Bezár

Hírarchívum

Az SZTE Science Park területe az Inkubátorház tetejéről nézve. Foptó: Bobkó Anna

Bejelentették az SZTE Science Park 9,5 milliárdos közműfejlesztését

Bejelentették az SZTE Science Park 9,5 milliárdos közműfejlesztését

2023. július 06.
6 perc

A magyar kormány 9,5 milliárdos finanszírozásának köszönhetően még idén júliusban megkezdődik az SZTE Science Park területének közművesítése és belső útépítése. Az ELI ALPS kutatóközpont körül elterülő 85 hektár fejlesztése fontos mérföldkő a területen megálmodott egyetemi tudományos és innovációs park megvalósításában. Erről tartott sajtótájékozatót 2023. július 6-án a Szegedi Tudományegyetem Science Park Inkubátorházában Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az ELI ALPS lézeres kutatóközpont ügyvezetője és Mihálffy Béla országgyűlési képviselő.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja szavaiból kiderült, hogy az SZTE Science Park tervén évek óta dolgoznak az egyetem vezetői. A Szegedi Tudományegyetem régóta törekszik arra, hogy az egykori szovjet laktanyaterületet közművesített területként mind az SZTE oktatási-kutatási infrastruktúra kiépítésére, mind gazdasági célra felhasználható területté változtassa. A kormány döntésének köszönhetően a közműfejlesztést finanszírozó összeg első részlete nemrég megérkezett az egyetemhez.

– Bejelenthetjük, hogy 14 hónap alatt megvalósul a Szegedi Tudományegyetem régi álma, és egy 85 hektáros, teljes közművel ellátott területet tud majd a térségi innováció és gazdaságfejlesztés szolgálatába állítani - folytatta Dr. Fendler Judit. - Ez jelentős vagyon a Szegedi Tudományegyetem birtokában, és nagy lehetőség is, mivel a közművesítés mellett az SZTE Science Park területét az egyetem által képviselt emberi tudás is vonzóvá teszi a befektetők számára. A közművesítés azt jelenti majd, hogy amennyiben egy gazdasági szereplő területet szeretne vásárolni az SZTE Science Parkban, és olyan tevékenységet hozna hozzánk, ami megfelel a régió, a térség és az egyetem elvárásainak, akkor a Szegedi Tudományegyetem tud majd mit nyújtani neki – húzta alá az SZTE kancellárja.

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja. Fotó: Bobkó Anna

- Én vagyok az egyetlen a jelenlévők között – nézett körül a sajtótájékoztató vendégein Prof. Dr. Szabó Gábor kuratóriumi elnök -, akit hallgatóként még arrébb zavartak az orosz katonák, mert a laktanyához túl közel stoppolt az út mellett.

A Szegedi Tudományegyetem korábbi rektora (2010-2018), az ELI ALPS ügyvezetője elmondta, hogy a Science Park terve 2010 környékére nyúlik vissza, arra az időszakra, amikor az ELI ALPS szegedi megépítését tervezték: - Az uniós strukturális alapokból való finanszírozáshoz indoklásként ki kellett mutatni, hogy a kutatóközpontnak gazdaságélénkítő hatása lesz a környezetére. Már akkor leírtuk, hogy az ELI ALPS közvetlen gazdasági hatása a kerítésen belül nem lehet akkora, mint a beruházás volumene. Az igazi megtérülés úgy képzelhető el, hogy az ELI ALPS körüli Science Park megépül, és ezzel munkahelyeket és tudományos szellemi tőkét vonz ide, ami már valóban megindokolja a beruházást. Innentől kezdve az ELI ALPS a beruházásnak egyfajta címere lett. A Szegedi Tudományegyetem Science Parkja részben az ELI ALPS miatt jöhet létre, másrészt pedig indokolja, hogy miért van itt a lézeres kutatóintézet – fejezte ki az ELI ALPS vezetője.

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány elnöke. Fotó: Bobkó Anna

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány elnöke. Fotó: Bobkó Anna

Prof. Dr. Szabó Gábor szerint a közművesítés elkezdése fordulópontot jelent a Science Park eddigi történetében.

- Az ELI-hez egyre nagyobb számban érkeznek a tudományos kutató felhasználók. Ha a közművesítés megtörténik, és további high tech beköltözők érkeznek a területre, hamarosan kialakul majd az a szellemi környezet, amit én kellő szerénységgel a szegedi Silicon Valley-nek neveznék. Hiszen az ELI ALPS mellett már itt vannak az SZTE különböző facilitásai, ide érkeznek majd a magas technológiát használó és fejlesztő vállalatok is. Ha valaki kimegy majd sétálni, akkor nagy valószínűséggel okos emberekkel fog találkozni, akiknek lehet, hogy teljesen más az érdeklődése, de az igazi Silicon Valley-nek is az a lényege, hogy a tudással rendelkező emberek idővel találkoznak és beszélgetni fognak. Ez az intelligens környezet pedig vonzza az innovatív vállalatokat és a szakembereket – fejtette ki Prof. Dr. Szabó Gábor.

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő. Fotó: Bobkó Anna

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő. Fotó: Bobkó Anna

A sajtótájékoztatón Mihálffy Béla országgyűlési képviselő elmondta: másfél évvel ezelőtt megkereste a Szegedi Tudományegyetem vezetőit, milyen fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy az egyetem a régió egészségügyi, innovációs és gazdaságfejlesztési központjává váljon.

- Az SZTE vezetése többször bebizonyította, hogy a jövőt építi az egyetemen. Ezért a kormány az egyetem és a város pártján áll, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy most 9,5 milliárd forinttal hozzájárult a jövő építésének szándékához. A Science Park területén megvalósuló beruházásoknak köszönhetően sok száz munkahelyet sikerül megmenteni és újabbakat létrehozni. Ehhez a célhoz segíti közelebb az SZTE-t a most induló beruházás, a közmű- és úthálózat fejlesztése, mely arra ösztönzi az új gazdasági szereplőket, hogy a tudományos parkot válasszák következő fejlesztéseik helyszínéül. Ezek a betelepülő szereplők sikerrel építhetnek egyetemünk páratlan tudásiparára, ezzel a kutatás és az innováció központjává téve az egyetemet és a várost is! – fejezte ki Mihálffy Béla.

A bejelentett közműfejlesztés nagy előrelépés az SZTE Science Park kialakításában, mivel ez egyszerre biztosítja a már folyamatban lévő egyetemi beruházások működését és erős jelzés a területre várt innovatív tudásipari gazdasági szereplők felé is. Az SZTE Science Park területén működik az egyetemi-ipari együttműködéseknek helyt adó, 2022 januárjában átadott Inkubátorház, amely egyúttal a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ székhelye, valamint itt üzemel egy egyetemi kísérleti napelemfarm is.

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Csóti Ferenc az SZTE műszaki igazgatója, Dr. Bene Zita (SZTE) a Science Park projekt koordinátora, Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, és Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója az Inkubátorház tetején; a háttérben az SZTE Science Park területe. Fotó: Bobkó Anna

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Csóti Ferenc az SZTE műszaki igazgatója, Dr. Bene Zita (SZTE) a Science Park projekt koordinátora, Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományoas és innovációs rektorhelyettese, és Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója az Inkubátorház tetején; a háttérben az SZTE Science Park területe. Fotó: Bobkó Anna


A 9,5 milliárdos finanszírozást jóváhagyó kormányhatározat indoklása szerint a Science Park fejlesztése meghatározó tényező a régió gazdaságélénkítésében, mivel olyan munkaerőpiaci célok teljesülését vetíti előre, mint az új munkahelyek létrejötte és az elvándorlás csökkenése. A Science Park működése regionális szinten magával hozza a K+F tevékenység erősödését, a térség gazdasági erejének és a foglalkoztatottak számának növekedését.

A Szegedi Tudományegyetem részéről a 2022-ben megvalósult modellváltás egyik kiemelt törekvése, hogy az egyetem vállalkozási tevékenységei révén a régió gazdaságának motorja is legyen. A Science Park területére olyan gazdasági szereplők bevonzása az egyetem célja, amelyek kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységhez kapcsolódó termelést végeznek.

A Szegedi Tudományegyetem 2022. február 24-én indította el a „Science Park Szeged közmű- és útépítés” tárgyú nyílt közbeszerzési eljárását, amely 2023. január 20-án kapta meg a közbeszerzési záró tanúsítványt. A nyertes ajánlattevő a Colas Út Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság (vezető ajánlattevőként) lett a DELÚT Építő és Bányászati Korlatolt Felelősségű Társasággal közösen. Magyarország Kormánya 2023. március 31-én döntött a Science Park Szeged Tudományos és Innovációs Park területén megvalósuló teljes közműfejlesztés 9,5 milliárd forintos forrásigényéről.

A terület komplex közműfejlesztése és belső úthálózatának kivitelezése 2023. júliusában indul el. A kivitelezés átadásának várható időpontja 2024 ősze.

Az ELI ALPS lézeres kutatóközpont körül terül el az SZTE Science Park területe. Fotó: Bobkó Anna

Az ELI ALPS lézeres kutatóközpont körül terül el az SZTE Science Park közművesítésre váró területe. Az előtérben az SZTE kísérleti napelemparkja. Fotó: Bobkó Anna

Az SZTE Science Park területe az ELI-ALPS kutatóközpontot körülvevő 85 hektár nagyságú terület, amely a Szegedi Tudományegyetem és a fenntartó Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány tulajdonában van. A földterület lőszermentesítése, régészeti feltárása és előkészítése az elmúlt 3 évben megvalósult.

A Szegedi Tudományegyetem számára a Science Park kialakítása a tudományos és innovációs park létesítése mellett egy új városrész kialakítását, és annak a város jelenlegi szövetébe való beágyazását is jelenti. Ebben pedig a teljes társadalom érintett: gyermekek, egyetemisták, a felnőtt korosztály és az idősek is, oktatási-, karrier-, vagy rekreációs helyszínként gondolva a mindenki számára nyitott Science Park területén elhelyezkedő infrastruktúrára.

SZTE Info

A borítóképen: Az SZTE Science Park területe az Inkubátorház tetejéről nézve. Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek