Bezár

Hírarchívum

SZTE_nyito_PetofiRock

Paál István rendező előtt tiszteleg az SZTE a Petőfi-rock bemutatójának 50. évfordulóján

Paál István rendező előtt tiszteleg az SZTE a Petőfi-rock bemutatójának 50. évfordulóján

2023. március 14.
3 perc

A Petőfi emlékévhez egész napos programmal kapcsolódik Paál-Petőfi Platform címmel március 15-én a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Egyetemi Színház. A tragikusan elhunyt Paál Istvánra, az egyetemi színház ikonikus rendezőjére emlékeznek emléktábla avatással, monográfia bemutatóval, kiállítással, és az 50 éves Petőfi-rock felidézésével. Ezen a napon nyílik meg a VI. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Országgyűlés 2020 decemberében határozatban döntött arról, hogy a 2022–2023-as évet Petőfi Sándor Emlékévvé nyilvánítja a költő születésének (1823. január 1.) kétszázadik évfordulója alkalmából. Az ünnepségsorozathoz számos fővárosi, vidéki, sőt határon túli intézmény, szervezet csatlakozott/csatlakozik, így a Szegedi Tudományegyetem is.

Az SZTE, a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület és az idén húsz éves fönnállását ünneplő Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) 2023. március 15-18. között rendezi meg a VI. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót (SZESZT), amely a magyar felsőoktatási intézmények hallgatóiból szerveződött alternatív színházi társulatok reprezentatív seregszemléje. A SZESZT nyitónapját, március 15-ét négyes jubileum teszi rendkívüli dátummá: egyrészt az idén ünnepli Magyarország Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, másrészt 2023. március 15-én emlékezünk meg a 175. évvel korábban kitört 1848-as magyar forradalomról. Továbbá ezen a napon lesz ötven éve, hogy a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad Petőfi napja – nosztalgikus rekviem című előadásával (amely később Petőfi-rock néven vált legendává) megnyerte a Magyar Televízió által meghirdetett és közvetített, Szóljatok, szép szavak Petőfi Sándorról! elnevezésű országos irodalmi színpadi vetélkedőt. A negyedszázaddal azelőtt történt fájdalmas eseményt is illendő fölidéznünk a találkozó nyitányán: 1998. február 16-án hunyt el Paál István, Jászai Mari-díjas színházi rendező, aki Szegeden született, itt végezte tanulmányait, és 1965-től több mint egy évtizeden át volt a Szegedi Egyetemi Színpad vezetője és emblematikus előadásainak létrehozója. Szuggesztív művészi világa, karizmatikus személyisége, későbbi, immár professzionális színtársulatoknál fölívelő karrierje a hazai színháztörténet megkerülhetetlen jelentőségű alkotójává tette.

A hatodik SZESZT kezdőnapja ezért „Petőfi napja” elnevezéssel a Szegedi Egyetemi Színpad, az azonos című egykori előadás és Paál István emléke előtt tiszteleg.

A részletes programot sajtótájékoztatón ismertették március 10-én.

SZTE_Petofirock_sajtotajekoztato

Árkosi Árpád, Jászai-díjas rendező, a Szegedi Egyetemi Színház egykori tagja és Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője.

Emléktáblát avatnak 14 órakor Paál István szegedi lakóhelyének, a Gyertyámos (egykori Ságvári) utca 6. szám alatti épület homlokzati falán. 17 órakor megnyílik az SZTE BTK Egyetem utcai épületében „A Paál István avantgárd színháza Szegeden” című, a valahai együttes és vezetője munkásságáról fönnmaradt fényképeket, újságcikkeket, dokumentumokat és tárgyi rekvizitumokat fölvonultató kiállítás, amelynek tervezője és kivitelezője Perovics Zoltán. A kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet támogatásával és közreműködésével jött létre.

Kerekasztal beszélgetésen mutatják be 15 órától a Radnóti Kávézóban Nánay István: „Paál István amatőrszínházi korszaka” című kismonográfiáját.

Március 15-én, 18 órától mutatják be a Petőfi-rock átértelmezett előadását az egykori premier helyszínén, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Auditórium Maximumában, az együttes még élő tagjainak részvételével, Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas rendező - szintén hajdani csapattag - irányításával. Székesfehérvári Vörösmarty Színház bemutatja Paál István-Vági László Petőfi Rock című rockoperáját, amely a Szegedi Egyetemi Színpad 1973-as Petőfi Napja előadás zenéjének felhasználásával készült. Rendező: Lőrincz Zsuzsa. Az esten a Petőfi-rockban elhangzott megzenésített verseket Vági László és a Paál István Emlékzenekar adja elő. Közreműködnek a Resti Kornél együttes zenészei. Zárásul a Naked SZESZ tart zenés tisztelgést a Szegedi Egyetemi Színpad előtt.

A VI. SZESZT további három napján az egyetemi színjátszó csoportok előadásait tekintheti meg a közönség.

SZTEinfo

Fotó: Zentai Péter

Borítókép: Árkosi Árpád, Jászai-díjas rendező, a Szegedi Egyetemi Színház egykori tagja és Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek