Bezár

Hírarchívum

20231012-9K2A0889

Megfogadta, minden évben visszatér tejfeles meggylevest enni – Karikó Katalint tömeg fogadta a Dóm téren is

Megfogadta, minden évben visszatér tejfeles meggylevest enni – Karikó Katalint tömeg fogadta a Dóm téren is

2023. október 13.
4 perc

Kollégája az Egyesült Államokban ünnepelte a Nobel-díjat, Karikó Katalin viszont fontosnak tartotta, hogy Szegeden, az egyetem és a város közösségével örüljön együtt az elismerésnek. Október 12-i látogatása zárásaként a JATE Klubtól kabrióval vitték a Dóm térre, ahol az SZTE Kémiai Intézetben elfoglalta dolgozószobáját és az erkélyről beszélt az őt ünneplő tömeghez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy piros színű Volkswagen Beetle kabrióba szállt be Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora október 12-én este, amikor befejezte a JATE Klubban külföldi hallgatóknak tartott szemináriumát. Az autót Prof. Dr. Rovó László rektor vezette, így vonultak át óriási tömeg kíséretében az Eötvös és az Apáthy utcán keresztül a Dóm térre.

A téren ekkor már több százan várták az ünnepeltet, amikor begördült az autó, az erkélyről népdalcsokrot adott elő az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkara, a Szegedi Egyetemi Énekkar, a Rókusi Általános Iskola gyermekkara és a város felnőtt kórusa.

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel megkoszorúzta Szent-Györgyi Albert mellszobrát, majd a Kémiai Intézetben elfoglalta dolgozószobáját, amelyet korábban Szent-Györgyi használt.


karikokatalin

Az ünnepi sétáról készült fotógaléria a képre kattintva megtekinthető. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Hatalmas taps és üdvrivalgás közepette jött ki az intézet teraszára, ahol az egybegyűlt szegediekkel és az énekkarokkal elénekelték a Himnuszt. Zorán Gyémánt és arany című száma közben a tömegben mindenki felkapcsolta telefonja fényét, varázslatos látványt teremtve az ünnepségen. Az első magyar női Nobel-díjas az SZTE-n töltött napja zárásaként beszédet mondott az erkélyről.

- Kedves Szegediek! Bő egy hete tudtam meg, hogy Nobel-díjat kapok. Behívtak az egyetemre (az Egyesült Államokban, University of Pennsylvania – a szerk.), ott volt egy sajtókonferencia, majd a kollégám elment ünnepelni a csoportjával. Én pedig hazamentem, mert nekem nincsen csoportom. Ide kellett jönni, hogy veletek ünnepelhessek! – mondta Karikó Katalin, a közönség pedig óriási tapssal fogadta szavait.

- 1972-ben jöttem Szegedre egyetemi előkészítőre, csodálatos volt a város, egyből ide jelentkeztem egyetemre, szerencsére föl is vettek. 1978-ban diplomáztam. A társaimmal együtt ide jártam tanulni, ezekbe az épületekbe – mutatott körbe a Dóm téren a Nobel-díjas kutatóprofesszor. Azt is felidézte, hogy férjével a textilgyár ebédlőjében találkozott egy biológusbulin. Férje a Déri Miksa-iskolába járt, aztán a kábelgyárban dolgozott. Szegeden, a tanácsházán kötöttek házasságot, ebben a városban született a lányuk, aki a tarjáni óvodába járt. Nagyon boldogok voltak Szegeden – emlékezett Karikó Katalin.

- Amikor felvételizni jöttem 1973-ban, elmentem a Hági étterembe, a platánfák alatt megettem egy hideg, tejfeles meggylevest, és megígértem, ha fölvesznek, akkor minden évben visszajövök egy hideg, tejfeles meggylevesért. A férjemmel a Szabadság moziba jártunk a Széchenyi tér sarkán, és a város minden részét bejártuk. Nagy szeretettel emlékezünk vissza, amikor ellátogatunk Szegedre. Ha megnézitek a Szerelmes földrajz című filmet, megtudhatjátok, hogy számomra Kisújszállás és Szeged az a két város, amelyekhez a szívem húz, mert itt történtek életem fontos eseményei. Nagyon szépen köszönöm, hogy eljöttetek, és velem örültök! – szólt az ünneplőkhöz. - Drew Weissman kollégámat biztos, hogy nem fogadta ekkora közönség! Az autóban sem kaptam levegőt, csak néztem jobbra-balra, hogy ennyien eljöttetek és örültök. Majd visszajövök az éremmel is, és megmutatom – fejezte be rövid beszédét Karikó Katalin, majd hozzáfűzte: - Örömömre szolgál az is, hogy 50 éve éppen itt volt Szent-Györgyi Albert, nagyon büszkék vagyunk rá, hogy orvosi Nobel-díjat nyert. Hihetetlen, de én is!

SZTEinfo

Borítókép: Kabrióval vitte a Dugonics térről a Dóm térre Dr. Karikó Katalint, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszorát Prof. Dr. Rovó László rektor. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Korábban írtuk:

 

Szent-Györgyi Albert korábbi dolgozószobáját kapta Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen

 

Dr. Karikó Katalin: Egy kutatónak nem a díj a célja, hanem az, hogy megértsen valamit

 

Kutatókkal és hallgatókkal találkozott Karikó Katalin SZTE-s látogatása során


Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek