Bezár

Hírarchívum

Oszi_Kulturalis_Fesztival_fenyfestes1b

Természetfotók, Beatles-dalok és fényfestés a 28. Őszi Kulturális Fesztivál nyitónapján

Természetfotók, Beatles-dalok és fényfestés a 28. Őszi Kulturális Fesztivál nyitónapján

2024. október 02.
4 perc

Számos sikert ért már el hazai és nemzetközi természetfotó pályázatokon az SZTE alumnusa, Potyó Imre – az ő kiállításával kezdődött kedden a Szegedi Tudományegyetem 28. Őszi Kulturális Fesztiválja. A két hónapon át tartó programsorozatot Prof. Dr. Rovó László rektor nyitotta meg, kiemelve, hogy az egyetem sokat tesz a város kulturális életéért is. Ahogy ez már hagyománnyá vált, este varázslatos fényfestést láthatott a közönség a Dugonics téren, miközben a Belmondo Beatles számokat játszott a színpadon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Reményik Sándor „És elvérezni egy fonák igén” című versét mondta el Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja a 28. Őszi Kulturális Fesztivál nyitónapján, október 1-jén. Ez volt a népszerű Vers délben programsorozat első állomása 2024 őszén a Dugonics téren, Szent-Györgyi Albert szobra mellett. A fesztivál ideje alatt – ahogy ez már hagyománnyá vált – mindennap más-más egyetemi polgár mond el egy számára kedves verset 12 óra 10 perckor.

Kultúra, élmény egész Szegednek

Különös és rejtett fajok az optikám előtt címmel Potyó Imre lenyűgöző természetfotóiból nyílt kiállítás szintén október 1-jén, kedden este az SZTE rektori hivatal átriumában. A zene világnapján a muzsika sem maradhatott el; az SZTE volt hallgatója, Czutor Zoltán dalszerző, előadó egy Beatles számot énekelt gitárral a kezében.

– A szegedieket évről évre, már 28. alkalommal ajándékozza meg az egyetem azzal, hogy megrendezi ezt az eseményt, amely az ország egyik legnagyobb művészeti fesztiválja – fogalmazott az Őszi Kulturális Fesztivált megnyitó Prof. Dr. Rovó László rektor. – Megnéztem a képeket és egy kicsit elszomorodtam. Elszomorodtam, hiszen én is próbálkozom természetfotókat készíteni, és mindig rájövök, hogy azok az automatikák, amelyeket beleépítenek egy fényképezőgépbe, messze vannak attól, hogy ezt a színvonalat elérhesse az átlagember. Hatalmas tehetség és nagyon sok tanulás kell hozzá – hangsúlyozta a rektor. Azt is megemlítette, hogy az SZTE sokat tesz Szegeden a kultúráért és azért, hogy szép legyen a város. Nemrégiben például saját erőből újíttatta fel a belváros két ikonikus épületét, a Bartók Béla Művészeti Kart, illetve az Állam- és Jogtudományi Kart.

OKF_megnyito24
Potyó Imre természetfotó kiállítása és fényfestés a Szegedi Tudományegyetem 28. Őszi Kulturális Fesztiválján. Galéria: Kovács-Jerney Ádám, Vass Gergő

Potyó Imre az újat, a különlegeset keresi

A kiállítást Dr. Bátori Zoltán egyetemi docens (SZTE TTIK Biológia Intézet) nyitotta meg. Felidézte, hogy Potyó Imrével 24 évvel ezelőtt, 2000 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat a Szegedi Tudományegyetem környezettudományi szakán. Sok időt töltöttek együtt az egyetemi órákon, szemináriumokon, esténként a JATE Klubban frissítették fel a napi és heti eseményeket, és együtt fedezték fel Szeged környékének szépségeit, a kiskundorozsmai gyepeket, a Csodarét virágzó élőhelyeit, a Csipak-semlyéket és az ásotthalmi emlékerdőt.

– Imre 2007-ben kezdett el komolyabban foglalkozni a természetfotózással. Korán megmutatkozott a tehetsége és egyéni látásmódja. Jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, a természetfotózást és a megélt élmények átadását tartja a szenvedélyének. Kedvenc helyszínei közé tartoznak a börzsönyi patakvölgyek, csúcsok és a gödi ártér. Kezdetben szinte minden érdekelte, az utóbbi években viszont főleg azokat a témákat keresi megszállottan, melyek kevésbé ismertek még a természetfotósok előtt, vagyis az újat, a különlegeset – mutatta be a kiállított képek alkotóját Dr. Bátori Zoltán.

– Fantasztikus érzés, hogy alma materemben is bemutathatom a legszebb, legizgalmasabb témáimat, amelyeket a Börzsönyből és a Dunakanyarból hoztam ide – mondta el Potyó Imre, aki örömmel fedezte fel a közönség soraiban egykori tanárait is. – Ezek a felvételek az elmúlt jó néhány évben készültek a parányiaktól a legnagyobb, zúzmarás faóriásokig, tehát a makró optikáktól a széles látószögig. Én tényleg szenvedéllyel szeretem a természetet és elmondhatom, hogy a munkám a szenvedélyem: a nemzeti parkban túrákat tartunk, illetve a fotóimon keresztül mesélek sokszor a gyerekeknek, felnőtteknek az odakint megélt varázslatról – zárta gyors bemutatkozását az elismert természetfotós. Potyó Imre október 2-án 16 órától a természetfotózás kulisszatitkairól tart előadást az SZTE TTIK Biológia Intézetben (Szeged, Közép fasor 52.), ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Potyo_Imre_kiallitasa_az_SZTE-n_7

Potyó Imre a világ legrangosabb pályázatán, a Wildlife Photographer of the Year-en már hat képpel szerepelt sikerrel, és Magyarországon 2018-ban és 2020-ban is megkapta az „Év természetfotósa” címet, valamint a magyar természetfotó nagydíjasa lett. Dubajban a 2023-as HIPA nemzetközi fotópályázaton Imre dunavirágzásról készült fotója első helyezést ért el a diverzitás témájában. A Különös és rejtett fajok az optikám előtt című kiállítás október 11-ig tekinthető meg az SZTE Rektori Épületében munkanapokon 8-20 óra között.

Pompás őszi színekben a rektori hivatal

A kiállításmegnyitóval még nem ért véget a fesztivál nyitónapja. Este fél 8-tól különleges fényfestést kapott a szegedi egyetem központi épülete. Sokan gyönyörködtek a homlokzatra vetített motívumokban a Dugonics téri szökőkúttól, szívesen fotózták, videózták a szegediek az immár hagyományos látványosságot. A fényfestéshez a zenei aláfestést a Belmondo zenekar biztosította, Czutor Zoltán és társai Beatles számokat játszottak. A program a Docpiano Band koncertjével zárult.

Oszi_Kulturalis_Fesztival_Belmondo1

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Kovács-Jerney Ádám, Vass Gergő

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek