Bezár

Hírarchívum

Dr. Veréb Zoltán, az SZTE Biobank szakmai vezetője

Évekre meghatározó nemzetközi partnerségeket alakít ki az SZTE Biobankja

Évekre meghatározó nemzetközi partnerségeket alakít ki az SZTE Biobankja

2024. augusztus 06.
5 perc

A Krausz Ferenc vezette Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Nemzeti Laboratórium mintáinak magas minőségű tárolásáról és a következő éveket meghatározó partneri együttműködésekről számolt be Dr. Veréb Zoltán, az SZTE Biobank szakmai vezetője. Beszélgetésünkből kiderül: a Biobank nemcsak magas színvonalon minőségbiztosított – ISO-minősített – mintatárolási szolgáltatást nyújt, de nemzetközi kutatási partnerségeket is közvetíthet a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportjainak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Biobank a napokban adott ki jelentést azokról a sikeres fejlesztésekről, amelyeket a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc vezette Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Nemzeti Laboratórium mintáinak magas minőségű tárolása érdekében elvégzett. A nemzeti laboratórium kutatásaihoz szükséges biológiai minták gyűjtése országszerte folyamatos, e mintákat kezdetek óta az SZTE Biobank tárolja. Eddig több mint 450 ezer vérminta tárolása valósult meg, többezer mintát pedig már el is szállítottak a kutatás helyszíneire. A SZTE Biobank ezeket a mintákat mínusz 80 fokon tárolja, speciális körülmények között, a legmagasabb szintű nemzetközi elvárásoknak és minőségnek megfelelően.

Minták tárolása mínusz 80 fokon az SZTE Biobankban

Minták tárolása mínusz 80 fokon az SZTE Biobankban. Fotó: Molnár Dóra

A hazai legmagasabb minőségű mintatárolás

A Krausz Ferenc vezette kutatási program célja egy új, innovatív diagnosztikai módszer kifejlesztése. Amely segítségével a nagyon rövid optikai ciklusú infravörös lézerimpulzusokkal gerjesztett vérmolekulák rezgéseiből – vagyis a molekuláris ujjlenyomatból – még azelőtt tudnának következtetni egyes készülő betegségekre, hogy a páciens orvoshoz fordulna panaszával. A nemzeti laboratórium programjában részt vevő Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ Nonprofit Kft. (Center for Molecular Fingerprinting, CMF) a minták feldolgozása érdekében 2024 júniusában laboratóriumot nyitott a szegedi ELI ALPS Lézerkutató Intézetben. A nyitóeseményen rendezett konferencián három Nobel-díjas kutató, Karikó Katalin, Gérard Mourou – mindketten az SZTE professzorai – és Krausz Ferenc tartott előadást.

A kutatásokhoz szükséges minták biobankolása érdekében az SZTE Biobank 37,5 millió forintos támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. Az NKFIH által biztosított forrásból azokat a szükséges kalibrálásokat, validálásokat és ide tartozó minőségügyi méréseket végezték el, amelyek a magas minőségű, nemzetközi elvárások biztosításához, a nemzetközi sztenderd teljesítéséhez elengedhetetlenek. Ezek mellett a megnövekedett mintaszám és mintaforgalom igényeihez továbbfejlesztették a laboratóriumi informatikai rendszert (Laboratory Information Management System; LIMS), ami a többezer minta adatait és a biobank működését kezeli, valamint tovább korszerűsítették az épületfelügyeleti és biobanki biztonsági rendszereket.

A jövőt meghatározó ipari és akadémiai együttműködések

Bár az SZTE Biobankban a jelenleg tárolt minták 90 százalékát a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Nemzeti Laboratórium mintái teszik ki, a Biobank munkájával arra törekszik, hogy jelenőségét a jövőben az elmúlt időszakban kötött akadémiai és ipari partnerkapcsolatai határozzák meg – emelte ki Dr. Veréb Zoltán szakmai vezető.

Az SZTE Biobank

Új partnerkapcsolatokkal építi jövőjét az SZTE Biobank. Fotó: Sahin-Tóth István

Az intézet már megállapodott a szegedi kutatási agglomerációhoz tartozó HCEMM molekuláris medicina kutatóközponttal, amelynek elsősorban az onkológia területén végzett klinikai kutatásaihoz biztosítja majd a teljes biobanki hátteret. Ugyancsak onkológiai, valamint diabéteszt és időskori megbetegedéseket, Parkinson- és Alzheimer-kórt érintő kutatási programokban vesz majd részt az SZTE Biobank a lengyel és finn biobankok oldalán, az ottani nemzeti szűrőprogramok tapasztalatai és programjai alapján.

Hazai viszonylatban is egyre több kutatócsoport veszi igénybe a biobank szolgáltatásait, a Pécsi Tudományegyetemmel közös programban a hazai Covid-kutatások mintáit is itt tárolják, és jelentős mértékű az együttműködésa Szegedi Biológiai Kutatóközponttal is.

Az SZTE Biobankban mintákat tárolnak még a Lundi Egyetemen működő European Cancer Moonshot programban zajló bőrrák kutatásokhoz. A Biobankot egy ideje együttműködési megállapodás köti jelentős amerikai egyetemekhez, a Massachusetts Institute of Technologyhez (MIT) és a Harvard Egyetemhez is a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján zajló melanóma- és onkológiai kutatások területén.

Nemcsak az akadémiai kutatásokat, hanem az ipari szektor fejlesztéseit is támogatja a SZTE Biobank. Az utóbbi hónapokban számos vezető piaci szereplő látogatta meg a Biobankot, hogy megnézze infrastruktúráját és minősített működését. Ezek az együttműködések most körvonalazódnak, a Biobank elképzelései szerint a következő 5 évben ezek fogják meghatározni a kutatási kapcsolatokat.

Az SZTE Biobank speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy bizonyos fertőző ágensekhez kapcsolódó mintákat is tárolni tudjon, ezért a jövőben ilyen irányú együttműködésekben is részt fog venni. Már most vannak ipari partnerek, amelyek különböző fertőző betegségek ellen fejlesztenek DNS vagy mRNS technológia alapú vakcinákat, és az SZTE Biobankot választották a minták tárolására. E vakcinakutatások meghatározóak lesznek a jövőben.


Tekintse meg angol nyelvű videónkat az SZTE Biobankról!

A Biobank mögött van az SZTE teljes kutatási kapacitása

– Az SZTE Biobankja kiemelten fontosnak tartja, hogy részt vegyen a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportjainak munkájában – hangsúlyozta Dr. Veréb Zoltán. – Ez egyfelől a szinergiák kihasználását teszi lehetővé, másfelől pedig a Biobank saját nemzetközi együttműködésein keresztül helyzetbe hozhat munkacsoportokat. A Biobank együttműködései között kiemelt helye van az SZTE IKIKK Személyre Szabott Medicina Kiválósági Központnak, a GMP-Sejtterápiás és Sejtbiológiai Laboratóriumnak, a Klinikai Fázis I-es kutatóhelynek és még számos egyetemi kutatólabornak is. Remélhetőleg a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központon belül klinikák sora fog bevonódni nemzetközi kutatásokba is. Erre jó példa az egyik ipari partnerünkkel létrejött együttműködés, amely keretein belül először csak a mintatároláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat vették igénybe, majd megismerve az egyetemi lehetőségeket, különböző egyetemi kutatócsoportokat is fejlesztéssel bíztak meg. Kiemelten fontos, hogy a SZTE Biobank munkája nemcsak a mintatárolásról szól, hanem mögötte van a Szegedi Tudományegyetem teljes infrastruktúrája, teljes kutatói kapacitása és széles spektrumú kompetenciája is minden tudományterületen.

Jelenleg a SZTE Biobank a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikával, valamint a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikával készít elő átfogó szűrő és kutatási programokat. Ezekben a decemberre vagy jövő év elejére tervezett programokban a betegbevonás, a mintagyűjtés, a tárolás és a kutatás is a SZTE-n történik majd. A többezer beteg több tízezer mintájának gyűjtése és tárolása a szegedi kutatásokat és végső soron a betegek jobb ellátását is elősegíti.

Panek Sándor
A borítóképen: Dr. Veréb Zoltán, az SZTE Biobank szakmai vezetője. Fotó: Sahin-Tóth István
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek