Bezár

SZTEhírek

A_Karpat-medence_legjobb_foldrajzos_kozepiskolasai_voltak_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_vendegei

A Kárpát-medence legjobb földrajzos középiskolásai voltak a Szegedi Tudományegyetem vendégei

A Kárpát-medence legjobb földrajzos középiskolásai voltak a Szegedi Tudományegyetem vendégei

2024. augusztus 30.
3 perc

2024. augusztus 25. és 28. között a második GEOCAMP-en többek között labormunka, geocaching, drónozás és közösségépítő programok várták a Szegedi Tudományegyetemen azokat a diákokat, akik a földrajz iránt érdeklődnek. A résztvevők többsége az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézete által szervezett, egyik legnagyobb presztízsű tanulmányi versenye, a XIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny nyereményeként vehetett részt a programon, amelynek központi helyszíne idén Mártély volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A holtág fejlődéséről, az ártéri felszínformákról, valamint a Tisza szabályozásának hátteréről és következményeiről egész napos rendhagyó földrajz óra, illetve kirándulás keretében szerezhettek ismereteket Dr. Sipos György, a szervező SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék vezetőjének irányításával a 2. GEOCAMP résztvevői.

11

A középiskolások maguk is vettek üledék- és vízmintát, domborzatmodellek segítségével térképezték fel a különböző felszínformákat, ráeszmélve ezáltal az asztalsimaságúnak tartott alföldi táj változatosságára. Az ártéri kilátó árnyékában elfogyasztott ebéd után invazív növények térképezése, ártéri geocaching és drón felvételek készítése volt terítéken. A nap végén tapasztalataik és az elhangzott információk alapján gyönyörűen megrajzolt térképeket készítettek, és egy földrajzi szókeresős játékkal zárták a napot.

 gulyas_agnessel

A második napon Szeged városát fedezhették fel a résztvevők. Fenntartóság szempontjából vizsgálták, hogy a burkolatok, növények, fejlesztések mennyire teszik élhetővé a várost hosszú távon is. Dr. Gulyás Ágnes, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet adjunktusa példákat mutatott a klímatudatos árnyékolásra és a parkok virágágyásainak megfelelő beültetésére. Az egyetem épületébe délután látogattak el a középiskolások, a Farsang Andrea Talaj- és Vízvizsgálati Laborban megvizsgálták az előző nap gyűjtött mintákat, majd a drónnal felmért, invázós növények által borított területeket modellezték PhD-hallgatók vezetésével.


Kovacs-Jerney_Adam_galeriaja__Geocamp

Kovács-Jerney Ádám galériája a 2. GEOCAMP-ről a képre kattintva megtekinthető

A tábor résztvevői által legjobbra értékelt program az esti találkozás volt végzett hallgatókkal, szakemberekkel egy közeli, egyetemisták által látogatott pizzériában. Csáki Béla területfejlesztő geográfus, Dr. Gudmann András geoinformatikus, Dr. Kolcsár Ronald táj- és környezetkutató geográfus és Dr. Barta Károly geográfus, egyetemi oktató és kutató mutatták be, mivel foglalkozhat egy végzett geográfus, hogyan kamatoztatható az egyetemen szerzett tudás.

A program során a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a közösségépítésre is, a szakmaiságot kombinálták számos olyan feladattal, vetélkedővel, ami a személyes ismerkedést szolgálta. A szakemberekkel való találkozást például egy „Fele sem igaz” játék tette emlékezetessé.

A záró napot ismét Mártélyon tölthették a résztvevők: kenuzással és az üdülőterület biciklis felfedezésével telt a délelőtt. A programon végig négy csoportba szervezett diákok hamistérképeket javítottak, totót töltöttek ki. A csoportokat egyetemi hallgatók vezették, ők szervezték a játékos feladatokat is, általuk vált a tábor még élményszerűbbé, a velük való beszélgetések által képet kaphattak a szegedi egyetemi életről a középiskolások is.

– Nagyon inspiráló volt számunkra, oktatók, táborvezetők számára is a diákok szemében láthatő, szűnni nem akaró érdeklődés a földrajz, illetve a szakma iránt! A program tényleg elég sűrűre sikeredett, de egy pillanatig sem éreztük, hogy nehezükre esett volna figyelni, illetve aktívan részt venni a feladatokban. Azt gondolom a tavaliyi és az idei tábor is megerősített bennünket abban, hogy ez egy jó kezdeményezés, és segíti a diákok Szegedre történő orientálását, és nem mellesleg bennünket is új energiákkal tölt fel a következő tanulmániy verseny és tábor szervezéséhez – mondta el Dr. Sipos György.

sipos_gyorggyel

– Igyekeztünk játékos feladatokkal teletűzdelni a szakmai programokat, és azt vettük észre, hogy a diákok nagyon hálásak voltak ezért. Nagyon jó kis csapatok kovácsolódtak össze a tábor végére, pedig csak pár napjuk volt erre, de a közös érdeklődés és az élmények gyorsan összerázták a társaságot. Reméljük, a résztvevők közül sokakkal fogunk majd az egyetem falai között is találkozni – emelte ki Gesztes Olympia, a tábor főszervezője.

13

A diákok visszajelzéseiből az derült ki, hogy a tábor legnagyobb „hibája” a rövidsége volt. A résztvevők várják a Jakucs versenyen és utána a GEOCAMP-en az újabb találkozást.

SZTEinfo

Fotók: Kovács-Jerney Ádám, SZTE FFI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • *
    sze
    7
    József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Terem (6720 Szeged, Ady tér 10.)
    10:00 - 12:00
    József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Terem (6720 Szeged, Ady tér 10.)
    10:00 - 12:00

Kapcsolódó hírek