Bezár

Hírarchívum

Mindennapi_doppingszereink_1

Ihat-e, dohányozhat-e egy sportoló? – Mindennapi doppingszereink a Kutatók Éjszakáján

Ihat-e, dohányozhat-e egy sportoló? – Mindennapi doppingszereink a Kutatók Éjszakáján

2024. október 03.
3 perc

A Kutatók Éjszakája számos érdekes előadással várta azokat, akik a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karára látogattak szeptember 27-én. Az egyik ilyen a Mindennapi doppingszereink című program volt, amelyen az érdeklődők megismerkedhettek a dopping fogalmával és a különböző szerek hatásaival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az előadás előtt Dr. Szakonyi Gerda, az SZTE GYTK egyetemi docense egy doppingszeres kérdésekkel kapcsolatos kvízzel fogadta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján. A kvíz első két helyezettje energiaitallal és csokival gazdagodott, amiket sokan fogyasztanak a mindennapok során is, hogy plusz energiával lássák el a szervezetüket. A Mindennapi doppingszereink című előadás elsősorban az élsportolók szemszögéből közelítette meg a doppingszereket.

A mindennapi életünk során a legtöbben valószínűleg a koffeintartalmú italokat fogyasztják. Dr. Szakonyi Gerda az előadáson elmondta, hogy a koffein egészen 2004-ig tiltott szer volt a versenysportban. A kitiltása nem bizonyult tartósnak, mivel annyira beépült az emberek hétköznapi életébe, hogy nehéz lenne kizárni a sportolók számára is.

– A nikotinnal kapcsolatban is hasonló a helyzet. Nem is igazán sportoló az, aki cigarettázik vagy dohánytermékekkel él. Viszont sokan nem feltétlenül versenyszinten sportolnak, hanem csak lejárnak focizni a barátaikkal. Amikor lemegy a foci, utána megisznak egy sört, esetleg elszívnak mellé egy cigit. Ez még talán bocsánatos bűn, de a következő alkalommal nehezebben fogja bírni a tüdejük – mondta Dr. Szakonyi Gerda.

Megtudtuk, hogy a dohánytermékek használata főleg csapatsportoknál jellemző, ahol erősebb a csapatszellem. Az amerikai focisták körében például 56 százalékos a dohánytermék fogyasztás aránya, míg az egyéni sportágaknál ez a szám jóval alacsonyabb. Az SZTE GYTK egyetemi docense szerint az alkohol is egy érdekes kérdés a doppingszerek kapcsán. Az íjászatot és a lövészetet emelte ki, ahol fontos az idegek és a koncentráció szerepe. Sokan ilyenkor azt szokták tanácsolni, hogy dobjunk be egy felest, mert az majd bátorságot ad.

– Az alkohol bátorságot adhat ugyan, de a reakcióidőt jelentősen csökkenti, ami például íjászatnál vagy lövészetnél egyáltalán nem kívánatos. Ha valaki késlekedik, akkor könnyen eltéveszti a célt. Érdekes, hogy 2018-ban került le az alkohol a doppinglistáról. Addig fent volt, de a WADA (World Anti Doping Agency) úgy döntött, hogy felesleges drága teszteket végezniük, amikor egy egyszerű szonda vagy vérvétel is kimutatja az alkoholt. Vannak olyan veszélyes sportok, mint az autó- vagy motorsport, ahol zéró tolerancia van az alkoholra. Ilyenkor a versenyszervezőknek kell ezt betartatniuk, például szondáztatással – tette hozzá.

Az előadáson szó volt még a gyógyszerek használatáról is. A vény nélkül kapható készítmények közül sokáig fent voltak a doppinglistán a pszeudoefedrin tartalmú gyógyszerek, amiket megfázásra használnak. Dr. Szakonyi Gerda elmondta, ez azért van, mert az összetevő serkentő hatású. Azóta meghatároztak egy maximális mennyiséget, de például a Magyar Antidopping Csoport mindig azt ajánlja, hogy ha lehet, kerüljük az ilyen készítményeket élsportolók esetén.

Szöveg és fotó: Mátó Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek