Bezár

Hírarchívum

Nyito_SZAB_3_kotet_N774

A járványok megváltoztatták a történelmet? – Pászka Imre háromkötetes tablója az emberről a pestis és a kolera idején

A járványok megváltoztatták a történelmet? – Pászka Imre háromkötetes tablója az emberről a pestis és a kolera idején

2024. július 16.
12 perc

Iskolapéldája a múlt komplex megközelítésének Pászka Imre szociológus professzor „Együtthatás – reprezentációk” főcímű három kötete – fogalmazott bevezetőjében Almási Tibor. A Szegedi Tudományegyetem középkorásza és a szerző beszélgetése megidézte az ötszáz évvel ezelőtti elődök félelmét, akik „kóstolták az Isten kettős ostorát”. Ha a pestis, a kolera idejének történetei nem is, de a Kárpát-medencében alkalmazott évszázados járványvédelmi szabályok ismerősek a jelenben, a Covid-pandémia túlélőinek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A pestis volt az első biológiai fegyver?

A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci?

A klímaváltozás elszenvedője vagy okozója az ember?

Mit hozott a közelmúltbeli „kis jégkorszak” vagy a korábbi és a jelenlegi „melegedés időszaka” az emberiségnek?

A pestis és a kolera láthatóvá tette-e a Covid19-járvány érkezését?

A természeti, biológiai és epidemológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához?

E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott szociológia professzora nagyívű, három kötetes műve. Az „Együtthatások – reprezentációk” főcímű munkáról és az abban tárgyalt kérdéskörök történelmet formáló hatásairól beszélgetett a középkorász Almási Tibor és a szociológus Pászka Imre, a „A Kárpát-medence a természet és a történelem műhelyében” alcímű, egymást kiegészítő, tematikus monográfiák szerzője. E könyvbemutató alábbi összefoglalójából az is kiderül, hogy az összesen 1500 oldalas mű miért izgalmas és időszerű olvasmány.

 

Almasi_es_Paszka_3_kotettel_S-767

Három kötetben öt évszázad klíma- és járványtörténete, az emberiség és az ember történetének sok-sok szelete. AzEgyütthatásokreprezentációkfőcímű mű szerzőjével, Pászka Imre szociológussal (jobbról) Almási Tibor középkorász beszélgetett. Fotók: Sahin-Tóth István


– A természet is „cselekvő”, rombol és épít is, akárcsak az ember, tehát kettőjük kölcsönhatásában alakul a történelem. És akkor még nem beszéltünk például a lokális tájegységek jellemzőiről – kezdte lendületes könyvajánlóját Pászka Imre, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott szociológia professzora. Bemutatott köteteiben a hétköznapi életre, a lokalitásokra fókuszál, 1500 könyvoldalon át.

 

„A szömérem testeket megvöné a hideg”

 

A „kis jégkorszak” több évszázadát áttekintő művében Pászka Imre a természeti és az emberi eredetű (antropogén) tényezők együttes hatását nem a történészi időrendben, hanem a klimatológusok által használt kronológia keretei között vizsgálja. E módszertani döntés hátterében az áll, hogy Pászka Imre a 2016-ban megjelent „A társas világ környezetei” című munkájában a „középkori (optimum) melegedés” és a fellendülés összefüggéseit állította párhuzamba, majd kutatómunkáját kiterjesztette az azt követő „kis jégkorszakra”. Ezt a lehűlés korszakát és az ezzel járó létfenntartási problémákat (időjárás, vulkánkitörések, sáskajárások), valamint a korszak két meghatározó járványa (pestis, kolera) által kiváltott védelmi szabályok megjelenését és azok alkalmazási következményeit három, egymást kiegészítő, „Együtthatások – reprezentációk” főcímű monográfiában vizsgálta.

 Paszka_I._kotet_j

– A 2019 és 2024 között megjelent három kötet alapszerkezete most, a harmadik kötet, a kutatás záró részének az elkészültével állt össze. A háttér- és keretismereteket – klíma, antropogén tényezők, létfenntartás – az első kötet foglalja magába, ami 2019-ben (illetve bővített változatban 2020-ban) látott napvilágot. Ezzel párhuzamosan jelent meg a pestis járványokkal foglalkozó második kötet. Ekkor még fogalmunk se volt, hogy 2019-2020-ban megérkezik a Covid19-járvány – utalt a járványtörténet hátterét megadó Pászka-kötet fantasztikus aktualitására Almási Tibor.

 

A középkorral foglalkozó történész és a Belvedere Kiadó gondozásában megjelent háromkötetes mű szociológus szerzője 2024. május 28-án az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában beszélgetett.

 

Mit lehet kezdeni a három kötet főcímével? Mit rejt az „Együtthatás-reprezentációk ” I., II., III.? A választ a tartalomjegyzékben elmélyedve kaphatja meg az olvasó.

– Az „együtthatás” a nagyon összetett, komplex és tág fogalom. Én szűkebb értelemben használom arra a jelenségre, amikor a rövid vagy hosszabb távú – negatív vagy pozitív – következmények befolyása tetten érhető a korszak emberének hétköznapjaiban. A „reprezentáció” azért került a főcímbe, mert a narratív forrásokra, az elbeszélőkre hivatkozom. Az elbeszélő, például egy krónikás azzal, hogy leírta, amit látott, már értelmezte is a történést, vagyis saját nézőpontjából láttatja – indokolta címadói döntését Pászka Imre.

„A szömérem testeket megvöné a hideg”,

„Sok faluk széjjel bujdostak”,

„Amikor nem volt nyár” – olvasható példaként az első kötetben fejezetcímmé kiemelt szemtanúi mondattöredék.

 

– Az első kötet messziről indít: sorra veszi a természeti tényezőket. Majd fokozatosan közelít az emberi és társadalmi tényezők, a létfenntartási nehézségek felé. Térben is rögzíti a kereteket: „A Kárpát-medence a természet és a történelem műhelyében” – mutatta fel a könyves program résztvevőinek a három vaskos kötetet a moderátori szerepet vállaló Almási Tibor. – Ez az alcímben is rögzített lokalitás a második és a harmadik kötetben teljesedik ki. E fókuszálás közepette az olvasó fürdik az ismeretek változatosságában.

 

Almasi_3_Paszka-kotettel_S-769

Az egész mögött, a mindennapok szintje mögött és fölött kirajzolódik a történelem is. Ez teszi élvezetes olvasmánnyá Pászka Imre háromkötetes művét - véli a középkorász Almási Tibor. Fotó: Sahin-Tóth István


„A föld még májusban is kemény volt”

 

– Tiszteletre méltó az a bátorság, amivel a történeti segédtudományok arzenáljával dolgozó szociológus szerző a természettudományok irányába is nyitottságot mutat – hangsúlyozta Almási Tibor. – Óriási irodalmi anyag felhasználásával kapunk meggyőző érvelést minden egyes fejezetben a választott témáról: a klímától és a létfenntartástól kezdve a pestisen és a kolerán át a világjárvány témaköréig.

 Paszka_3._kotet_W-772

A melegedés és a lehűlés ismétlődő, váltakozó évszázados ciklusait globális jelenségként tartja számon a szakirodalom. Ám az emberi időszámítástól kezdve meghatározható, különböző klímakorszakok nem azonosak a geológiai korszakokkal - hívta föl a figyelmet a szociológus professzor


– A klímával kapcsolatos kérdések már a leuveni ösztöndíjam idején is érdekeltek. De tapasztaltam, hogy az ezzel foglalkozó szerzők megálltak a német Közép- Európa határainál, a Bécstől keletre elterülő térség problémáinak az elemzésével nem foglalkoztak – osztotta meg a téma iránti érdeklődése eredetével kapcsolatos tapasztalatát Pászka Imre.

A „melegedés korszaka” nagyjából a VIII. századtól kezdődik és a XIV. század elejéig, tartott. Ez Európa mediterrán és északnyugati felében a városiasodás korszaka, amit a Kárpát-medencében a tatárjárás megakasztott.

Az 1400-as évek elejétől a XIX. század végéig „a lehűlés korszakát” élte az európai emberiség. A lehűlés, akárcsak melegedés, tendencia volt, nem azt jelentette, hogy álladóan szibériai hidegek lettek volna. Lévén, hogy az éghajlat változékony és ingadozó, így a hidegebb időszakok mellett voltak meleg időszakok is.

Például kontinensünk nagyobb folyóit, köztük a Dunát és a Tiszát többször is vastag jégpáncél borította…Gondoljunk csak 1458. január 24-re, amikor Budánál a Duna annyira befagyott, hogy a jégre – a nemesek és / vagy a polgárok – sokasága vonulhatott, hogy így is kifejezhesse: egyetért az ifjú Hunyadi Mátyás magyar királlyá választásával.

– A „kis jégkorszak” elnevezés arra szolgál, hogy különbséget tehessünk a nagy jeges, több ezer évig tartó geológiai korszaktól. A „kis jégkorszak”

  • a földrajzi felfedezések,
  • a reformáció,
  • az ipari forradalom,
  • de a pestis és a kolera-járvány időszaka is – magyarázta a szerző.

Napjainkban – a XIX. század végétől, többek véleménye szerint – a „melegedés korszakába” léptünk.

A klímaváltozás ugyanis

  • természeti és
  • ismétlődő jelenség,
  • aminek a hatását az ember növelheti vagy csökkentheti.
  • Az évszakok időjárása, azaz az éghajlat mindenkor változékony és fluktuál, függetlenül attól, hogy épp a melegedés vagy a lehűlés ideje van.

 

Van-e kölcsönhatás a klíma és a nagy járványok között? A három köteten át vizsgált nagy kérdésre a rövid válasz, hogy „Nincs”.

A második kötetben nagyító alá tett pestis háromféle formája és a harmadik kötetben elemzett kolerajárványok közötti hasonlóságok közül kiemelhető, hogy

  • mindkét betegséget baktérium okozza.
  • A fertőzés gócai Ázsia vidékei (Burma, Bengália).
  • A világjárvánnyá fejlődésükben részben a háborúk, de leginkább a távolsági (szárazföldi és tengerei) kereskedelem játszott szerepet.
  • Ugyanakkor voltak térségek, amelyek pestis-és koleramentesek maradtak.
  • A Kárpát-medence térségeit mindkét (pestis, kolera) világjárvány gyakran meglátogatta.
  • A járványok megváltoztatták a lokális és a nagyobb térség lakóinak bevett, megszokott életvitelét.

 Paszka_II._kotet_j

 

Mind a döghalál, mind a török rajtunk vagyon”


A Krím félsziget Kaffa nevű várásából hurcolták be a Földközi-tenger kikötőibe a genovai kereskedők-hajósok , a fekete halál néven ismert pestis járványt, amely – egyfajta „biológiai fegyverként” – az akkori 70 milliós Európa lakosságának soraiból, egyes becsélések szerint, 25 millió áldozattal járt.

A Kárpát-medencét később érintő pestisjárványok hatása is jelentős, például a kórokozó emberáldozataival hozzájárult a Rákóczi-szabadságharc bukásához.


fedotov_cholera

Országhatárokat nem ismert a kolera sem - Pavel Fedotov festménye1848-ból. Illusztráció, forrás: internet


Pászka Imre mélyebben nyúl a „kis jégkorszak” történelemhez, ami más és más módszertant követel – hasonlította össze a második és harmadik kötetet Almási Tibor. – A középkort nem lehet modern, statisztikai alapon közelíteni. Elbeszélő, narratív források állnak rendelkezésre nagyobb számban. Így például a második kötetben tárgyalt pestis, az úgynevezett „fekete halál-járvány” okait nehéz kiásni. Szubjektív elemekkel teliek az elbeszélő források. Ezzel szemben a harmadik kötetben a kolera időszakát becsült és tényszerű számok, a statisztika alapján elemezheti a szerző.

Paszka_3_kotet_bemutaton_kozonseg_S-765 A Pászka-kötetek bemutatóján a műveket kiadó Belvedere Kiadó munkatársai, továbbá szociológusok és történészek; egyetemi oktatók és hallgatók. Fotó: Sahin-Tóth István

 

Székelyföld kontra Habsburg Birodalom



– Csodálatos fordulata a kötetnek, hogy a statisztika mögött olvassuk a történelmet, különösen Erdélyét, ami Pászka Imre szíve csücske – fogalmazott Almási Tibor. – Az egész mögött, a mindennapok szintje mögött és fölött kirajzolódik a történelem is. Ez teszi élvezetes olvasmánnyá a három kötetet.

Paszka_3.kotet


Székelyföld nagyjából 13 ezer négyzetkilométer, a Kárpát-medence térségéhez képest, tehát kicsi.

– A székely határőrezredek – és előtte, a fejedelemség idején, a székely székek katona népe – lényegében nem csak Székelyföldet védték a betolakodók vagy a csempészek és a járványok ellen, hanem a Habsburg Birodalmat is – jelentette ki a szerző.

A pestis és a kolera tombolása idején a székely határőrezredek feladata a járványok elleni védelem:

  • a záróvonalak és
  • a veszteglőhelyek kiépítése,
  • - az orvoslás megszervezése.

 

Szokatlan, de más szerzőkkel ellentétben Pászka Imre figyeli a felgyógyultak adatait is. Így tudja megmutatni az óvintézkedés tudatosságát, az orvosi és intézményi hatékonyságot például az 1848-1849-es szabadságharc idején a kolera járvány elhárítására.

 

 

Hippokratésztől a szegedi egyetem közegészségtani intézeti professzoráig

 

Az összes járvány esetében

  • a megelőzésre,
  • a védekezésben a személyi higiéniára és
  • az életmódra helyezik a hangsúlyt.
  • Bakteriológiai ismeretek hiányában más eljárást nem alkalmaztak.

A megfelelő öltözékre, a helyes táplálkozásra, az egészséges életmódra hívják föl a figyelmet az ókori doktortól, Hippokratesztől kezdve egészen Rigler Gusztávig. Nincs ellenszere a kolerának az 1831/32-ben, 1836-ban, 1848/49-ben, 1873-ban Erdélyt sújtó járvány idején sem.

– Fenomenális Rigler Gusztáv tevékenysége. A kolozsvári magyar egyetemnek a trianoni békediktátummal egybeeső száműzetése után Szegedre került Rigler professzor vezette az egyetemi Közegészségtani Intézetet. 1927-ben, amikor megválasztották a szegedi egyetem rektorának, nem vállalta a megbízatást, mert a budapesti Közegészségtani Intézet élére állt. Az 1831-es kolerajárvány centenáriuma alkalmából írt tanulmányában beszámolt az akkor még ismeretlen kórokozó ellen használt, de tiltott szerekről is – vetett föl Pászka Imre egy, az SZTE történetéhez is kötődő érdekességet.

 Egy_foton_Paszka_3_kotetes_muve

 

Thuküdidész és Fukuyama ugyanazt mondja?

 

Egy túlélő feljegyzéseiként a történetíró Thuküdidész az athéni pestis idején, Kr.e. 431-425 táján látta, hogy egy kórokozó miként okozhatja a társadalom felbomlását. Vitatott, hogy pestis vagy más járvány pusztított, de egyértelmű, hogy a kórokozó hozzájárult Athén társadalmának felbomlásához.

A pestisjárványok ismertetésekor is szóvá tette Pászka Imre, hogy az ijesztő környezeti hatások, azaz a járványok az érintettekből

  • szorongást,
  • feszültséget,
  • félelmet,
  • döntési bizonytalanságot,
  • beszűkült tudatállapotot,
  • pszichés egyensúlyvesztést váltanak ki.

Ezek a viselkedési reakciók – szerinte – az emberi természetből fakadnak.

Boccaccio a Dekameronban jól leírja a menekülés ösztönének elhatalmasodását a firenzei pestis idején, amit átélt.

Az erdélyi emlékíró, Cserei Mihály elmesélte, hogy az apja fölvitte őket egy erdei menedékházba, így vészelték át a pestisjárványt.

– Ezeket az ókori és középkori példákat párhuzamba állítottam a Francis Fukuyama által említett, a modern polgári, liberális demokráciákat fenyegető veszélyekkel – összegzett Pászka professzor. – Ezzel emeltem ki, hogy a természeti, biológiai és epidemológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához. Országos járványok és természeti csapások nagyon ritkák, jobbára lokálisak. Hozzájárulhatnak a helyi közösségek, a társadalom felbomlásához.

Paszka_Imre_3_kotete_j_S-775

Pászka Imre szociológus professzor szerint minden korszaknak megvan a maga kihívása, akár járvány formájában is. Fotó: Sahin-Tóth István

 

– Mikor Magyarországra is elért a Covid19-világjárvány, Pászka Imre már túl volt az „Együtthatás – Reprezentációk”-sorozat első két kötetén. Így tudta-e, milyen viselkedés-reakciók következnek a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzésből? – kérdezte az időben nagyot ugorva Almási Tibor.

Ugyanazok a reflexek jöttek elő, mint amikről a pestis és a kolerajárványok idejét elemezve írtam, nem beszélve a rémhírekről, a csodaszerek megjelenéséről – válaszolt a szerző a könyv-sorozata harmadik kötetét is bemutató beszélgetés végén.

A kolera idején

  • a piacok, katonák, távolsági kereskedők, vándordiákok révén terjedtek a hírek, a történés utáni hónapokban.
  • A sajtó a kolera idején már jelen volt, de visszafogott szerepet játszott a járvány kezelésében.
  • A kolera ma is jelen van lokálisan a világban.
  • A kolera okozta betegség oltással gyógyítható.

A pestis is

  • fel-felbukkan a világban,
  • a betegség gyógyítása csak 1931, az elektormikroszkóp felfedezése után, a bugópestis esetében vált lehetővé.

Az a nagy különbség, hogy a Covid19-járvány

  • kórokozója egy vírus,
  • mivel felső légúti betegséget okozott, viharos gyorsasággal söpört végig a világon.
  • Nyomában a rémhírek másodpercek alatt futottak körbe Kínától az Amerikai Egyesült Államokig.
  • Az új típusú koronavírus okozta Covid19 betegség gyógyítási és megelőzési módszere is szupergyorsan rendelkezésre állt az mRNS-alapú vakcinák révén.

 

Az ókortól a XIX. század végéig tanulmányozta a járványokat. Leírta az 1873-as kolerajárvány utáni nemzetközi összefogás eredményét, a járványvédelmet. Elkerülhetőek-e, van-e az ember akaratától független tere a járványoknak? – utalt kérdésével a történész Almási Tibor Thomas Malthusnak a „csökkenő földhozadékkal” jellemezhető áltudományos elméletére, mely szerint a túlnépesedő emberiség létszámának az egyensúlyban tartása a háború és a járványokon keresztül biztosított a történelemben.

– Minden korszaknak megvan a maga kihívása. Minden bizonnyal lesznek járványok – jelentette ki Pászka Imre. és hozzátette: – A múltat ismerjük, de a holnapot nem.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek