Bezár

Hírarchívum

Nyolc napig az SZTE-re figyelt az informatikia világ

Nyolc napig az SZTE-re figyelt az informatikai világ

Nyolc napig az SZTE-re figyelt az informatikai világ

2023. szeptember 04.
3 perc

Minden szempontból sikeres volt a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, amelynek a Szegedi Tudományegyetem volt az egyik társrendezője. A magyar versenyzők és a szervezők is kiváló teljesítményt nyújtottak a világ legnagyobb, középiskolás korú programozók számára rendezett informatikai megmérettetésén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Helyszínt, szervezőket, szakértőket, feladatokat és számos egyéb támogatást is biztosított a 90 ország 360 versenyzőjének részvételével lebonyolított, 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia számára a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE-n komoly hagyományai vannak az informatikai oktatásnak, elég csak Kalmár László professzort említeni, aki 1963-ban létrehozta a Kibernetikai Laboratóriumot, amelyben 1965-ben már működött számítógép (az M-3). Vezetője volt 1967-ben a szegedi Bolyai Intézeten belül megalakult Számítástudományi Tanszéknek, valamint az MTA Matematikai Logikai és Automataelméleti Tanszéki Kutatócsoportnak. A Szegedi Tudományegyetemen 1990-ben létrejött önálló Informatikai Tanszékcsoport 1992-ben felvette a „Kalmár László Intézet” nevet.

– Évtizedek óta élenjár a szegedi informatikai képzés, jelenleg is az egyik legnépszerűbb ez a terület a hozzánk felvételizők és a hallgatóink körében is. A hagyományaink, a jelenünk és a jövőképünk is indokolta, hogy négy éve, amikor Bakuban, az éppen zajló diákolimpián felmerült a lehetősége, hogy 2023-ban Szegeden, az SZTE szervezésében valósuljon meg a nemzetközi programozási diákolimpia, örömmel vállaltuk a feladatot. Azóta folyamatosan zajlottak az előkészületek – mondta el a kezdetekről Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója.

A diákolimpia (International Olimpyad in Informatics , IOI), szervezői a Gazdaságfejlesztési Minisztérium mellett a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem voltak. Az egyetem munkatársai szinte minden területen bekapcsolódtak a lebonyolításba.

Prof.Dr. Csóka Ildikó és Jobbágy László, az IOI 2023 Hazai Szervező Bizottságának elnöke

Prof. Dr. Csóka Ildikó és Jobbágy László, az IOI 2023 Hazai Szervező Bizottságának elnöke Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– A versenyfeladatok összeállítása, a programozási háttér megteremtése, a technikai lebonyolítás - együttműködve az ELTE szakértőivel - óriási kihívás volt. Hosszú ideig dolgoztak rajta kollégáink és számos teszttel biztosították, hogy maga a verseny világszínvonalú és biztonságos, gördülékeny legyen. Ezen kívül a kiegészítő programokban is nagyon sok feladatunk volt és úgy érzem, hogy maximálisan sikerült helytállnunk. A versenyzők és a többi résztvevő visszajelzései alapján úgy gondolom, hogy méltó módon sikerült megrendezni a versenyt Neumann János születésének 120. évfordulóján – mondta el Prof. Dr. Csóka Ildikó.

SZTE hallgatók kísérték segítették a versenyzőket

SZTE hallgatók és munkatársak kísérték, segítették a versenyzőket, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Ahogyan korábban megírtuk, az IOI nyitóünnepség helyszíne az SZTE József Attila Információs és Tanulmányi Központ volt. Az egyik legnépesebb részleg a szervezők között az SZTE hallgatóiból álló csapatkísérők csoportja volt. Több mint 100 magyar és külföldi SZTE polgár segítette a versenyzőket, hogy mindenhol időben ott legyenek, mindenről pontosan informálódjanak.

Prof.Dr. Rovó László Németh Marcellnak gratulál a bronzéremhez az IOI eredményhirdetésén

Prof. Dr. Rovó László Németh Marcellnek gratulál a bronzéremhez az IOI eredményhirdetésén, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az IOI záróünnepségén Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora is adott át érmeket, a stratégiai főigazgató pedig tagja volt annak a szervezői csoportnak, amely jelképesen átadta a stafétát a jövő évi diákolimpia helyszínét képviselő, egyiptomi delegációnak.

DCM_8291


További információk: https://kormany.hu/hirek/sikeresen-lezajlott-a-hazai-rendezesu-35-nemzetkozi-informatikai-diakolimpia


Lévai Ferenc

Nyitókép:Látványos műsorral zárult a verseny ,Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek