zoldintezmeny

A Zöld Egyetem


Ha átgondoljuk, hogy mi az, amit egy egyetem adhat hallgatóinak, az egyik dolog kétségtelenül a tudás, a szakma szeretete, a másik pedig az életszemlélet. Egyetemünk rendkívül fontos feladatának tekinti, hogy formálja a hallgatók gondolkodását, életszemléletét. Éppen ezért indítottuk el néhány évvel ezelőtt egyre több területre kiterjedő „zöldítő” programunkat, amelyben élen jár a 2020-ban tizenhat éves fennállását ünneplő SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ.


fuveszkertA zöldben gondolkodás jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem 2010 óta folyamatosan javítja előkelő helyezését az indonéz „UI GreenMetricRanking of World Universities” felmérésben. 2019-ben a legjobbak közé került Egyetemünk: 780 felsőoktatási intézmény közül a 74., az európai egyetemek közül a 33., a hazai egyetemek közül pedig az 1. helyezést értük el.


2019-ben ezzl az SZTE elnyerte a Legzöldebb Egyetem címet.

 

Szerencsések vagyunk, hiszen a tudatos, környezetszerető és környezetet óvó gondolkodásban egy olyan generációval kell együttműködnünk, akiknek tagjai minden korábbi nemzedék hozzáállásával összehasonlítva igen komolyan gondolják, hogy a Földet nem apáinktól örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön.

szelektiv_hulladekA Szegedi Tudományegyetem vezetése az elmúlt években-évtizedekben kiemelt figyelmet fordított és fordít az energiahatékonyság, környezettudatosság szempontjait szem előtt tartó nagyberuházásokra, az energiatakarékos és környezetbarát technológiákra.

A napelemes energiatermelés ma már az egész egyetemi infrastruktúrát érinti, és több tízmillió forintos megtakarítást is eredményez amellett, hogy csökkenti ökolábnyomunkat. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ zöld fejlesztései, a környezetbarát szemlélet alapján működő egyetemi épületek, a geotermikus energia és az energiatakarékosságra ösztönző egyetemi kampányok kiemelkedő sikere azt bizonyítja, hogy az egyetemi polgárok fontosnak tartják a zöld egyetem programot.

A környezettudatosságnak nem csupán az egyetemi épületekben megvalósuló szelektív hulladékgyűjtés, a szolármezők, hőkutak, hőszivattyúk, a szürkevizet hasznosító rendszer, a PlanibelTri üvegtechnológia, a mini szolárrendszer és a geotermikus fűtésrendszer a része, hanem a kerékpáros közlekedés ösztönzése, támogatása is.

Az egyetem „zöld szigetén” az újszegedi Füvészkertben 2010-ben újjáépítették az üvegházat, megvalósult a fitotron rekonstrukció, és rehabilitálták a vizes élőhelyeket.


Az Egyetem Zöld riportja - További érdekes adatok

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az egyetem alapítója:
Országgyűlés

Az egyetem felügyeleti szerve:

Innovációs és Technológiai Minisztérium