Bezár

Hírarchívum

KJA-2207

„A díjak arra valók, hogy a figyelmet a tudományra irányítsák” – mondta Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem ünnepségén

„A díjak arra valók, hogy a figyelmet a tudományra irányítsák” – mondta Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem ünnepségén

2024. április 16.
7 perc

Prof. Dr. Karikó Katalin 2024. április 16-án, kedden délelőtt az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) bejelentette, hogy felajánlotta Nobel-díját és a díjjal járó több mint félmillió dollárt a Szegedi Tudományegyetemnek. Az SZTE kutatóprofesszora élménybeszámolót is tartott a Nobel-díj átadását megelőző, svédországi eseményekről és a díjátadóról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Karikó Katalint nagy tömeg és a sajtó képviselői fogadták 2024. április 16-án, az SZTE TIK főbejáratához érkezésekor, ahol Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellára, Dr. Salgó László, Csongrád-Csanád vármegye főispánja és Dr. Botka László, Szeged polgármestere köszöntötte.

kariko_katalin_unnepseg0416
Így érkezett meg az SZTE-re Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóprofesszor. Fotók: Kovács-Jerney Ádám, Sahin-Tóth István

A Szegedi Egyetemi Énekkar énekelt, így ünnepelték Szent-Györgyit is

A Nobel-díjas Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora tiszteletére rendezett ünnepi ülésen részt vett Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Dr. Salgó László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja, valamint Dr. Botka László, Szeged megyei jogú város polgármestere. Az eseményre eljött Karikó Zsuzsanna, a Nobel-díjas professzor nővére, a gazdasági, civil, szakmai, társadalmi és politikai szervezetek vezetői, a tudományos és kulturális intézmények képviselői, az oktatási és egészségügyi intézmények vezetői, illetve Karikó Katalin vendégei: kisújszállási alma matere, a Móricz Zsigmond Gimnázium képviselői, egykori szegedi egyetemi csoporttársai és az első munkahelye, a Szegedi Biológiai Központ munkatársai.

KJA-4832

Karikó Katalin a svédországi élményeiről, a Nobel-hét eseményeiről tartott prezentációt az SZTE TIK kongresszusi termében.

Kodály Zoltán: Cohors Generosa című művét Karikó Katalin tiszteletére adta elő a Szegedi Egyetemi Énekkar. A kivételes mű és a jövőre 100 éves énekkar előadása fölidézte az 1938. április 7-i nagyszabású ünnepet, amikor a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertet díszdoktorrá választotta a szegedi egyetem, és a tudósító fontosnak tartotta leírni: „az Egyetemi Énekkar tagjai sorfalat álltak, és a közéjük lépő Szent-Györgyi professzort a régi üdvözlő dallal ünnepelték.

Prof. Dr. Rovó László: A felfedezés új utakat nyit az egészségügyben

A Nobel-díjas tudós tiszteletére rendezett ünnepi ülésen Karikó Katalint méltatta köszöntőjében Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora.

Kariko_Katalin_STI_KJA-1917

– Hogy mennyire fontos ez az esemény, azt jól mutatja, a fővédnökséget maga Magyarország Köztársasági Elnöke, Dr. Sulyok Tamás vállalta el, aki később személyesen is részt vesz a programon. A Nobel-díj átadásakor két esetben említették magyar egyetem nevét, mindkétszer a Szegedi Tudományegyetemét, ez pedig azt mutatja, hogy egyetemünk jó úton halad. A siker abban gyökerezik, hogy a kolozsvári egyetem alapításakor és a Szegedre költözéskor is kiemelkedő személyiségek által irányított, határozott volt a fejlesztési koncepció. Nem véletlen, hogy Szent-Györgyi Nobel-díja is a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódik, hiszen az akkori döntéshozók hatalmas összegeket és a hozzá köthető kiváló személyiségeket is elérhetővé tették. Ennek a törekvésnek az eredménye az is, hogy a Szegedi Biológiai Központ is Szegedre került, a dolgok tehát egymásból következnek, egymáshoz kapcsolódnak. Éppen a napokban hallottam Karikó Katalintól, hogy amikor meglátta ezt az intézetet, akkor azt mondta, hogy ő itt szeretne dolgozni. A Szegedi Tudományegyetemet tehát egy olyan erő jellemzi, amelynek alapja a több száz éves, egymásba kapcsolódó, az ország határain messze túlnyúló struktúra. Ez a visszakapcsolódás a gyakorlatban is megtörténik, hiszen számos díját ajánlotta fel az egyetemnek Karikó Katalin és infrastrukturális fejlesztést is támogat. A felfedezés, amelyért a Nobel-díj járt, olyan új utakat nyit az egészségügyben, amelyek alapvetően teszik gyorsabbá, hatékonyabbá és humánusabbá a kezeléseket. Szeretném hangsúlyozni, hogy itt két dolog találkozik: a kiváló infrastruktúra és a kiváló személyiség. Hallgatóinknak azt üzenem, hogy ismerjék meg magukban ezt a kiváló személyiséget, hiszen, mint láthatják, ha a Szegedi Tudományegyetemet elvégzik, megvan a lehetőségük, hogy kis szerencsével bármit elérjenek – mondta el a rektor, aki Karakó Katalinnak egy egyetemi köpenyt is adományozott, a korábban felajánlott, Szent-Györgyi által is használt dolgozószoba kiegészítéseképpen.

Felajánlás a legkiválóbb hallgatók és oktatók támogatására

2023 októberében, legutóbbi szegedi látogatásakor Karikó Katalin megígérte, elhozza bemutatni a Nobel-díját a Szegedi Tudományegyetemre. Az érem hiteles másolatát az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora alma materének ajándékozta, és állandó kiállításon helyezte el a Klebelsberg Kuno Könyvtár földszinti terében. A tárlat megnyitója előtti ünnepségen az SZTE TIK kongresszusi termében Karikó Katalin a stockholmi Nobel-hétről tartott élménybeszámolót, melyet személyes élményeivel fotókkal és utánozhatatlan, személyes stílusával tett emlékezetessé. Beszámolójában a Nobel-héttel kapcsolatban mesélt a svédországi tudományos előadásokról, a fogadásokról, a svéd királyi családdal való találkozásairól, illetve arról is, hogy hogyan avatták lovaggá. A beszámoló végén bejelentette, hogy a Nobel-díja hiteles másolatát elhozta és felajánlja a Szegedi Tudományegyetemnek csakúgy, mint a díjjal járó pénzjutalom több mint félmillió dollárját is a kiváló oktatók és hallgatók támogatására.

Kariko_Katalin_STI_KJA-4936

"Szeretném megosztani a díjat a jövő generációjával"

– Ezt a 10 napot nagyon élveztük és a vendégeim is jól érezték magukat. Hihetetlen volt az egész. Én nem vagyok nagyon díj és kitüntetés párti, negyven éven át jól megvoltam nélküle is. Föl kellett ismernem, hogy a díjak lényege az, hogy ilyenkor a tudományra, a kutatókra esik a fény, ezt kell kihangsúlyozni. Nagyon sok ember dolgozott ezen a vakcinán velem párhuzamosan és előttem is, akik már nincsenek is velünk, az ő nevükben is veszem át ezeket a díjakat. Ezért szeretném most megosztani mind a díjat, mind pedig az érte kapott összeget, a jövő gereációnak, akik itt ülnek fönt – mutatott a karzaton helyet foglaló fiatalokra és a jelenlévő egyetemi hallgatókra is utalva Dr. Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora.

Dr. Fendler Judit: A gesztus Széchenyi Istvánéhoz hasonló

Széchenyi István 1825-ös bejelentéséhez hasonló jelentőségűnek nevezete a felajánlást Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

Kariko_Katalin_STI_KJA-1974

– Belső meggyőződéstől hajtva, saját vagyonából adakozott olyan célra, ami a nemzet felemelkedését szolgálja. Úgy vélem, nem elsősorban az összeg, hanem a gesztus az, ami követésre szólít fel minket. Nem tartom túlzásnak a mai gesztust Széchenyiéhez hasonlítani, már csak azért sem, mert Széchenyi 1828-ban már szinte látnokként Katalinról írt , amikor ezt írta: "Az eltökéllett akarat, s kivált az állhatatosság, ezen legritkább erény, mindent lehetővé tesz, minden célt elér, minden akadályokon diadalmaskodik. " Széchenyi 1825-ös, 60 ezer forintos adakozását az akkori elit további negyedmillió forinttal egészítette ki, remélem, a XXI. század elitje is követi Katalin gesztusát. Szeged régóta felkerült Európa egyetemi térképére, az utóbbi években pedig fényesebben ragyog, mint valaha. A hazai tudomány egyik fellegváraként büszkék vagyunk Karikó Katalinra. Az pedig különösen örömmel tölt el bennünket, hogy Professzor Asszony szegedi tartózkodása alatt szán időt arra, hogy kutatóinkkal találkozzon, vagy éppen hallgatói pályázataink díjait adja át legkreatívabb egyetemistáinknak. A Szegedi Tudományegyetemen a tudás és a kreativitás találkozik egymással, polgáraink szilárdan hisznek abban, hogy a tudomány hatalma képes változást hozni a világba. Képes arra, hogy egyre biztonságosabbá és kényelmesebbé varázsolja a hétköznapjainkat, valamint arra, hogy mind egyéni, mind közösségi szinten tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá tegye a jövőt. Ebben Karikó Katalin járt élen, köszönjük! – mondta a kancellár.

Kariko_Katalin_STI_KJA-8616

"Kettő fényes aranytégla"

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati igazgatósága alkotói pályázatot hirdetett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” címmel, amelyen belül 3 kategóriában nevezhettek a pályázók: írhattak verset, tervezhettek plakátot és készíthettek TikTok videót.

Kariko_Katalin_STI_KJA-8968

A díszülés a verspályázat győztes művével, Tatár Botond: Kettő fényes aranytégla című versével zárult. A díjnyertes verset Péter Lea pszichológus, az SZTE Pszichiátriai Klinika Phd-hallgatója, Latinovits-díjas versmondó olvasta fel. Az ünnepi ülés után a program Karikó Katalin Nobel-díjának elhelyezésével és az új, állandó Karikó-kiállítás megnyitójával folytatódott, amelyről külön tudósításban számolunk be.

SZTEinfo

Borítókép: Szabó Gábor, Fendler Judit, Karikó Katalin és Rovó László a Karikó Katalin életpályáját bemutató kiállítás megnyitóján.

Fotók: Kovács-Jerney Ádám és Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek