Bezár

Hírarchívum

Egy_honap_mulva_Szent-Gyorgyi_Tanulmanyi_Verseny_az_SZTE-n_01

Egy hónap múlva Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny az SZTE-n

Egy hónap múlva Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny az SZTE-n

2024. október 03.
3 perc

A TOP 100-as magyarországi középiskolai rangsorban szereplő iskolák mellett határon túli diákok is megmérettetik magukat november 5-6-án az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelyet a Szegedi Tudományegytetem 13. alkalommal rendez meg. A rendkívül népszerű versenyre több mint 300 vendéget vár az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két napon át mintegy 300 középiskolás diákot és pedagógust lát vendégül hazai és határon túli iskolákból a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelynek idei fő témái: Szent-Györgyi Albert élete és munkássága; Az elmúlt 5 év (2019-2023) orvosi-élettani, fizikai, kémiai Nobel-díjai és díjazottjai; Magyar gyógyszerészet-magyar gyógyszergyártás.

Egy_honap_mulva_Szent-Gyorgyi_Tanulmanyi_Verseny_az_SZTE-n_04

A versenyen háromfős csapatok mérik össze tudásukat november 5-6-án, biológia, fizika és kémia kérdések mellett Szent-Györgyi Albert, valamint a Szegedi Tudományegyetemen diplomát szerzett Prof. Dr. Karikó Katalin munkásságával kapcsolatos kérdésekre is számíthatnak a diákok.

A kérdéssorokat az SZTE oktatói, egykori hallgatói, és a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny korábbi versenyzői állítják össze: Dr. Siposné Dr. Musza Katalin tudományos munkatárs (SZTE TTIK Kémiai Intézet, Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszék), Dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet egyetemi adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék), Dr. Makra Péter egyetemi adjunktus (SZTE SZAOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), Boruzsné Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs (SZTE SZAOK Biokémiai Intézet), Dr. Czikkely Márton orvos, antibiotikum rezisztencia kutató, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa, a 2015-ös Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapatának tagja (3.00 tudós, Városmajori Gimnázium), Iványi Tamás Gergely, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének munkatársa, PhD hallgató, a 2015-ös Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapatának tagja (3.00 tudós, Városmajori Gimnázium), Nyerki Emil bioinformatikus, az SZTE Oktatási Igazgatóságának munkatársa.

Egy_honap_mulva_Szent-Gyorgyi_Tanulmanyi_Verseny_az_SZTE-n_02

A zsűri elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet nyugalmazott egyetemi tanára, a zsűri tagjai Prof. Dr. Wölfling János nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE TTIK Kémiai Intézet, Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszék), és Dr. Szakonyi Gerda, az SZTE GYTK Gyógyszeranalitikai Intézet egyetemi docense.

A tanulmányi verseny elődöntőjében legjobb helyezést szerzett hat csapat méri össze tudását a döntőben. A döntős hatos ösztöndíjban és értékes ajándékokban részesül, a döntőbe be nem jutott iskolák közül hat meghívást kap a Szegedi Tudományegyetem SZGYTV laborgyakorlat programjába 2025 tavaszára. A versenyen díjazzák azon pedagógusokat is, akik évek óta tesznek a tehetséggondozásért, elhivatottan segítik a fiatal tehetségeket.

Egy_honap_mulva_Szent-Gyorgyi_Tanulmanyi_Verseny_az_SZTE-n_03

A diákok számára a versenyen elért helyezés intézményi pontokat is érhet, ha az SZTE-n szeretnének tovább tanulni.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre érkező diákok meghívást kaptak a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat szegedi megnyitójára, amelyen Prof. Dr. Karikó Katalin előadását is meghallgathatják.

A verseny együttműködő partnerei

Fő támogató: Richter Gedeon Nyrt.

Arany fokozatú együttműködő partner: Akadémiai Kiadó Zrt., Diákhitel Központ Zrt., Givaudan Hungary Kft.

Bronz fokozatú együttműködő partner: Fototronic Kft., Goodwill Pharma Nyrt.

További támogatók: Maxim Könyvkiadó Kft., Pick Szeged Zrt.

SZTEinfo

Archív fotók: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek