett pályázni. A Bolyai Alapítvány kuratórium az 1-3 évig igénybe vehető ösztöndíjban részesülők tudományos tevékenységét folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli. 2024-ben is a hagyományoknak megfelelően szeptemberben, a Bolyai-napon fogják átadni az ösztöndíj odaítéléséről szóló okleveleket.

SZTEinfo

Illusztráció: Kovács-Jerney Ádám; SZTE GYTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek