Bezár

Hírarchívum

30_helyet_javitva_az_570._lett_az_SZTE_a_QS_vilagranglistajan

30 helyet javítva, az 570. lett az SZTE a QS világranglistáján

30 helyet javítva, az 570. lett az SZTE a QS világranglistáján

2024. június 06.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem az 570. helyen végzett a Quacquarelli Symonds (QS) friss világranglistáján. Ezzel bő harminc hellyel javított a tavalyi eredményén a rangsorban, amelyre tizenegy magyar intézmény került fel. A magyar intézmények élbolyában roppant szoros eredmény alakult ki, az SZTE csupán 6 hellyel szorult a második helyre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyik legismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cég, a brit Quacquarelli Symonds (QS) minden évben elkészíti a világ legkiválóbb egyetemeit rangsoroló világlistáját. A június 4-én közzétett QS World University Rankings 2025 rangsor szerint a nemzetközi mezőnyben idén bő harminc hellyel javított eredményén a Szegedi Tudományegyetem: az 570. helyen végzett a tavalyi 601-610. kategóriához képest. A listára felkerült 11 magyar intézmény első három helyezettje között szorosan alakult most a mezőny, az SZTE idén mindössze 6 hellyel lemaradva másodikként végzett hazai viszonylatban.

A QS kiválósági rangsora kilenc indikátor szerint vizsgálja a világ felsőoktatási intézményeit: az akadémiai elismertség (30%), a munkaadók visszajelzései (15%), az oktatók és a hallgatók aránya (10%), a tudományos munkák idézettsége (20%), a nemzetközi hallgatók (5%) és a nemzetközi oktatók, kutatók aránya (5%), továbbá a kutatási együttműködések nemzetközi diverzitása (5%), a végzettek elhelyezkedési aránya és a szakterületükön nagy hatással bíró alumnusok száma (5%), valamint a társadalmi és környezeti fenntarthatóságért tett erőfeszítések, illetve szervezeti irányítási szempontok (5%) képezik az értékelés alapját.

A teljes felsőoktatási ranglista itt elérhető: QS WUR 2024/2025

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek