Bezár

Hírarchívum

Berlinben_Kariko_Katalin

Karikó Katalin és Röst Gergely prezentált Berlinben a Magyar Tudomány Ünnepén

Karikó Katalin és Röst Gergely prezentált Berlinben a Magyar Tudomány Ünnepén

2023. november 02.
2 perc

2023. október 30-án került sor Berlinben a „Magyar Tudomány Ünnepe és a Magyar tudósok eredményei a rákkutatás területén” című rendezvényre. A rendezvénynek két célja volt, egyrészt a Magyar Tudomány Napjának megünneplése, másrészt a magyar tudósok rákkutatás területén elért eredményeinek bemutatása, nemzetközi hírnevük erősítése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvényt a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a berlini Gábor Dénes Tudományos Társaság és a Berlini Nagykövetség szervezte. A rendezvény fő előadója a világhírnevet szerzett Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora volt, akinek 2023. október 2-án a Svéd Királyi Akadémia az élettani és orvosi Nobel-díjat is odaítélte. Emellett a magyar tudomány további öt híres kiválósága, köztük az SZTE matematikusa, Röst Gergely is előadást tartott. A berlini magyar követség nagy sikerű rendezvénynek 135 résztvevője volt.

Az eseményt Györkös Péter nagykövet nyitotta meg, aki Karikó Katalint külön is köszöntötte a Nobel-díj odaítélése alkalmából. A nagykövet kiemelte, hogy a Berlini Nagykövetség másik Nobel-díjasunkat, a Németországban élő Krausz Ferencet is hamarosan köszönteni fogja. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az ünnepi beszédet Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára tartotta. A helyettes államtitkár szintén méltatta Karikó Katalin Nobel-díját és külön köszöntötte Krausz Ferenc Nobel-díját is.

Ezután következtek a tudományos előadások, melyeket Izsvák Zsuzsanna, a berlini Max Delbrück Center for Molecular Medicine intézet kutatója, egyben a berlini Gábor Dénes Tudományos Társaság elnöke moderált.

Karikó Katalin előadásában bemutatta az mRNS-alapú oltóanyag fejlesztésének történetét, tudományos életútjának főbb állomásait. Prezentációja végén kiemelte, hogy pályafutásával szeretné inspirálni a tudósok új generációját.

BMN_1

Karikó Katalinnak többen is gratuláltak.

Ezt követően három hazai kutató is bemutatta az egészségügy területén működő nemzeti laboratóriumokat: Nagy Péter tudományos igazgató a Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium; Keserű György igazgató a Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium munkáját ismertette. Ezután Röst Gergely, az SZTE Bolyai Intézet Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék vezetője, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium (ENL) szakmai vezetője mutatta be az ENL előzményeit, kialakulását és eddigi eredményeit a pandémia kezdetétől napjainkig, valamit bemutatta a német közönségnek a szegedi Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központot (HCEMM) is.

BMN_2

Röst Gergely is előadott.

Végezetül két külföldön dolgozó magyar tudós, Ivics Zoltán, a langeni Paul Ehrlich Intézet kutatója, és Szakács Gergely, a Bécsi Orvostudományi Egyetem oktatója ismertették a rákkutatás területén elért legújabb eredményeiket.

A rendezvényt a berlini magyar tudományos közösség tagjai, valamint a német tudományos élet kiválóságai követték figyelemmel, de jelen volt Gulyás Balázs, a Magyar Kutatási Hálózat elnöke is.

SZTEinfo

Borítókép: Karikó Katalin és Röst Gergely prezentált Berlinben a Magyar Tudomány Ünnepén.

Fotó: Illusztárció

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek