Bezár

Hírarchívum

Börtönlátogatás SZTE ÁJTK HÖK

Az SZTE ÁJTK hallgatói a Szegedi Fegyház és Börtönben jártak

Az SZTE ÁJTK hallgatói a Szegedi Fegyház és Börtönben jártak

2023. március 29.
4 perc

Börtönlátogatást szervezett a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata. A többnyire első és másodévesekből álló, 27 főt számláló csoport tagjai Pusztai Beáta bv. őrnagy segítségével betekintést nyerhettek a büntetés-végrehajtás intézetének működésébe, megismerkedhettek a legfontosabb alapfogalmakkal és választ kaphattak a felmerülő kérdésekre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Fegyház és Börtön – közismertebb nevén Csillagbörtön – 1885-ben épült, akkoriban Európa egyik legkorszerűbb intézete volt. Az elmúlt évtizedekben több ezer elítélt töltötte itt büntetését, köztörvényes és politikai foglyok egyaránt.

 

A Csillagbörtön napjainkban a súlyos bűncselekményt elkövetett fogvatartottak végrehajtóháza, az ország egyik legszigorúbb fegyintézete. A Szegedi Fegyház és Börtön három objektuma országos és vármegyei szakfeladatokat ellátó büntetés-végrehajtási intézet. Országos jellegű büntetés-végrehajtási funkcióként végrehajtja a felnőtt korú férfi elítéltek fegyház és börtönfokozatú szabadságvesztésével és az elzárással összefüggő büntetés-végrehajtási feladatokat. Vármegyei jellegű büntetés-végrehajtási feladatként befogadja a Csongrád-Csanád Vármegyei előzetes letartóztatottakat – vármegyén belül –, illetve a bűnüldöző hatóságokhoz került előállítottakat.

 

2023-ban átlagosan 1300 börtönlakó töltötte eddig a rácsok mögött napjait a Mars téri Csillag börtönben, a Dorozsmai úton az előzetes házban, és Nagyfán a börtönben. Az itt eltöltött hosszú idő alatt az elítéltek neveléséről és őrzésükről 700-an gondoskodnak.

 

– Az elítéltek élete – bármelyik objektumba is kerülnek – előbb-utóbb lelassul és teljesen átalakul, a hiedelmekkel ellentétben azonban nem úgy, ahogyan azt a filmekben látni lehet – kezdte gondolatait a börtönlátogatáson Pusztai Beáta bv. őrnagy, reintegrációs tiszt, aki elmondta, hogy a büntetés-végrehajtás intézeteinek alapvető célja, hogy a fogvatartottak, miután szabadlábra kerülnek jobb emberként, a társadalom hasznos tagjaként kerüljenek vissza a mindennapok körforgásába.

 

Ezért az intézetben dolgozók mindent meg is tesznek, biztosítják számukra az alapellátást, dolgozhatnak és szakmát tanulhatnak. Az elítélteknek emellett lehetőségük van különböző szakkörökön részt venni, sportolhatnak, gyakorolhatják hitüket.


bortonlatogatas_1

 Pusztai Beáta bv. őrnagy előadása.


– A reintegráció, vagyis a fogvatartottak társadalomba történő visszaillesztése munkáltatással, az alap-, közép- és felsőfokú oktatásba való belépés biztosításával, a jóvátételi programokban való részvétellel és a társadalmi felelősségvállalás erősítésével valósul meg. A cél tehát az, hogy az elítéltek újra megtalálják a jó irányt, visszanyerjék reményüket és méltóságukat, ezzel csökkentve a „visszaesés” esélyét. Nem elegendő a fogvatartottakat csak elkülöníteni a társadalom biztonsága érdekében, tenni kell azért, hogy a büntetés letöltését követően minél kevesebben válasszák ismét a börtönbe vezető utat. Ahhoz pedig, hogy egy szabadságvesztésre elítélt személyből jog- és normakövető állampolgár legyen, a büntetés-végrehajtási intézetek dolgozóinak – a reintegrációs tiszteknek, a felügyelőknek, a pszichológusoknak, a pártfogóknak és a börtönlelkészeknek – körültekintő és odaadó munkájára van szükség – mesélte az SZTE ÁJTK hallgatóinak az őrnagy.

 

Pusztai Beáta kiemelte, hogy reintegrációs tisztek kiemelt feladata, hogy ismerjék a hozzájuk tartozó fogvatartott hátterét, életét, mindennapjait és azon dolgoznak, hogy minden segítséget megadjanak ahhoz, hogy az elítélt a későbbiek folyamán visszataláljon a társadalomba.

 

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az előadás után kérdezhettek is, végül pedig az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar két hallgatója megosztotta élményét.

 

– Nekem már volt szerencsém a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata szervezésében részt venni egy börtönlátogatáson, nagyon tetszett és izgalmas volt, ezért döntöttem úgy, hogy újra eljövök – minden alkalommal lehet valami újat tanulni – mesélte Horváth Mátyás, első éves jogászhallgató, akit a büntetőjog foglalkoztat.


bortonlatogatas_2

 A hallgatók megtekinthettek egy zárkát is.


Mátyásnak, Pusztai Beáta bv. őrnagy előadásában a legérdekesebb az volt, amikor az elítéltek mindennapjairól beszélt. Mint mondta, a valóság nagyban eltért attól, amit eddig ő képzelt, vagy hallott.

 

– Én sajnos az előző lehetőségről lecsúsztam, pedig nagyon érdekelt az intézmény működése, most azonban betekintést nyerhettem mindebbe, aminek nagyon örülök – mondta Árvai Eszter, első éves jogászhallgató.

 

Eszternek az intézmény belső kiépítése volt a legérdekesebb, hogy emeletek helyett utcák vannak, illetve a megtekintett zárkák elrendezése is izgalmas látványt nyújtott számára.

 

Az SZTE ÁJTK Hallgatói Önkormányzata igyekszik több ilyen és ehhez hasonló, érdekes élményben részesíteni a jövő jogászait, döntéshozóit. Legutóbb a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Igazságügyi Orvostani Intézetbe kalauzolták el az érdeklődőket, akik részt vehettek egy boncoláson. Ezt megelőzően a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság jóvoltából egy droglabor látogatáson is részt vehettek.


Pósa Tamara


Borítókép: Szegedi Fegyház és Börtön.


Fotó: Kovács-Jerney Ádám, Szegedi Fegyház és Börtön honlapja

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek