Bezár

Hírarchívum

Kisbuszok egy nagy ügyért

Kisbuszok egy nagy ügyért

Kisbuszok egy nagy ügyért

2023. november 14.
4 perc

A Tanítsunk Magyarországért! országos program keretében hét elektromos kisbusszal gazdagodott a Szegedi Tudományegyetem. A járművek a mentorálási munkát segítik és hozzájárulnak a mobilitás javításához is a régióban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2023. november 14-én, kedden az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban az Energiaügyi Minisztérium ünnepélyes keretek között adományozott elektromos kisbuszokat a Szegedi Tudományegyetemnek, amelyeket az SZTE Junior Akadémia programjának keretében a diákok és oktatók mobilitásának fejlesztésére használnak majd.

_025_4865

Az SZTE hatodik féléve, 2021. óta az ország egyetemei közül az egyik legnagyobb hallgatói létszámmal vesz részt az országos, Tanítsunk Magyarországért! programban, és ennek során 450 mentor több mint 1200 általános iskolást mentorált a régió kistelepülésein, valamint sok hallgató több féléven keresztül segítette mentoráltjai pályaválasztását és élményszerzését. A program sikerét a gyerekek mellett a szülők és a pedagógusok visszajelzései is igazolják.

_026_4872

Az ünnepélyes átadón, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban az alapítvány képviseletében jelen volt dr. György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos. A szakember délelőtt előadást tartott a programban résztvevő mentoroknak.


Kisbuszok_egy_nagy_ugyert_galeria

Galéria Zentai Péter képeiből

Az átadóünnepségen mondott beszédében kihangsúlyozta, hogy a program és a kisbuszok célja, hogy segítsék a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol eső településeken vagy településrészeken élő általános iskolásokat, valamint az őket oktató mentorokat. A kormánybiztos elmondta, hogy a legtöbb kisbuszt éppen a Szegedi Tudományegyetem kapja, ugyanis ebben a régióban vannak a legnagyobb távolságok a kistelepülések és a vármegyeszékhelyek, nagyobb városok között.

 gyl

–A ma embere természetesnek veszi a mobilitást, hiszen néhány óra repülőúttal el lehet érni Európán túli kontinenseket is, vagy pár kattintással virtuális sétát tehetünk a világ túloldalán. Ez nem volt mindig így, száz éve, a népiskolák megalapításakor még előfordulhatott, hogy egy diáknak napi 10 kilométert kellett gyalogolni ahhoz, hogy iskolába járjon. Ma azt ünnepeljük, hogy a lehetőségeink adottak, hogy az akadályok helyett a céljainkra tudunk koncentrálni. Az egyetemista mentorok a kisbuszokkal könnyebben elérik majd az általános iskolásokat, hogy segítsenek a kisdiákoknak megfogalmazni és elérni céljaikat, kideríteni, miben tehetségesek – mondta el a kormánybiztos.

Az SZTE Junior Akadémia és elődegységei 2006 óta több száz fiatalt támogattak már. Az egyetemi egység emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamokat indított tantermi és online formában. Különböző kommunikációs, önismereti vagy éppen prezentációs technikákkal kapcsolatos workshopokat, fejlesztő tréningeket szervez középiskolásoknak és egyetemistáknak is.

2021-ben kapcsolódtunk be a Tanítsunk Magyarországért! programba, akkor, amikor a pandémia teljesen meghatározta a mindennapjainkat, komoly korlátokat állított elénk. Annak, hogy sikerült felülemelkednünk ezen a globális kihíváson, egyik oka éppen az oktatás és a tudomány. Karikó Katalin Nobel-díjat érő felfedezése nélkül lehet, hogy még ma is maszkban állnánk itt. Ezért gondolom, hogy az ügy, amelyet a kisbuszok segítenek, valóban nagy és fontos. A Szegedi Tudományegyetemen mindent megteszünk, hogy az elődeink és általunk felhalmozott tudást továbbadjuk. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben olyan partnerekkel dolgozhatunk együtt, mint Magyarország Kormánya és a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány – hangsúlyozta Prof. dr. Rovó László, az SZTE rektora.

rl

Dr. Rovó László megköszönte az együttműködést a „Tanítsunk Magyarországért!” Alapítványnak, és kifejezte reményét, hogy a kisbuszok a jövő Szent-Györgyi Albertjeit és Karikó Katalinjait segítő egyetemistákat, mentorokat szállíthatják majd. A mentorálásban résztvevő 18 általános iskolát az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Czina Sándor és Rákóczitelepi Tagintézménye képviselte a rendezvényen.

TM kisiskolások

Az átadó eseményen részt vett a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Dr. Fendler Judit, Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese és Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia elnöke is. A rendezvényen elhangzott, hogy a Tanítsunk Magyarországért! programban ezer mentor mentorál közel négyezer általános iskolást országszerte.

_035_4931


Lévai Ferenc

Nyitókép: 2023. november 14-én, az SZTE JATIK előtt ünnepélyesen átadják a kisbuszokat, amelyeket a Tanítsunk Magyarországért programban használhat majd az SZTE. A szalagot dr. György László kormánybiztos, dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Prof. dr. Rovó László vágta át. Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek