SZTE_Allasborze_ny

Idén is nagy tömeget mozgatott meg az őszi SZTE Állásbörze

A 20. őszi SZTE Állásbörzét rendezték meg 2024. október 15-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Idén 40 résztvevő települt ki, köztük helyi, regionális és országos cégek, kis- és középvállalkozások, illetve multinacionális vállalatok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fórumát Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes nyitotta meg. Kiemelte a Szegedi Tudományegyetem fontos szerepét hazánk és a régió munkaerő-utánpótlásának biztosításában. Hangsúlyozta, hogy intézményünkben a hallgatók megalapozott elméleti tudást szereznek, emellett felkészülnek a gyakorlati életben való helytállásra is. A rektorhelyettes elmondta, hogy a gyakorlati tudás elsajátítását segítik többek között az SZTE duális képzései, melyekben résztvevő partnercégek közül többen is kitelepültek az Állásbörzére.

9K2A8820

A Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fórumát Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes nyitotta meg. Fotó: Vass Gergő

Közvetlenül az esemény megnyitása után már a TIK bejáratáig állt a sor, és az érdeklődők száma egyre csak nőtt a nap folyamán. A rendezvény nemcsak gyakorlati segítséget tudott nyújtani az álláskeresőknek: az életszakasz-váltáskor jól jön a lelki támogatás is. Az álláshirdetők mellett ismét kitelepült az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ. Standjuknál a pszichológus gyakornokok képkártyák segítségével beszélgettek az érdeklődőkkel arról, hogyan élik meg az álláskeresés időszakát.

A hallgatókat színes karszalagjaik és a standoknál feltüntetett színkódok segítették abban, hogy könnyebben megtalálják, mely cég kínál tanulmányaikhoz kapcsolódó állást. Habár leginkább a Szegedi Tudományegyetem hallgatói látogatták az eseményt, az mindenki számára nyitott volt. Így például a kisfiával az SZTE klinikáján tartózkodó anyuka is körülnézhetett, a Lidl standja pedig fel is keltette az érdeklődését.

9K2A9036

Apró Dávid többször is visszatért a nap folyamán az Állásbörzére. Fotó: Vass Gergő

Többen vissza-visszatértek a nap folyamán az UniServ és az SZTE Karrier Iroda szervezésében megvalósuló Állásbörzére, így volt ezzel Apró Dávid, harmadéves politológia szakos hallgató is. – Azzal a reménnyel jöttem, hogy találok olyan lehetőséget, ami a munkaerőpiacon versenyképes, egy olyan helyet, ahol el tudok helyezkedni, miután befejezem az egyetemet – mondta, majd hozzátette, a gyakornoki programját is szeretné fejleszteni. Több helyen szerzett már tapasztalatot, jelenleg is dolgozik, de keresi az új lehetőségeket.

allasborze2024osz
Idén is nagy tömeget mozgatott meg az őszi SZTE Állásbörze. Galéria: Vass Gergő

A 2023-as év kiállítója, a Rackhost ismét sikert aratott a hallgatók körében. – A Rackhostnak a standjánál álltunk a legtöbbet, velük nagyon jót beszélgettünk, és ott egyébként van remény arra, hogy el tudjunk helyezkedni a nyelvtudásunkkal – mondta Tóth Zsófia, végzős anglisztikás hallgató. – Náluk vannak fordítói pozíciók – tette hozzá szaktársa, Szeles M. Petra. De kérdeztünk marketing mesterszakos és fordító-tolmács mesterszakos végzőst is, akik szintén a Rackhostnál – ami egyébként IT-s cég – találtak számukra érdekes pozíciókat. – Bízunk abban, hogy minél több hallgatót tudunk bevonzani, és a szakmai gyakorlatos programunkba beépíteni. Szerencsére mindig nagyon sok jelentkezőnk van, és sok tehetséges hallgatóval tudunk itt beszélgetni, úgyhogy szeretünk idejárni – mondták el a rackhostosok, majd hozzátették, hogy állásinterjújukon gyakran elhangzik, hogy az SZTE Állásbörzén hallottak róluk.

Volt, aki tervek nélkül jött, tájékozódni, lehetőségeket felmérni, de olyan is, aki – immár végzősként – céltudatosan ment ismét a korábbi évek állásbörzéjén szimpatikusnak talált cégekhez. Sokaknak nem ez volt az első SZTE Állásbörzéje; elmondásuk szerint végzős hallgatóként komolyabban veszik a beszélgetéseket, ajánlatokat, illetve már specifikusabban tudják keresni a számukra megfelelő pozíciót: ebben pedig a nap folyamán megvalósuló előadások és workshopok is segítették őket.

Balog Helga
Borítókép: Negyven kiállító várta az érdeklődőket az SZTE Állásbörzén. Fotó: Vass Gergő

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés