Bezár

Hírarchívum

MI_tabor01

Nagy sikerrel zárult a második Mesterséges Intelligencia Tábor Szegeden

Nagy sikerrel zárult a második Mesterséges Intelligencia Tábor Szegeden

2024. augusztus 28.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara második alkalommal szervezte meg a Mesterséges Intelligencia Tábort, amely augusztus 21. és 23. között zajlott, és elsősorban középiskolásoknak és informatikatanároknak szólt. A résztvevők előadásokon és workshopokon keresztül ismerkedtek meg az MI alapjaival, az SZTE oktatóinak a vezetésével. A tábor sikerét a pozitív visszajelzések és a diákok aktív részvétele is igazolta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Mesterséges Intelligencia Tábor három napján a diákok számos érdekes előadáson vehettek részt, ahol az SZTE TTIK mesterséges intelligencia kutatói és a területen dolgozó szakemberek magyarázták el, hogy mi is az a mesterséges intelligencia, a ChatGPT, a Dall-E és merre tart ez a tudomány. Dr. Farkas Richárd, SZTE TTIK Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék docense megkeresésünkre elmondta, hogy a táborral kettős céljuk volt. Az egyik, hogy megmutassák, hogy Szegeden található a legerősebb MI képzés, így ide csábítsák a hallgatókat már a felvételi jelentkezés előtt. A másik cél, hogy továbbképzést nyújtsanak az informatikatanároknak, mert gyorsan fejlődő területről van szó, és a tanároknak szükségük van erre a tudásra.

MI_tabor03

– Pozitív visszajelzéseket kaptunk a második tábor után is. 49 résztvevő volt, ebből 34 diák és 15 tanár. Különböző területekről érkeztek hozzánk, például Budapestről, Bajáról, Békéscsabáról, valamint a határon túlról, Zentáról és Szabadkáról is. Az előadások mellett számítógépes gyakorlatok is voltak, ahol a diákok maguk tudtak összerakni egyszerű mesterséges intelligencia megoldásokat – mondta Dr. Farkas Richárd.

MI_tabor02

Az SZTE TTIK docense kiemelte, hogy a három nap egyik legnépszerűbb előadása a K&H Banké volt, amely szponzorálta is a tábort. Ezen az előadáson a karrierutakról volt szó, hogy a mesterséges intelligencia milyen új szakmákat hoz létre, valamint milyen továbbtanulási lehetőségek vannak ezen a területen. Elmondása szerint nagy siker volt még Dr. Jelasity Márk, az SZTE TTIK Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék vezetőjének a Mi a baj a mesterséges neuronhálókkal? című előadása is. Itt arra világítottak rá, hogy a mesterséges intelligencia nem egy varázsütésre működő csoda, hanem érdemes ismerni a korlátait, hogy mire nem képes. Az előadások mellett a géptermi gyakorlatok is igen népszerűek voltak a diákok körében. Összeraktak egy olyan eszközt, ami egy képről el tudja dönteni, hogy kutya vagy macska látható rajta.

– Az egyetemi hallgatóknál egyre népszerűbb terület a mesterséges intelligencia. Programozó informatikus képzésen van egy MI specializációnk, ahol kötelező egy ilyen kurzus, valamint mellette még kilenc darab szabadon választható órából válogathatnak a téma iránt érdeklődő hallgatók. Általában 100 fő fellett szokott lenni a jelentkezők száma ezekre a kurzusokra, tehát az egyetemisták nagyon keresik – tette hozzá Dr. Farkas Richárd.

Mátó Gábor

Fotó: Acsai Gergely

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek