Bezár

Hírarchívum

FAO SZTE

Az egészséges és biztonságos élelmiszer-ellátás mellett tette le a voksát az SZTE

Az egészséges és biztonságos élelmiszer-ellátás mellett tette le a voksát az SZTE

2023. március 14.
3 perc

Megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerre, tudatosabb fogyasztásra és környezettudatosabb életmódra lenne szükség ahhoz, hogy a világ idővel egészségesebb és élhetőbb hely legyen – többek között erről is szó esett az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) legutóbbi eseményén, amelyen a Szegedi Tudományegyetem képviseletében Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese és Prof. Dr. Bánáti Diána, rektori megbízott, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának tudományos dékánhelyettese is részt vett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvényre Prof. Dr. Bánáti Diánát, mint rektori megbízottat és az SZTE MK tudományos dékánhelyettesét a Rektori Hivatalból online kapcsolták be, hogy röviden összefoglalja a Szegedi Tudományegyetem működését. Azon belül ismertette a tizenkét kar meglévő képzései és kutatásai közül azokat, amelyek a FAO céljainak elérését szolgálhatják a közeljövőben.

 FAO SZTE

Az SZTE vezetői a FAO eseményén.


– A Szegedi Tudományegyetemet az a megtiszteltetés érte, hogy részt vehetett az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, azaz az ENSZ szakosított szervezetének eseményén, ahol bemutatták a szervezet legújabb kiadványát. A FAO fő feladata az élelmezés-biztonság megteremtése a világ lehető legtöbb pontján. Ehhez kapcsolódóan kiemelt célja az éhezés megszüntetése és a nem megfelelő táplálkozáson való változtatás, a mezőgazdaság hatékonyságának és fenntarthatóságának növelése, az erdőgazdálkodás és a halászat népszerűsítése, a szegénység csökkentése szerte a világban, a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátó rendszerek innovációja, illetve a stabil megélhetés biztosítása a válságok idején. Ezen célok megvalósítását segíti a FAO, melynek székhelye Rómában található, munkáját több regionális, alregionális, valamint nemzeti iroda és számtalan kisebb képviselet támogatja és valósítja meg. Ezek közül az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda 2007 óta Budapesten működik, illetve egy globális, közös szolgáltató központnak is a főváros ad otthont. Az ENSZ néhány éve elhatározta, hogy az említett célok közül az éhezést és a helytelen táplálkozást fogja majd legelőször kiszorítani, ennek meghatározott időpontja akkor 2030 lett, ám az elmúlt évek viszontagságai mindezt nem tették lehetővé – osztotta meg Prof. Dr. Bánáti Diána, rektori megbízott, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar tudományos dékánhelyettese.


FAO SZTE


Panelbeszélgetések is színesítették az eseményt.

Ismertette, az elmúlt években úgy az éhezésre, mint a helytelen táplálkozásra, elhízásra vonatkozó statisztikák is romlottak, nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is. Példaként a hat és kilenc év közöttieket említette, akiknek 27%-a túlsúlyos Európában és Közép-Ázsiában is. Ez az utolsó, 2015 és 2017 között készült felmérés adata.

 FAO SZTE

A közönséget az SZTE hallgatói alkották.

– A világ számos területén gondot okoz az élelmiszer-ellátás biztosítása, ráadásul a felmerülő, különböző környezeti és társadalmi tényezők is nehezítik a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerek biztosítását. Szerencsére azért a legtöbben, a legtöbb esetben még mindig elengedő mennyiségű táplálékhoz jutnak, ezek azonban sokszor egészségtelenek. Ennek okán a táplálkozással összefüggő megbetegedések ugyancsak szerte a világban rohamosan nőnek. Ezek az úgynevezett civilizációs betegségek, ilyenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a szorongás, a depresszió, a kettes típusú cukorbetegség, illetve a tumoros megbetegedések. Mi azt gondolom egyelőre a szerencsésebb kategóriába tartozunk, egyrészt azért, mert a világ azon felén élünk, ahol jól működik az élelmiszer-ellátó rendszer, másrészt azért, mert Magyarország rendelkezik megfelelő tudással, ismerettel és eszközzel ahhoz, hogy javítani tudjon az említett, negatív tendenciát mutató statisztikákon – emelte ki a szakértő.

Prof. Dr. Bánáti Diána, a FAO által szervezett eseményen hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő tudással ruházza fel az adott területekre vonatkozóan jelenlegi és jövőbeli hallgatóit és kutatóit, illetve azokat a nemzetközi szervezeteket, akik jobbá, egészségesebbé és egyúttal szebbé szeretnék tenni a Földet.

A találkozón, melyen az egyetem virtuálisan vett részt, panelbeszélgetéseket is tartottak és egy rövid kisfilmet is levetítettek.

Pósa Tamara

Borítókép: pixabay.com

Fotó: Mátyás Dénes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek