Bezár

Hírarchívum

Magyar Tudomány Ünnepe szegedi zárórendezvénye az MTA Szegedi Területi Bizottsága székházában

Az ünnep lezárult, a tudomány 365 napos ünneplése folytatódik – díjakat adtak át a Szegedi Akadémiai Bizottságnál

Az ünnep lezárult, a tudomány 365 napos ünneplése folytatódik – díjakat adtak át a Szegedi Akadémiai Bizottságnál

2023. december 01.
7 perc

A Magyar Tudományos Akadémia által országosan megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe szegedi zárórendezvényét tartották meg az MTA Szegedi Területi Bizottsága székházában. A „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra” mottójú ünnepségen kiosztották a SZAB leköszönő tisztségviselőinek elismeréseit és a tudományos pályázatok díjait. Az esemény plenáris előadását Dr. Enyedy Éva Anna vegyész tartotta a rákellenes hatású fémkomplexek kémiájáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

(Cikkünk rövidesen fotókkal frissül)

Dr. Krisztin Tibor akadémikus, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke 2023 őszének két nagy aktualitásával köszöntötte az esemény közönségét. Kétszáz éve hogy Bolyai János Temesvárról megírta azt a levelét, amelyben édesapját, Bolyai Farkast értesítette egy új, nem-euklidészi geometria megalkotásáról, a jelenben pedig Karikó Katalin Nobel-díja Szegedre irányította a tudományos világ figyelmét, felértékelve a városban működő kutatási központokat, mint a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, az ELI ALPS kutatóintézet és a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ, amelyekben nemzetközileg magas színvonalú kutatásokat végeznek.

A tudomány ünnepének országos megnyitóját idén a Szegedi Tudományegyetemen rendezték, ezt a Szegedi Akadémiai Bizottság mintegy 50 tudománynépszerűsítő programja követte, emlékeztetett Dr. Krisztin Tibor. A sorozat az MTA idei legfontosabb üzenetét, a globalizálódott világ problémáinak tudományos megértését, valamint a tényeken alapuló tudományos gondolkodás módszereinek megismertetését tűzte ki célul. Dr. Krisztin Tibor az évfordulón Bolyai Jánost idézte, aki a problémák megoldásában a vitákat, a jó kérdések felvetését hangsúlyozta: „gazdagok azok, akiknek kérdéseik vannak, s a legszegényebbnél szegényebbek, kiknek csak válaszaik. Ezért mondom én: ne a kérdések nyugtalanságától félj: a megnyugtató válaszoktól! És ne a kérdések bonyolultságától rettegj: az egyszerű válaszoktól!” – mondta Bolyai Jánossal.

Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese az egyetem nevében köszöntötte az akadémiai záróeseményen egybegyűlteket. Sorsszerű, mondta, hogy az Akadémia nagyszabású tudományünnepi megnyitóját Szegeden rendezték, hiszen az SZTE alumnája, az egyetem második Nobel-díjas tudósa, Karikó Katalin munkássága teljes mértékig megtestesíti az Akadémia 2023-as mottóját. Az a több évtizedes munka, amelyet Karikó Katalin egy sokak által reménytelennek és hiábavalónak minősített kutatásba beletett, végül válasz lett a Covid 19 pandémia globális kihívására.

- Ugyanakkor büszkén mondhatjuk, hogy Karikó Katalin az élő bizonyítéka: a Szegedi Tudományegyetemen megvan az az előtudás, struktúra és hálózat, ami lehetővé teszi a tudományos csúcsteljesítményt nyújtó kutatók kinevelését – folytatta Prof. Dr. Széll Márta. Az egyetem 12 karának munkájáról szóvá tette, hogy a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedő teljesítménye és fejlesztései hozzájárultak ahhoz, hogy a világ egyetemeit rangsoroló globális QS listán az SZTE több mint egy évtizede Magyarország legjobb egyeteme, és idén itt nőtt a legnagyobb arányban a felvett hallgatók száma az ország vezető egyetemei közül.

A tudomány nem célja, hanem eszköze a társadalomnak, és végső soron az emberiség életkörülményeinek javítására szolgál. - Mi a Szegedi Tudományegyetemen ezért dolgozunk, az év 365 napján ünnepeljük a tudományt, mégpedig kutatással és a legújabb eredmények oktatásba való felvételével, valamint a betegek lelkiismeretes ellátásával – zárta Prof. Dr. Széll Márta.

Szeged városa nevében Dr. Binszki József várospolitikai alpolgármester köszöntötte az eseményt. Az egyetemnek és kiválósági kutatóközpontjainak köszönhetően Szeged ott van a világ tudományos térképén, kezdte. – Önök, kutatók helyezték oda. A várost és közösségét is érintő globális kihívásokra Szeged is keresi a megoldást, önkormányzata ezért is fűzi szorosabbra kapcsolatait a Szegedi Tudományegyetemmel, ezért építjük Szeged új, 21. századi ipari központját a lézerkutató intézet köré, és ezért veszünk részt a Science Park megépítésében. Gondoskodunk arról, hogy Szeged továbbra is vezető szerepet tölthessen be a régió, Magyarország és a világ tudományos életében – mondta Dr. Binszki József.

Az alpolgármester Széchenyi Istvánt idézve húzta alá, hogy a tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma, ebben pedig, tette hozzá, Szegednek nem lesz szégyenkeznivalója, a város vezetése azon fog dolgozni, hogy Szeged továbbra is hozzájáruljon az ország szellemi gyarapodásához.

A záróünnepségen ezután Dr. Krisztin Tibor a SZAB leköszönő tisztségviselőinek elismeréseit jelentette be, illetve nyújtotta át a jelenlévőknek.

SZAB-elismerésben részesült:

Dudits Dénes, a SZAB alelnökeként 2020-2023 között végzett munkájáért
Görög Márta, a SZAB tudományos titkáraként 2020-2023 között végzett munkájáért
Hetesi Erzsébet, a Gazdaságtudományi Szakbizottság elnökeként végzett munkájáért
Monostori Tamás, a Mezőgazdasági Szakbizottság elnökeként végzett munkájáért
Szakonyi Zsolt, a Gyógyszerésztudományi Szakbizottság elnökeként végzett munkájáért
Tóth Ágota, Kémiai a Szakbizottság elnöke
Berta József Tibor, a Modern Filológiai Munkabizottság elnökeként végzett munkájáért
Csóka Ildikó, a Gyógyszertechnológiai Munkabizottság elnöke
Forster Tamás, a Kardiológiai Munkabizottság elnökeként végzett munkájáért
Földesi Imre, a Laboratóriumi Medicina Munkabizottság elnökeként végzett munkájáért
Hernádi Klára, a Fizikai, Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság elnöke
Honti Viktor, a Genetikai Munkabizottság elnöke
Karancsi Zoltán, a Földtudományi Munkabizottság elnökeként végzett munkájáért
Kemény Lajos, a Dermatológiai Munkabizottság elnökeként végzett munkájáért
Kerepeczki Éva, a Természetvédelmi és Ökológiai Munkabizottság elnöke
Ondrik Zoltán, a Hypertonia és Nephrológiai Munkabizottság elnöke
Pukánszky Béla, a Gyógypedagógiai Munkabizottság, elnöke és társelnöke
Rédei Dóra, a Farmakognóziai Munkabizottság elnökeként végzett munkájáért
Révész László, a Embertani és Régészeti Munkabizottság elnöke
Rosztóczy András, a Hepatogasztroenterológiai Munkabizottság elnöke
Sándor Klára, a Nyelvtudományi Munkabizottság elnöke
Varga Imre, a Gyógypedagógiai Munkabizottság, elnökeként és társelnökeként végzett munkájáért

Az akadémiai ülés plenáris előadását Dr. Enyedy Éva Anna vegyész, az Szegedi Tudományegyetem Molekuláris és Analitikai Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, az MTA-SZTE Lendület Funkcionális fémkompexek kutatócsoport vezetője tartotta a Lendület-csoportnak a rákellenes fémvegyületek kémiája terén elért eredményeiről. Az előadásban ismertetett bioaktív fémkomplex vegyületeket és kisméretű biomolekulákat a daganatos betegségek célzott kemoterápiás kezelésében alkalmazzák. Kemoterápiás gyógyszerként jelenleg is körülbelül 150 gyógyszerhatóanyag van törzskönyvezve, fejlesztésük mégis szükséges; az erre irányuló kutatás a kemoterápiás hatóanyagok szelektivitásának és hatékonyságának növelését vagy megőrzését, valamint a mellékhatások és a kialakuló gyógyszerrezisztencia áthidalását célozzák. Dr. Enyedy Éva Anna előadásában a kutatócsoportja által vizsgált ruténium-, ródium-, gallium-, rézkomplexek, valamint tioszemikarbazonok, 8-hidroxi-kinolinok komplexeinek kutatási eredményeiről beszélt.

Az ünnepségen átadták az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága és „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem tudományos kutatómunkát ösztönző pályázatának díjait. Az idei pályázati felhívásra 36 db pályamunka érkezett. A Szegedi Tudományegyetem, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a díj alapítói támogatásának köszönhetően minden I. II. és III. helyezett és különdíjas pénzjutalomban részesült.

A díjakat és okleveleket Dr. Krisztin Tibor, a SZAB elnöke, Dr. Széll Márta rektorhelyettes, Dr. Binszki József alpolgármester és Dr. Molnár Árpád, az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át.

A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK TERÜLETÉN:

I. díjban részesült: Kocsis Anna
II. díjban részesült: Balla Alexia, Kovács Imre
III. díjban részesült: Traj Péter
Oklevél elismerésben részesült: Adlan Leatitia Gabriella, Koprivanacz Péter, Sámi Márton, Tráser Nándor Zoltán

II. ÉLETTUDOMÁNYOK TERÜLETÉN

I. díjban részesült: Juhász Hajnalka
II. díjban részesült: Dr. Party Petra
III. díjban részesült: Dr. Simon Péter
Oklevél elismerésben részesült: Bordás Kitti, Dr. Falusi Fanni, Jójárt Boldizsár Csaba, Dr. Sáringer Szabolcs

III. TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK TERÜLETÉN:

I. díjban részesült: Varga Benedek
II díjban részesült: Mátó Ágnes Réka, Kocsis Ádám
III. díjban részesült: Csiby Fruzsina
Oklevél elismerésben részesült: Kovács-Jerney Ádám Gábor, Mészáros Mercédesz, Dr. Papp Csaba István, Szabó Palócz Orsolya, Tóth Tibor

IV. BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYOK TERÜLETÉN:

I. díjban részesült: Fazekas Anna
II díjban részesült: Szabó-Gajmer Bernadett
III. díjban részesült: Baré Luca, Tóth Marcell
Oklevél elismerésben részesült: Fekete Kristóf, Lorenzo La Nave, Oláh Szabolcs

KÖZÉPISKOLÁSOK KÖZÖTT

Különdíjban részesült: Balázs Fanni, Keresztúry Zsófia Zsuzsa, Rónai Jázmin, Szeles Ármin
Dicséretben részesült: Dani Regina Jázmin

A SZAB elnöksége elismerő oklevélben részesítette a középiskolás pályázók felkészítő tanárait, megköszönve, hogy munkájukkal segítették tanítványaikat pályázatuk elkészítésében és szorgalmazták annak benyújtását.

Oklevélben részesült:
Fabulya Andrea Erika, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára
Nagy-Czirok Lászlóné, a KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium tanára
Nádháziné Borbola Éva, a Kecskeméti Katona József Gimnázium tanára
Mikulás Rolandné, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium tanára
Prof. Dr. Zupkó István, a Szegedi Tudományegyetem tanára

Az eseményen Varga Benedek, a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kartának V. éves jogász szakos hallgatója előadásban ismertette a pályázatra beküldött kutatási dolgozatát. Címe: Az árdrágító visszaélésekről szóló 1916: IX. TC. dogmatikai elemzése a Budapesti Királyi Törvényszék gyakorlata alapján (1916-1918).

Ezután a középiskolás pályaművek közül az Erasmus ösztöndíjjal éppen külföldön tartózkodó Rónai Jázmin pályamunkájának prezentációval kísért podcastját hallgatta meg a közönség a Covid 19 pandémia alatti álhírek recepciójáról.

Az ünnepség megtekinthető a Szegedi Akadémiai Bizottság Youtube-csatornáján is:


SZTE Info

A borítóképen: A Magyar Tudomány Ünnepe szegedi zárórendezvénye.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek