Bezár

Hírarchívum

Egeszseg_ezreknek_15.214.000_Ft_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Szent-Gyorgyi_Albert_Klinikai_Kozpontnak

Egészség ezreknek, 15.214.000 Ft a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak!

Egészség ezreknek, 15.214.000 Ft a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak!

2023. június 05.
6 perc

Június első hétvégéjén Szegedre látogatott a Richter Egészségváros, ahol a Széchenyi téren gyűjthették az adománypontokat az érdeklődők. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 96. állomásán 21 fontos szűrésen és tanácsadáson, továbbá számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért, valamint élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Szeged lakosainak köszönhetően 15.214.000 Ft adományt kapott az egészségügyi intézmény, melyből a poszt-COVID ellátás korszerűsítése fog megvalósulni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Annak ellenére, hogy egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. A hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem – a szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

Az esemény megnyitóján Dr. Letoha Annamária, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ épületigazgatója köszöntötte az Egészségváros résztvevőit, majd a klinika kitűzött adománycéljáról is bővebb tájékoztatást nyújtott: „Egy szív-ultrahang beszerzésére szeretnénk fordítani a Richter adományát, aminek segítségével a poszt-COVID ellátás során a betegeken speciálisabb vizsgálatokat tudunk majd elvégezni. A poszt-COVID ambulanciánk nemcsak Szegedről, de az egész ország területéről fogad betegeket, mivel ilyen típusú ellátást csak a mi klinikánk tud biztosítani az országon belül. A mai adománygyűjtés többek között ezért is kiemelkedően fontos a klinika számára.”


Egeszseg_ezreknek_15.214.000_Ft_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Szent-Gyorgyi_Albert_Klinikai_Kozpontnak_galeria_KJA
Képgaléria az eseményről Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A rendezvény megnyitóján Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. Belföldi értékesítési és marketing főosztályvezetője elmondta: „A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos a lakosok egészségtudatosságának támogatása. Ezt támasztja alá, hogy a mai lesz a 96. Egészségváros rendezvényünk. 2009-ben azért indítottuk el ezt a programsorozatunkat, hogy segítsük a lakosokat abban, hogy minden életszakaszukban egészségesek tudjanak maradni. Ma is számos szűréssel, tanácsadással készültünk, hogy a személyesen részt vevők minél pontosabb képet kaphassanak egészségügyi állapotukról, mindezt pedig ingyen és várakozási idő nélkül. Az igénybe vehető szűréseknek köszönhetően olyan új egészségügyi információkra, rizikófaktorokra derülhet fény, amelyekről nincs még tudomásuk az embereknek, csupán csak a háttérben, a mai nap során bizonyos vizsgálatok-tanácsadások következtében kideríthető előjelek alapján szerezhetnek ezekről tudomást. Épp ezért szeretnék mindenkit arra bíztatni, hogy jöjjön el a Richter Egészségárosra, és minél több programelemen vegyen részt. A mai nap folyamán mindenki rengeteget tehet saját egészségéért, részben itt, a Széchenyi téren azzal, hogy megjelenik és részt vesz a különböző szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon, részben pedig azzal, hogy figyelemmel kíséri az élő online közvetítéseket az Egészségváros Facebook oldalán. Bízunk benne, hogy a nap folyamán megtapasztalhatjuk Szeged lakosságának összefogását, és a programokon való részvétellel sok virtuális adománypont gyűlik össze az egészségügyi intézmény számára.”

Dr. Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere is köszönetét fejezte ki a résztvevőknek, és megosztotta gondolatait az Egészségvárosról: „A városnak és az önkormányzatnak kiemelten fontos az életminőség javítása Szegeden, és ebbe nemcsak a város zöldítése tartozik bele, hanem az is, hogy többek között az egészségmegőrzés terén is lépjünk. Az ilyen prevenciós programok, mint a Richter Egészségváros nagyon sokat tudnak segíteni számunkra ebben a célkitűzésben. Rengeteg különböző vizsgálatot várakozási idő nélkül lehet ma elvégezni a Széchenyi téren, ami különösen nagy előnye a rendezvénynek, hiszen néhány szűrésre sajnos akár 1 éves várakozási időre is szükség lehet, a mai nap során viszont ezek pár perc alatt elvégezhetők, ezért mindenkit arra biztatok, hogy vegye igénybe ezeket a lehetőségeket.”

A szűrések és tanácsadások mellett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakemberei változatos, hiánypótló előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a női egészséghez köthető fontos kérdésekről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is. Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek számos hasznos tanácsot tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók: Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során alkalmazható megküzdési stratégiákról, valamint a 40 éves kor felett életünket övező fontos kérdésekről közvetített hasznos információkat a jelenlévők felé. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről beszélgetett. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk pedig alaposan meg is mozgatta a Széchenyi térre érkezőket. Ezen felül Béres Alexandra fitness-világbajnok és Molnár Andi táncművész-műsorvezető életmódtanácsait is meghallgathatták a helyszínre érkezők, akik ezúttal is hasznos információkkal szolgáltak a helyszínre érkezők számára. Az UNICEF jóvoltából a gyermekek jogait érintő fontos kérdésekről informálódhattak a helyszínre látogatók.

Dr._Kozma_Robert_a_Richter_Gedeon_Nyrt._Belfoldi_ertekesitesi_es_marketing_foosztalyvezetoje_KJA

Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. Belföldi értékesítési és marketing főosztályvezetője Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Kozma Róbert osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Szeged lakosságának egészségmegőrzésében. „A szegedi Egészségvároson a mai napon több száz szűrést hajtottak végre a Széchenyi téren. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy milyen hiánypótló az esemény, hiszen többek között prosztataszűrésen 205 szűrésből 22 súlyos érték jelentkezett, a csontsűrűségmérésen a 220 szűrésből 38 esetben javasoltak további vizsgálatokat a szakorvosok, vérnyomásmérésen 393-an vettek részt, és több esetben is 220 feletti értéket mértek. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az online térben pedig 572 online ponttal járultak hozzá a lakosok az alapadomány növeléséhez. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai nappal a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 545.836.700 forintot adományozhattunk.”

Prof._Dr._Lengyel_Csaba_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Szent-Gyorgyi_Albert_Klinikai_Kozpont_elnoke_KJA

Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökeFotó: Kovács-Jerney Ádám

Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke örömmel fogadta az adományt: „Szeretném megköszönni mindenki aktivitását, aki a mai nap során részt vett az Egészségvároson. Nagyon köszönöm a Richter Gedeon gyógyszergyárnak, hogy lehetővé tették számunkra azt, hogy egy ilyen közös, lakossági aktivitásra épülő élményben legyen részünk, aminek fókuszában az egészségtudatosság áll. Úgy gondolom, hogy egy nagyon szép összefogásban volt a mai nap során részünk, hálásan köszönjük mindenki részvételét.”

A virtuális térben is lehetett támogatni a klinikát

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Széchenyi térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a klinikának, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 286.000 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézménynek.

A lakossági összefogásnak és aktivitásnak a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 500 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 15.214.000 forintra nőtt, melyből a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a poszt-COVID ellátás korszerűsítését fogja megvalósítani.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 96 városban több mint 220 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 225 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 545 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

SZTEinfo

Borítókép: 15.214.000 Ft a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak! Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek