Bezár

Hírarchívum

IMG_3550-001

Az SZTE a 94. Ünnepi Könyvhéten: a kreatív írás és a műfordítás szépségeitől az olvasás gyönyörűségéig

Az SZTE a 94. Ünnepi Könyvhéten: a kreatív írás és a műfordítás szépségeitől az olvasás gyönyörűségéig

2023. június 01.
12 perc

Az SZTE öregdiák szerzői, műfordítói és olvasásnépszerűsítő bloggerei kapnak főszerepet a 94. Ünnepi Könyvhét egyetemi rendezvényein. A Szegedi Tudományegyetem 2023. június 5. és 15. között kéttucatnyi könyves beszélgetésre várja az olvasókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Tizenöt helyszínen mintegy száz rendezvénnyel, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, kiállításokkal, harmincegy könyvkiadó és több folyóirat programjaival várják az érdeklődőket a 94. Ünnepi Könyvhéten és a 22. Gyermekkönyvnapokon Szegeden - mondta Sikaláné Sánta Ildikó, a helyi rendezvényeket több mint tizenöt éve szervező Somogyi-könyvtár igazgatója, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.

A 94. Ünnepi Könyvhetet június 8-án, csütörtökön 16:30-kor Nagy Bandó András író, előadóművész, humorista, Szeged Megyei Jogú Város 2023-as Pro Urbe díjasa nyitja meg. A részletes program ide kattintva elérhető.

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 94. Ünnepi Könyvhét szegedi program-sorozatát könyves beszélgetésekkel színesíti a Szegedi Tudományegyetem. A hagyományokat követve mutatkoznak be a kutatómunka monográfiákba foglalt eredményei és a tudós szerzők. Szó esik Platónról és a modernizáció sötét oldaláról, a régmúlt és a távoli jövő problémáiról. Időszerű kérdéseket vitatnak meg a történettudomány, a szociológia, a pedagógia kutatói. A tárgyalt témák horizontja Szegedtől kezdve Magyarországon át Kínáig tart.

 Unnepi_Konyvhet_2

Könyves beszélgetések olvasásnépszerűsítő SZTE-s blogerekkel. Részletek a Facebook eseményben.

Heti könyvajánlókat ajándékoz az olvasóknak a Szegedi Tudományegyetem honlapja az utóbbi fél évben. Az SZTE Alma Mater Iroda olvasásnépszerűsítő bloggerei újabb és újabb elsőkönyves szerzőket és íróvá, költővé lett öregdiákokat fedeznek fel, mutatnak be az SZTE hírportál látogatóinak. Most a kérdezőkkel moderátorként, illetve a mesekönyvek, vers- és novellás kötetek, az ifjúsági regények alkotóival személyesen is megismerkedhetnek az olvasók.

Reflektorfénybe kerülnek a háttérmunkások, a műfordítók, akik népszerű angol és amerikai szerzőket segítenek eljutni a magyar olvasókhoz. A 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok szegedi programjai változatosságához hozzájárulnak az Eötvös és a Tömörkény gimnázium egyetemi ihletésű rendhagyó tanórái.

 

94._Unnepi_Konyvhet_sajtotajekoztato_galeria
Képgaléria a könyvheti sajtótájékoztatóról. Fotó: Bobkó Anna


A szegedi Dugonics téri könyvsátrakhoz 2023. június 2-án délután kitelepül az SZTE Klebelsberg Könyvtár. Az egyetemi bibliotéka standján ingyenes vagy letöltésre ajánlott egyetemi kiadványok, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság magazinjai, az egyetemi kiadói műhelyek termékei hívják fel a figyelmet az olvasás gyönyörűségére.

DSC_0647

Az SZTE az utcára viszi a tudományt

Az idei könyvünnep egyetemi programjaira örömmel várják az érdeklődőket, az olvasókat a szerzők, a műfordítók, a szerkesztők, a kiadványok születése körül bábáskodó szakemberek és a moderátorok – egyetemi oktatók és kutatók, doktoranduszok és hallgatók. Az SZTE főépülete előtti tér, az SZTE Klebelsberg Könyvtár, az MTA SZAB székház, az SZTE BTK épületének Radnóti Cafe-ja, továbbá a ZUG Színházi és Összművészeti Tetthely ad otthont az SZTE könyvheti programjainak. A 94. Ünnepi Könyvhét szegedi programfüzetében és weboldalán, valamint a Szegedi Tudományegyetem médiafelületein ott a programkínálat, melynek mottója változatlan: „Az SZTE utcára viszi a tudományt”.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár könyheti programjai ide kattintva megtekinthetőek.




 

94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében

a Szegedi Tudományegyetem aktivitásai

2023. június 5. és 2023. június 15. között,

az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szervezésében

 

2023. június 5. (hétfő)

13:20

Dr. Horváth Levente Kína és Eurázsia szakértő, az SZTE Konfuciusz Intézete után a szegedi Eötvös gimnáziumban mutatja be A kínai geopolitikai gondolkodás – „Egy övezet, egy út” kínai szemszögből című kötetét Lévai Ferenc újságíró (SZTE NKI) kérdéseire válaszolva.

18:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Dr. Annus Irén és Dr. habil. Kérchy Anna, a két szerkesztő (SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, oktatók) bemutatja – a szerzők közreműködésével – a TNT E-books újonnan indított könyvsorozatának első kötetét, a So far So Good. Írások Barát Erzsébet köszöntésére című kiadványt.

 

 

2023. június 6. (kedd)

16:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Újvidéki emlékképek (Fórum Könyvkiadó, 2022) címmel Petneki Katalin (SZTE BTK Germanisztikai Intézet Német Nyelvészeti Tanszék, nyugdíjas egyetemi docens) édesanyja hagyatékát dolgozta fel. Az 1941-1946 közötti újvidéki oktatást, a kulturális életet és hétköznapokat árnyaló iratokat feldolgozó kiadványról a szerzővel Pihuruk Judit (SZTE BTK Történeti Intézet, Történeti Segédtudományok Tanszék, nyugalmazott egyetemi docens) beszélget.

További információ: https://www.szovetirodalom.com/2023/03/29/czini-zoltan-levelek-ujvidekrol-a-masodik-vilaghaboru-idejebol/?fbclid=IwAR2PInDA9F-VJSiAKOrfMraF-0NrIxc_IEi_Spq3o65t2zZ5Qxu0u6J8QRU

 

18:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Tóth I. János (SZTE, BTK Filozófia Tanszék, habilitált docens) a Demográfiai tél. A modernizáció sötét oldala (Gondolat Kiadó, Budapest, 2021), valamint az Ökologikus társadalom fenntartható népességgel (Gondolat Kiadó, Budapest, 2022) című kötetéről Mike Sándorral (SZTE BTK, történelem és etika tanár szakos hallgató) és Weiner Dominikkal (SZTE, BTK történelem és etika tanár szakos hallgató) beszélget.

További információ: https://gondolatkiado.hu/ebook/demografiai-tel-a-modernizacio-sotet-oldala/

https://www.libri.hu/konyv/toth_i_janos.okologikus-tarsadalom-fenntarthato-nepesseggel.html

 

 

2023. június 7. (szerda)

16:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Reke Balázs (SZTE BTK Klasszika-filológia BA, Vizuális Kultúratudomány/Filmkultúra MA végzett hallgató) Túl közel című prózájáról (Napkút Kiadó) beszélget Lázárné Csernus Anikóval (SZTE NKI Alma Mater).

Interjú: https://sztealmamater.blog.hu/2023/03/23/_az_emlekezet_egyszerre_lehet_keseredes_es_alapos_szuro_is_interju_reke_balazzsal

Információ: https://www.libri.hu/konyv/balazs_reke.tul-kozel.html

 

18:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

A Balatonnál játszódó Ervin és az őrtündérek (DAS könyvek) és a Frida és Gubanc Budapesten (HVG könyvek) című könyvéről úgy mesél Trogmayer Éva (SZTE BTK alumna), hogy – a Borbola Lilla újságíró (SZTE Junior Akadémia) kérdéseire adott válaszaiból – még az is kiderülhet, hogy a szökevény kanári és a csibész veréb legközelebb miért éppen Szegedet mutatja be, madártávlatból.

Információ: https://www.libri.hu/konyv/trogmayer_eva.ervin-es-az-ortunderek.html

https://www.libri.hu/konyv/trogmayer_eva.frida-es-gubanc-budapesten.html

 

 

2023. június 8. (csütörtök)

14:00 – Szeged, Boldogasszony sgt. 6. (SZTE JGYPK Tanácsterem)

Az óvoda-iskola átmenet kérdései. A Módszertani Közlemények SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola által szerkesztett különszámának bemutatója.

 

17:45 – Dugonics tér, nagyszínpad

Lázárné Csernus Anikó, az SZTE NKI Alma Mater munkatársa, aki a szervezet Facebook oldalán heti rendszerességgel ír recenziókat, illetve a Molybuborék Könyvklub társalapítója. A könyvmoly Czibolya Marietta szintén ugyanezen könyvklub vezetője, aki olvasásnépszerűsítő tevékenységét Instagramon és személyesen végzi. Bognár Edmond, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar magyar szakos hallgatója saját YouTube oldalán osztja meg gondolatait olvasmányairól. Kovács Annabella, az SZTE ÁJTK volt hallgatója száraz paragrafusok helyett receptekkel foglalkozik – szakácskönyvekről blogol. Mindannyian a szegedi NIOK közösség oszlopos tagjai. „Falják” a könyveket, lefotózzák, videókat készítenek és írnak is olvasmányélményeikről – az SZTE olvasásnépszerűsítőivel Bobkó Anna újságíró (SZTE NKI) beszélget.


 

2023. június 9. (péntek)

16:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Kontra Ferenc Babérkoszorú- és József Attila-díjas írót, a szegedi JATE egykori hallgatóját A fiú című novelláskötetéről (L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2023) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdezi.

Interjú: https://u-szeged.hu/sztehirek/2022-junius/letezes-termeszetes

 

18:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud. Min.

Az utolsó rózsához címmel (a Pesti Kalligram Kft. gondozásában) jelent meg Géczi János költő, művelődéstörténész, képzőművész (a szegedi JATE TTK biológia szak egykori hallgatója) legújabb verskötete. A könyvekről, költeményekről a szerzővel Annus Gábor (SZTE JGYPK volt hallgató, tiszataj.hu művészeti szerkesztő) beszélget.

 

18:00 – SZTE BTK Radnóti Cafe

A költő, blogger, közösségszervező Veszprémi Szilveszterrel (SZTE BTK magyar BA, és alkalmazott irodalomtudomány MA-n végzett hallgató) Helyek, ahol rám öröm vár (Prae Kiadó) című művéről Lázárné Csernus Anikó (SZTE NKI Alma Mater) beszélget.

Interjú: https://sztealmamater.blog.hu/2022/10/28/_legyen_egy_tiszta_lapom_a_masfele_idegensegeimmel_interju_az_elso_kotetes_veszpremi_szilveszterrel)

Információ: https://www.egymelegsracolvas.hu/bemutatkozas_2725/

 

2023. június 10. (szombat)

18:00 – ZUG Színházi és Összművészeti Tetthely (Szeged, Gyertyámos u. 4.)

Több mint „felolvasóest”, azaz: Benkő Imola Orsolya (SZTE BTK magyar-színháztudomány szak; az SZTE Színház- és Drámatudomány OT szak oktatója) írói indulásáról és készülő munkairól mesél Újszászi Ilona (SZTE NKI) újságíró kérdéseire válaszolva. A kérdés-feleletet a Homo Ludens Project művészei – Csurgóné Benkő Zsuzsa, Nahóczki Viktor és Szilágyi Szabolcs – felolvasással, videó- és zenei improvizációval színesítik.

Információ: https://www.kulter.hu/author/benkoimolaorsolya/

https://www.helikon.ro/bejegyzesek/a-szivhangom-megszokott-versek?fbclid=IwAR1cbz2QimgvrGpjRQ6vjfbA67-SrEvTjhnX8Bq0oh244XSwFqrbnCzisiA

 

2023. június 11. (vasárnap)

17:00 – SZAB-székház, 110. terem

Szovjet típusú rendszerek új megvilágításban: Kalmár Melinda, PhD (SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék, tudományos főmunkatárs) Korporatív, szovjet, hibrid című könyvének bemutatóján a beszélgetőtárs: Baráth Katalin (SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék).

 

2023. június 12. (hétfő)

16:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

„Kis Bácskából süvít a szél…” összeomlás, hatalomátvétel, kisebbségpolitika a Délvidéken 1918–1947 (Kronosz Kiadó, Pécs, 2023) című kötet bemutatóján a szerzővel, Prof. Dr. A. Sajti Enikővel (SZTE BTK, professzor emerita) Dr. habil. Vukman Péter László (SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék, egyetemi docens) és Dr. habil. Pihurik Judit (SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék, nyugalmazott egyetemi docens) beszélget.

Információ: https://www.libri.hu/konyv/a_sajti_eniko.kis-bacskabol-suvit-a-szel.html

 

16:00 – SZAB-székház, 110. terem

Fejezetek a 20. század történetéből - a Jelenkortörténeti Tanszék munkatársainak új könyvei című program. A szerzők közül például Tomka Béla (SZTE BTK tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora) a Globalizáció Kelet-Közép-Európában a második világháború után: narratívák és ellennarratívák című kötetéről beszél. Tamás Ágnes (PhD, egyetemi docens): A magyar parlament karikatúrákon 1867–1989 címmel; Bencsik Péter (PhD, egyetemi docens): Border Regimes in Twentieth Century Europe címmel; Baráth Katalin (PhD, egyetemi tanársegéd): A történetírás terhe: A magyar historiográfia rendhagyó története címmel jelentetett meg monográfiát. A könyvbemutató-sorozat moderátora: Baráth Katalin (SZTE BTK, Jelenkortörténeti Tanszék).

 

Sajnálatos módon ELMARAD az alábbi, Lábjegyzetek Platónhoz sorozatba tartozó program:

18:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Laczkó Sándor és Daróczi Enikő (szerkesztők) új kiadványa a Lábjegyzetek Platónhoz: A felelősség (Magyar Filozófiai Társaság – Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány, Szeged, 2023) című mű. A felelősség morális diskurzusaink egyik legalapvetőbb fogalma, amely elsősorban, mint erkölcsi szolidaritás, lelkiismereti aktus, vagy jogi kötelezettség értendő, s arra utal, hogy számot kell adnunk cselekedeteinkről, kötelezettséget kell vállalnunk közösségeinkért, illetve szembe kell néznünk tetteink következményeivel. A tanulmánykötetben szereplő 30 írás a legkülönfélébb nézőpontból teszi reflexió tárgyává a felelősséget. A könyv bemutatóján Dr. Laczkó Sándor (SZTE Klebelsberg Könyvtár, osztályvezető), a kötet szerkesztője beszélget a kiadvány szegedi szerzőivel.

Információ: https://www.facebook.com/labjegyzetekplatonhoz/

 

 

2023. június 13. (kedd)

11:30 - 12:15

Nagy Gergely, az SZTE angol-ógörög szakos egykori hallgatója a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 10./A angol tagozatos osztályában legújabb fordítását, Daniel Handler: Hát ezért szakítottunk (Kolibri Gyermekkönyvkiadó) című ifjúsági regényét ajánlja a műfordítás titkai iránt is érdeklődő diákok figyelmébe.

 

16:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

A Szécsi Gábor – Tóth I. János szerkesztésében megjelent Társadalom a világjárvány hálójában (Gondolat Kiadó, Budapest, 2023.) című tanulmánykötet a Covid19-világjárvány társadalmi, kulturális hatásainak alkalmazott filozófiai vizsgálatára vállalkozik. A kiadvány szerzői döntően a szaktudományok eredményeit és a filozófiai megfontolásokat kombinálva elemzik a pandémia következményeit. A tanulmánykötetről Dr. Tóth I. János szerkesztő (SZTE BTK Filozófiai Tanszék, egyetemi docens) beszélget Prof. Dr. Szabó Tiborral (SZTE JGYPK, ny. egyetemi tanár) és a kötet szegedi szerzőivel.

Információ: https://www.libri.hu/konyv/szecsi_gabor.tarsadalom-a-vilagjarvany-halojaban.html

 

16:00 – Radnóti Cafe, SZTE BTK

A Fidele Signaculum: Írások Szőnyi György Endre tiszteletére című kötetet a szerkesztők – Kiss Attila, Matuska Ágnes és Péter Róbert (SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Angol Tanszék) – ajánlják az olvasók figyelmébe, az ünnepelt részvételével.

 

18:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Nagy Gergely (az SZTE angol-ógörög szakos egykori hallgatója, aki 17 éven át oktatott az SZTE BTK Angol Tanszéken) Rowling krimijeit ültette át magyarra, mégis legújabb fordítását, Daniel Handler: Hát ezért szakítottunk (Kolibri Gyermekkönyvkiadó) című ifjúsági regényéről beszélget Újszászi Ilona újságíróval (SZTE NKI).

Információ: https://www.libri.hu/konyv/daniel_handler.hat-ezert-szakitottunk.html

https://moly.hu/alkotok/nagy-gergely-4

Interjú:

https://adt.arcanum.com/hu/view/Delmagyarorszag_2015_02/?query=Nagy Gergely Újszászi Ilona&pg=193&layout=s

https://sztealmamater.blog.hu/2021/07/05/_ne_csak_a_tortenetek_legyenek_erdekesek_hanem_az_is_ahogyan_elmondjuk_oket_interju_nagy_gergellyel

 

 

2023. június 14. (szerda)

16:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

A műfordítás színe és visszája, avagy mennyivel tud többet egy műfordító, mint a DeepL vagy a Google Translate? Ez is kiderül Dudik Éva (JATE angol-szociológia szakon diplomázott) és Illés Róbert (JGYTFK angol-magyar, az SZTE magyar szakján diplomázott), a két szegedi műfordító válaszaiból. Dudik Éva – többek között – Sally Rooney: Baráti beszélgetések / Normális emberek / Hová lettél szép világ?; Emma Donoghue: Menedék / Hívnak a csillagok / A rokon; Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt fordítója, s ő ültette át magyarra az Így neveld a sárkányodat című könyvsorozatot is. Illés Róbert egyik fordítói bravúrja a James Ellroy: Fehér Jazz című műve, s legutóbbi alkotása Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című regényének magyar változata. A műfordítókkal Szörényi Emília (SZTE NKI) beszélget.

Információ: https://moly.hu/konyvek/sally-rooney-normalis-emberek

https://www.libri.hu/szerzok/emma_donoghue.html

https://bookline.hu/szerzo/celeste-ng/12847490?page=1;

https://www.libri.hu/konyv/robert_louis_stevenson_156510.dr-jekyll-es-mr-hyde-kulonos-esete--5.html?fbclid=IwAR2mvIZEryaQbQ5EeT0wKtPBnmAkSgPH5vixHE_UelPmQkgmRYFNuPyD6h0

https://moly.hu/konyvek/james-ellroy-feher-jazz

 

2023. június 15. (csütörtök)

16:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Löffler Zsuzsanna (SZTE BTK) régész-muzeológus Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány, Az elvarázsolt testvérek és a Karom-hegy titka, A napsugaras ház rejtélye című könyvéről mesél a könyvtáros Kosztolányi – Németh Mariannának (az SZTE JGYPK volt hallgatójának).

Információ: https://www.libri.hu/szerzok/loffler_zsuzsanna.html

 

18:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Pap Éva (szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, népművelő szak) És újra felkel a nap, Mielőtt lemegy a nap, Megbocsátás című műveiről és Újrakezdés című, készülőben lévő regényéről árul el kisebb-nagyobb titkokat – Bobkó Anna (újságíró SZTE NKI) kérdéseire válaszolva.

Információ: https://www.libri.hu/szerzok/pap_eva_362.html

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek