Bezár

Hírarchívum

Paratlan_turkologia_konyvadomannyal_bovult_a_Szegdi_Tudomanyegyetem

Páratlan turkológiai adománnyal bővült a Szegedi Tudományegyetem könyvtára

Páratlan turkológiai adománnyal bővült a Szegedi Tudományegyetem könyvtára

2023. március 28.
5 perc

Több mint 1200, nagyrészt 19. századi ritkaságnak számító könyvet adományozott az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárának Altay Mehmet Gökbilgin török üzletember. Az Egyesült Államokban élő vállalkozó, történettudós édesapja gyűjteményét ajánlotta fel, ezzel még exkluzívabbá téve a Szegedi Tudományegyetem könyvtárának Keleti Gyűjteményét. A nagylelkű felajánlást az egyetem vezetése 2023. március 28-án Mecénás-díjjal viszonozta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2023. március 28-án, ünnepélyes keretek között adományozott 1200 török nyelvű könyvritkaságot a Szegedi Tudományegyetemnek Altay Mehmet Gökbilgin. Az amerikai vállalkozó az utóbbi két évtizedben sokat tett annak érdekében, hogy édesapja, Tayyib M. Gökbilgin (1908-1981) emlékét méltó módon ápolja. Tayyib M. Gökbilgin történészként részt vett a Ligeti Lajos orientalista professzor elnöklete alatt 1971 nyarán a szegedi egyetemen megszervezett rangos Állandó Nemzetközi Altajisztikai Konferencián. A török történész magyar kapcsolatai amiatt is fontosak, hogy az 1970-es évektől kezdve meghatározó szerepe volt a magyar és a török tudományos társadalom közötti közvetítésben, valamint segítette a fiatalabb magyar kutatókat. Ezt a feladatot olyan vészterhes időszakban is ellátta, mint az 1956-os év, amikor többen próbáltak a segítségével kijutni Magyarországról Törökországba.


Altay_Mehmet_Gokbilgin_kituntetesere_es_konyvadomanya_unnepelyes_atadasara_galeria
Kovács-Jerney Ádám fotói a könyvekről és az ünnepségről, a képre kattintva megtekinthetők


Az eseményen az adományozó mellett részt vett az SZTE vezetése, a magyarországi török diplomáciai és kulturális missziók vezetői, valamint a sajtó képviselői.

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mindig nagy öröm a Mecénás Díj adományozása, különösen akkor, ha ezt külföldi személyiség kapja, hiszen ez is jól mutatja, hogy a Szegedi Tudományegyetem kiterjedt nemzetközi kapcsolatai jelen vannak az oktatói és kutatói munkában. Különösen igaz ez az SZTE török kapcsolataira, legyen szó az intézmények közötti együttműködésről vagy az oktatók személyes barátságairól.

Prof. Dr. Rovó László

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Az Erasmus program keretében 69 török egyetemmel 118 együttműködési megállapodásunk van. A programban egyetemünk mind a 12 kara részt vesz, így török kapcsolataink számos tudományterületre kiterjednek. A 2022/2023-as tanévben több mint 40 török hallgató tanult nálunk részképzésben, nagy részük a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon. És nemcsak hallgatóink, hanem oktatóink körében is elismertek a török partnerintézmények. A török hallgatók körében a teljes idejű képzéseink is igen népszerűek: a különböző ösztöndíjakkal és programokkal mintegy 100 török diák vesz részt jelenleg is képzéseinken. Körükben a legnépszerűbbek a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar doktori iskolái, valamint az orvosi képzésünk – mondta a rektor.

– A személyes jó kapcsolat az egyetem oktatóival, Róna-Tas Andrással, Ivanics Máriával, Papp Sándorral és a fiatalabb nemzedékekkel azt eredményezte, hogy Altay Mehmet Gökbilgin az isztambuli könyvgyűjteményt olyan helyre adományozza, ahol biztosítva van jövőbeni széles körű használata. A könyveken keresztül a szegedi egyetemi könyvtár Keleti Gyűjteménye, különösen az oszmán történeti kutatások tekintetében kiváló tudományos bázissal gazdagodott – világított rá az adomány jelentőségére Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.


Özkan Duman, a Török Köztársaság budapesti nagykövetségének első titkára ki emelte, tudja, hogy a Szegedi Tudományegyetem Altajisztika Tanszéke fontos feladatra vállalkozik, ezért köszönetét fejezte ki az egyetem vezetőinek és a tanszék oktatóinak – majd hozzátette, Tayyib M. Gökbilgin professzor gazdag könyvtára sok diákot és szakembert szolgálva a legmegfelelőbb helyen fog tovább élni Magyarországon, és nagyban hozzájárul majd a török-magyar kapcsolatokhoz.

Özkan Duman

Özkan Duman hangsúlyozta, hogy a török-magyar kapcsolatokat fejlesztik a tudományos együttműködések, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem Mecénás-díját Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adta át Altay Mehmet Gökbilginnek.

SZTE Mecénás-díj

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Megtisztelő, hogy egy ilyen szép ünnepség keretében mondhatok beszédet, édesapám emléke előtt tisztelegve éppen azon az egyetemen, ahol 1971 augusztusában maga is előadást tartott a 14. Állandó Nemzetközi Altajisztika Konferencián. Ezen az 52 évvel ezelőtti eseményen a Kőrösi Csoma Társaság tiszteletbeli tagjává választották, ami jól mutatja, milyen mély emberi és szakmai kapcsolatot alakított ki a magyar kutatókkal, oktatókkal és művészekkel, újságírókkal. Ezek a kapcsolatok sokat segítettek a magyar-török együttműködések kiszélesítésében, fejlesztésében. Örömömre szolgál, hogy apám nevében felajánlhatom ezeket a könyveket a magyar-török kapcsolatok és közös kutatások fejlesztésére a Szegedi Tudományegyetem számára – mondta a díj átvétele után elérzékenyülve Altay Mehmet Gökbilgin.

Altay Mehmet Gökbilgin

Édesapja munkásságát méltatta az SZTE Mecénás-díj átvétele után Altay Mehmet Gökbilgin, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– A Szegedi Tudományegyetem Magyarország vezető egyetemeként, egy valóban 21. századi könyvtárépületben, szakértő munkatársai segítségével világszínvonalú szolgáltatások keretében biztosítja a művekhez való hozzáférést. Minden ilyen jellegű könyvadományt különleges módon kezelünk, hogy olvasóink abban a szellemben vehessék le ezeket a dokumentumokat a polcról, mintha az adott tudós dolgozószobájában lennének. A magyarság és a törökség kapcsolatai a 21. században reneszánszukat élik. Magyar és török kutatók, egyetemi hallgatók egyre nagyobb számban végeznek tudományos munkát, oktatnak és tanulnak egymás egyetemein – emelte ki Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár igazgatója.

Altay Mehmet Gögbilgin édesapja könyvtárának Szegedre adományozásával igazi kulturális kincset adott át a Szegedi Tudományegyetemnek, amely segíteni fogja a szegedi turkológia, oszmanisztika és török-magyar kapcsolatok további fejlődését.

Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár Keleti Gyűjteménye olyan jelentős kutatók könyvtárát fogadja magába, mint Németh Gyula, Ligeti Lajos, Sinor Dénes, Vásáry István és Róna-Tas András. Tayyib M. Gökbilgin elsősorban az Oszmán Birodalom történetével foglalkozott, mégpedig annak teljes időszakával. Ennek megfelelően gyűjtötte a forrásértékű munkákat, amelyek önmagukban is nagy piaci értékkel bírnak; egyben pedig a több mint 1200 tétel egy tudós hagyatékaként még nagyobb értéket képvisel. Az adomány tovább emeli a világviszonylatban eddig is egyedülálló Keleti Gyűjtemény rangját. A gyűjtemény munkáinak nagy része hamarosan digitálisan is elérhető lesz majd.

SZTE turkolóiai könyvadomány, Dr. Gyenge Zoltán

Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja is érdeklődve tanulmányozta az adomány ünnepségen kiállított darabjait, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az esemény könyvbemutatóval zárult, amelyen többek között Tayyib M. Gökbilgin magyar vonatkozású tanulmányainak új, magyar fordításban megjelenő kiadványát ismertették a szakértők.

SZTE turkológiai könyvadomány

Lévai Ferenc

Nyitókép: Altay Mehmet Gökbilgin átveszi az SZTE Mecénás-díjat Prof. Dr. Rovó Lászlótól 2023.03.28-án, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek