Bezár

Hírarchívum

Cheera

Okos kerékpártároló újrahasznosított műanyagpalackból – szegedi csapatok mutatkoztak be a HSUP Demo Day-en

Okos kerékpártároló újrahasznosított műanyagpalackból – szegedi csapatok mutatkoztak be a HSUP Demo Day-en

2024. július 25.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói is részt vettek a Hungarian Startup University Program Demo Day eseményén, amelyre az év során legjobban teljesítő csapatokat hívták meg a szervezők. A „Hi-Bike” és a „Cheera” kiválóan szerepelt a szakmai zsűri előtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A HSUP országos zárórendezvényét, a HSUP Demo Day-t 2024. július 9-én tartották Budapesten a Twentysix-ben és a Create26-ban. Országos szinten 33 egyetem 180 hallgatói projektötlete közül a legjobb 15 csapat kapott meghívást az eseményre, ahol a szakma neves képviselői és befektetői előtt mutatkozhattak be. A csapatok három perces pitch prezentációban ismertették a problémát, amire megoldást kívánnak nyújtani. Bemutatták az innovációs faktort, amely megkülönbözteti őket a jelenlegi megoldásoktól, majd a célpiac ismertetésén túl a csapatot, a terveiket és azt is, hogy a következő mérföldkő eléréséhez mekkora összeg bevonására lenne szükségük. Ezután a zsűri és a közönség is feltehette a kérdéseit.

Hi-Bike_3D_modell

Hi-Bike 3D nyomtatott kicsinyített prototípusa

A Hi-Bike egy újrahasznosított anyagokból készült, okos, moduláris felépítésű, zárt kerékpártároló és szervizpont, amely NFC technológiával nyitható, így garantálja a saját kerékpárhoz való hozzáférést. A szerkezet falai újrahasznosított PET palackból készülnek, amellyel a tudatos, fenntartható életmód támogatása és az ügyfelek ösztönzése a cél. A megrendelő igényei szerint bővíthető mind szoftveresen, mind hardveresen. A projekt ötletgazdája Cseri Gabriella, az SZTE másodéves kereskedelem és marketing alapszakos hallgatója, szoftverfejlesztője pedig Farkas Dávid elsőéves programtervező informatikus hallgató a Szegedi Tudományegyetemen. A csapat harmadik tagja Szvorényi Viktória építészmérnök az Óbudai Egyetemről. Mentoruk Karmann Roland, a Smart Babee Technologies CEO-ja és Co-Founder-e, valamint az SZTE Virtus Program mentora.

Hi-Bike

Hi-Bike projektcsapat

A Cheera a takarmányozás megreformálását tűzte ki célul annak érdekében, hogy egészségesebb húsú és magasabb tojáshozamú haszonállatokat nevelhessenek a gazdák a segítségükkel. Az általuk megálmodott komplex program magába foglalja a Cheera Seed-et, az egyedi receptúrát, a tanácsadási tevékenységet és a Cheera Feed Plant csíráztató gépet is, melynek hardverfejlesztése a projekt következő lépése. Az SZTE-s élelmiszermérnök hallgató, Hári Zsófia Sára két BGE-s diákkal, Nagypál Annával és Titkovics Flórával dolgozik együtt a megvalósításon. Munkájukat mentorként Huszthy Balázs, a MATE Innovációs Központjának vezetője segíti.

Az eseményen sor került a programot érintő változások bejelentésére is. Szeptembertől a HSUP kurzus angol nyelven lesz elérhető az egyetemeken, mivel a startupvilág nyelve is az angol. Továbbá ősszel lehet számítani arra a pályázati kiírásra is, amelynek keretében az elmúlt négy év HSUP csapatai lehetőséget kapnak arra, hogy vállalkozásként piacra lépési támogatásra pályázzanak 20 millió forint értékben. Ősszel elindul továbbá a HSUP Advanced is, amely kifejezetten a doktori képzésben, illetve posztdoktori programokban résztvevőket célozza. A képzési- és ösztöndíjprogram új kutatási eredményeken, vagy új technológiai megoldásokon alapuló startupok létrejöttét támogatja. A HSUP jelentős átalakulását új arculat is támogatja, ezzel szimbolizálva a folyamatos fejlődést és a közösséghez való tartozást.

Kontra Anna

Borítókép: A Cheera projektcsapat a HSUP Demo Day eseményén. Fotó: Nemzeti Innovációs Ügynökség

NIU_logoHSUP_logologo_001

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek